Kαλεί τον ΠτΔ να λάβει θεσμικά μέτρα για το ποδόσφαιρο

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε την Τρίτη, 5 Μαΐου 2015, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με την οποία εκφράζει έντονο προβληματισμό για τα τεκταινόμενα στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να επεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα του ποδοσφαίρου ο Άντρος Κυπριανού υπογραμμίζει ταυτόχρονα την υποχρέωση τους να διατυπώσουν την απαίτηση τους για εξυγίανση και να αναλάβουν συλλογικά προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση να λάβουν εκείνα τα θεσμικά μέτρα για να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου μέσα σε σωστά πλαίσια και κανόνες.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Με θλίψη, απογοήτευση και έντονο προβληματισμό, παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή για παρεμβάσεις στη διαιτησία είχαμε το περασμένο Σαββάτο, 2 του Μάη 2015, απαράδεκτες και προκλητικές διαιτησίες σε δυο αγώνες ύψιστης βαθμολογικής σημασίας (Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ – Απόλλωνας). Οι διαιτητές προφανώς καθοδηγούμενοι από άλλα κριτήρια, διέπραξαν λάθη που με κανένα τρόπο μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ανθρώπινα. 

Η κατάσταση στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου διολισθαίνει εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να απαξιώνονται τα πρωταθλήματα και να αμφισβητείται η αξιοπιστία τους. Με τη δημιουργία οικονομικών συμφερόντων στο χώρο έχουν παρεισφρήσει φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, με αποτέλεσμα να καταφθάνουν συνεχώς κόκκινοι φάκελοι από τη ΦΙΦΑ, που υποδηλούν στημένους αγώνες και χειραγώγηση αποτελεσμάτων. Η μεγάλη καθυστέρηση που δυστυχώς παρατηρείται στην εξιχνίαση όλων αυτών των φακέλων ή ακόμα, η μη διερεύνηση τους, δεν συμβάλει στην καταπολέμηση παρόμοιων  φαινομένων.

Σε αυτά προστίθενται τα επαναλαμβανόμενα σοβαρά διαιτητικά λάθη, τα φάλτσα σφυρίγματα και η εν γένει λειτουργία των διαιτητών, ωσάν να βρίσκονται σε διατεταγμένη αποστολή. Όλα αυτά προσβάλλουν και ακυρώνουν την αθλητική ιδέα και το ευ αγωνίζεσθαι, αναστατώνουν τα σωματεία  και προκαλούν οργή και αγανάκτηση ανάμεσα στο φίλαθλο κόσμο. Βρισκόμαστε πλέον σε οριακό σημείο.

Η όλη κατάσταση εξελίσσεται επικίνδυνα για την κυπριακή κοινωνία και είναι προφανές ότι η ηγεσία της ΚΟΠ, ως η αρμόδια ομοσπονδία υπεύθυνη για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των πρωταθλημάτων, δεν συνειδητοποιεί τις ευθύνες της για τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Το περασμένο Σαββάτο, με όσα διαδραματίσθηκαν στους δυο συγκεκριμένους αγώνες, μόνο η επίδειξη μεγάλης αυτοσυγκράτησης εκ μέρους των φιλάθλων, απέτρεψε οποιαδήποτε επεισόδια βίας, ως αντίδραση σε όλα τα απαράδεκτα που έγιναν μέσα στο γήπεδο. Εάν δεν τεθεί, με αποφασιστικό τρόπο, τέρμα σε αυτή τη διολίσθηση του ποδοσφαίρου μας, δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις με κίνδυνο να οδηγηθεί η κοινωνία σε μαζικές συρράξεις σε αθλητικούς χώρους όπου διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι πεποίθηση μας ότι τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να επεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα του Ποδοσφαίρου. Θεωρούμε όμως ταυτόχρονα υποχρέωση τους να διατυπώσουν την απαίτηση τους για εξυγίανση του χώρου του Ποδοσφαίρου, και να αναλάβουν συλλογικά προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας καλούμε όπως προσμετρήσετε ως διακυβέρνηση του τόπου τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε από όσα έχω περιγράψει πιο πάνω. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει ο κατήφορος στον οποίο οδηγούμαστε.

Ως κυβέρνηση έχετε την ευθύνη να λάβετε εκείνα τα θεσμικά μέτρα για να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μέσα σε σωστά πλαίσια και κανόνες,  χωρίς στημένους αγώνες και κόκκινους φακέλους, με σωστή απονομή δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα και χωρίς επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων. Δυστυχώς  η ηγεσία της ΚΟΠ κατ’ επανάληψη έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει σωστά αυτό το ρόλο.

Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω ενημέρωση και διαβούλευση».

ΠΗΓΗ: onlycy.com