Ο Ιωνάς για τα επεισόδια και την κάρτα οπαδού

Στις βραβεύσεις της ΚΟΠ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε στα επεισόδια που συνεχίζουμε να βλέπουμε στα γήπεδα και στην αναγκαιότητα της κάρτας οπαδού.

Θα ήθελα πρωτίστως, να συγχαρώ θερμά τους αθλητές και τις ομάδες, που διακρίθηκαν κατά την ποδοσφαιρική χρονιά 2014 – 2015 και θα βραβευθούν απόψε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Έπαινος όμως, αξίζει απόψε, στην Ομοσπονδία και στους ανθρώπους της, που για άλλη μια χρονιά, διοργανώνουν, την εκδήλωση αυτή προς τιμή των πρωταγωνιστών. Που αναδεικνύουν τις υψηλές επιδόσεις, αλλά και το ήθος στο χώρο του ποδοσφαίρου. 

Κυρίες και Κύριοι, Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την κατεξοχήν, την επίσημη γιορτή τιμής, προς τους επιφανείς συντελεστές του πλέον αγαπημένου αθλήματος στο τόπο μας. Μέσα από το ποδόσφαιρο και τις επιτυχίες του, έχουμε όλοι σε προσωπικό επίπεδο ζήσει ξεχωριστές στιγμές συγκίνησης. Στεναχώριες αλλά και έντονες στιγμές χαράς. Γνωρίζουμε δε όλοι πολύ καλά, ότι χάριν στις ποδοσφαιρικές επιτυχίες των ομάδων μας, τόσο σε συλλογικό και όσο και σε εθνικό επίπεδο, και εξαιτίας στην ανυπέρβλητη, την παγκόσμια απήχηση του αθλήματος, η πατρίδα μας έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια, διεθνώς αναγνωρίσιμη.

Με λίγα λόγια το ποδόσφαιρο, έχει πολλά να προσφέρει στην κυπριακή κοινωνία. Τα μηνύματα του ήθους, της ευγενούς άμιλλας και της καλλιέργειας υψηλών προτύπων, είμαι βέβαιος ότι μεταδίδονται και απόψε μέσω αυτής της εκδήλωσης. Αναβαθμίζοντας συνεπώς το ποδόσφαιρο μας εν γένει, εμπεδώνοντας περαιτέρω την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, κάνοντας πράξη την λελογισμένη οικονομική διαχείριση, ενδυναμώνουμε τα υγιή μηνύματα, που μπορεί να μεταδώσει στην κοινωνία μας. Ιδιαίτερα όμως για τη νέα γενιά και ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου οι παιδαγωγικές αξίες, γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες, αυτά τα υγιή μηνύματα του αθλητισμού, καθίστανται ολοένα και πιο πολύτιμα. Η ανάγκη προαγωγής των σωστών μηνυμάτων, η ανάγκη στην ουσία να διατηρηθεί η ευεργετική και ευρύτερη κοινωνική του αποστολή, δεν είναι ξένη, με την προσπάθεια απομόνωσης και εξάλειψης των φαινομένων που αμαυρώνουν την εικόνα του. Διερωτώμαι πραγματικά, εάν υπάρχει κάποια ή κάποιος σε αυτή την Αίθουσα, που δεν έτυχε σε κάποια στιγμή της ζωής του, να είναι μάρτυρας ή ακόμα και θύμα, παράνομων ή ακόμα και βίαιων συμπεριφορών στο γήπεδο. Όλοι, έχουμε μια κακή εμπειρία να διηγηθούμε.

Αυτόν τον κανόνα, επιδιώκουμε σύντομα ως κυβέρνηση, να καταστήσουμε εξαίρεση. Εάν πράγματι νοιαζόμαστε για το ποδόσφαιρο, εάν πράγματι νοιαζόμαστε για την ασφάλεια των συμπολιτών μας, τα κρούσματα βίας και χουλιγκανισμού, θα πρέπει, αλλά και μπορούμε, σύντομα, να τα καταστήσουμε παρελθόν. Ως Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, έχουμε δώσει το στίγμα της αποφασιστικότητας. Αναθεωρήσαμε όπως είχαμε υποσχεθεί, το νομικό πλαίσιο. Ενδυναμώσαμε τα μέτρα πρόληψης, καταστολής αλλά και αποτροπής, με το συνολικό πακέτο μέτρων που καταθέσαμε και σταδιακά υλοποιούμε από τον περασμένο Ιούλιο. 

Οι ένοχοι, όπως εξαγγείλαμε από το βήμα αυτής της εκδήλωσης το 2013, παρουσιάζονται πλέον ενώπιον δικαστηρίου εντός 24 ωρών. Τα δε διατάγματα αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015, έχουν πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, φτάνοντας τα 46. Παρά το γεγονός, ότι τα σοβαρά περιστατικά επεισοδίων κατά την περίοδο που ολοκληρώθηκε, δεν ξεπερνούν σε αριθμό, τα δάκτυλα του ενός χεριού, εντούτοις, μετά από όσα διαδραματίστηκαν στον τελικό του κυπέλλου, ο προβληματισμός καθίσταται ακόμα πιο έντονος.

Ο κατεξοχήν εορταστικός αγώνας της χρονιάς, κατάντησε, η αποθέωση της δικτατορίας των λίγων, η αποθέωση της δικτατορίας όσων κρύβονται πίσω από την ανωνυμία της κουκούλας. Αυτών που ορισμένοι ακόμα, για λόγους που μόνο οι ίδιοι αντιλαμβάνονται, επιλέγουν να προστατεύουν και να διατηρούν στα γήπεδα, εις βάρος της πλειοψηφίας των φιλήσυχων φιλάθλων. Εις βάρος των αγνών συμπολιτών μας, που είτε έπαυσαν, είτε προβληματίζονται, εάν θα συνεχίσουν να προσέρχονται και να αιμοδοτούν οικονομικά, τα σωματεία και το ποδόσφαιρο μας. Γι’ αυτό σας καλώ, να τους απομονώσετε. Σας καλώ να συνεργαστείτε μαζί μας, για να τους αφήσουμε εκτός γηπέδων, επιβάλλοντας ονοματεπώνυμο στο εισιτήριο εισόδου. Όπως ακριβώς, συστήνουν τα διαχρονικά συμπεράσματα των συνεδρίων για την ασφάλεια της ΟΥΕΦΑ, με το τελευταίο στην Βαρσοβία στην οποία είσαστε παρόντες.

Παρά τις αντιδράσεις, παρά την πολεμική, παρά τις λοιδορίες που έχουμε και εξακολουθούμε να δεχόμαστε για την προώθηση της κάρτας φιλάθλου, την κατάργηση δηλαδή, του φαινομένου των κουκουλοφόρων, το μήνυμα που στέλλω εκ μέρους αυτής της κυβέρνησης, είναι σαφές. Ούτε ένα βήμα πίσω. Στα γήπεδα από τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, πρόσβαση θα έχουν όσοι αγαπούν το άθλημα. Ήρθε η ώρα, τα γήπεδα μας, να σταματήσουν να αποτελούν άβατο για τον πατέρα ή την μητέρα που θέλουν να απολαύσουν το παιχνίδι, συντροφιά με τα μικρά τους παιδιά.

Κυρίες και κύριοι, Οι ευθύνες βαραίνουν όλους μας. Την Αστυνομία με τα λάθη της, την Ομοσπονδία με τα λάθη της, τα Σωματεία με τα λάθη τους. Αυτοκριτική, συνεχής βελτίωση, μηδενική ανοχή. Αυτό είναι το τρίπτυχο και αυτή η συλλογική μας ευθύνη, την οποία σας καλώ τους επόμενους τρεις μήνες, από κοινού, να μετουσιώσουμε σε πράξη. 

Τότε και μόνον τότε, θα απελευθερωθεί η τεράστια, η υγιής δυναμική που φέρει το ποδόσφαιρο στο τόπο μας. Τότε, να είστε βέβαιοι, ότι θα είμαστε όλοι ξανά, υπερήφανοι.

Συγχαρητήριά ξανά στους διακριθέντες και ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον".