«Μόνο με πλήρη εφαρμογή μέτρων σταματά η βία στα γήπεδα»

Η διαχείριση των περιστατικών βίας στα κυπριακά γήπεδα θα είναι πιο αποτελεσματική, μόνο όταν όλα τα προληπτικά, αλλά και τα κατασταλτικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί, τεθούν σε πλήρη εφαρμογή, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων για πάταξη των φαινομένων βίας στα γήπεδα, τόσο προληπτικών όσο και κατασταλτικών, για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών που τα προκαλούν.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως "η προσπάθεια για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι ομαδική και κυρίως υπεύθυνη" και πως "οι λύσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές, πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και συλλογικές, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε όσους μεταβαίνουν στα γήπεδα για να εκτονώσουν απαράδεκτες νοοτροπίες και βίαιες συμπεριφορές".

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, "αμέσως μετά τον απόηχο των θλιβερών συμβάντων που αμαύρωσαν την γιορτή του ποδοσφαίρου, όλοι αναμέναμε να ακούσουμε τη στήριξη και την απαίτηση για λήψη ακόμη πιο δραστικών κατασταλτικών μέτρων και όχι κριτική για την υιοθέτηση της κάρτας φιλάθλου και την κατάργηση της ανωνυμίας, πίσω από την οποία κρύφτηκαν όλοι αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια βίας κατά τη διάρκεια του τελικού αγώνα Κυπέλλου στο ΓΣΖ".

"Παραγνωρίζουν ότι από της ψήφισης της νομοθεσίας και της εφαρμογής κάποιων από τα μέτρα καταστολής, έχουν μειωθεί σημαντικά τα κρούσματα βίαιων συμπεριφορών στα γήπεδα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση", αναφέρει και προσθέτει πως "προτίμησαν την εύκολη κριτική, παρά την αποτελεσματικότητα της κατάργησης της ανωνυμίας και της εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ταυτοποίησης, που οδήγησαν στη μείωση των κρουσμάτων βίας σε άλλες χώρες".

Ο κ. Νικολάου σημειώνει πως "η ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων βίας στα γήπεδα, η προσαγωγή των συλληφθέντων εντός 24 ωρών ενώπιον των δικαστηρίων και η επιβολή αποκλεισμού από τα γήπεδα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, και σε περίπτωση καταδίκης ο αποκλεισμός του καταδικασθέντος για συγκεκριμένη περίοδο, ήδη λειτούργησαν αποτρεπτικά, περιορίζοντας τα φαινόμενα βίας στους αθλητικούς χώρους σε μεμονωμένες περιπτώσεις".

Επισημαίνοντας πως τα ομαδικά αθλήματα ανήκουν σε αυτούς που αγαπούν το άθλημα και τα γήπεδα δεν είναι χώρος πεδίου μάχης του οποιουδήποτε, ο κ. Νικολάου αναφέρει πως η κάρτα φιλάθλου είναι ένα από τα μέτρα που καταδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας για μηδενική ανοχή σε όσους προβαίνουν σε πράξεις χουλιγκανισμού.

Έμπρακτα, σημειώνει, "πρέπει όλοι να επιδείξουμε την αναγκαία αποφασιστικότητα για πάταξη της βίας στα γήπεδα, είτε αυτή είναι εντός, είτε είναι εκτός των αθλητικών χώρων, απομονώνοντας τους πρωτεργάτες των επεισοδίων βίας".

ΠΗΓΗ: onlycy.com