Η 12η... κανονιά της Αρσεναλ (Φώτος/Βίντεο)

Οι Λονδρέζοι έστησαν πάρτι (4-0 την Αστον Βίλα) στον τελικό και κάνοντας το back to back, έγιναν η ομάδα με τις πιο πολλές κατακτήσεις Κυπέλλου.

Οι τελικοί στην Αγγλία κρύβουν ιστορικά πολλές εκπλήξεις. Ωστόσο, σε αυτό το ραντεβού τίτλου του «Γουέμπλεϊ», το φαβορί δικαιολόγησε στο απόλυτο το χρίσμα του. Η Αρσεναλ ήταν τέσσερις κλάσεις καλύτερη της Αστον Βίλα. Οσα δηλαδή και τα γκολ που της έβαλε σε αυτό το 4-0, για να κατακτήσει το 12ο Κύπελλο και να γίνει η πολυνίκης του θεσμού (σ.σ.: ξεπέρασε τις 11 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Οι παίκτες του Αρσέν Βενγκέρ μπήκαν στο γήπεδο και έδειξαν με το καλημέρα ότι θα έκαναν το παιχνίδι τους, με τους αντιπάλους να μην εμφανίζονται αντάξιοι ενός τελικού, να μην μπορούν να στήσουν ούτε μία καλή επίθεση και να περιορίζονται σε ακραία παθητικό ρόλο.

Αρχικά βέβαια οι Κανονιέρηδες δεν μπορούσαν να σκοράρουν. Η εκπληκτική απόκρουση του Γκίβεν στην κεφαλιά του Κοσιελνί (15'), η απίθανη χαμένη εξ επαφής ευκαιρία του Ράμσεϊ (20') και το πλασέ του Γουόλκοτ (24'), το οποίο έσωσε από το πουθενά ο Ρίτσαρντσον μύριζαν ωστόσο, γκολ. Αυτό τελικά ήρθε λίγο πριν το ημίχρονο. Στο 40' ο Γουόλκοτ έσπασε στον Μονρεάλ, εκείνος έκανε τη σέντρα και ο Αλέξις Σάντσες με κεφαλιά έστρωσε στον Γουόλκοτ, ο οποίος με πολύ ωραίο πλασέ τελείωσε ιδανικά τη φάση που ο ίδιος ξεκίνησε.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης ήρθε και το δεύτερο χτύπημα. Ηταν για την ακρίβεια η πιο εντυπωσιακή κανονιά του αγώνα. Ο Αλέξις Σάντσες με άπιαστη βολίδα έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα με τρομερή δύναμη στο βάθος της εστίας, φτάνοντας τα 25 γκολ στη σεζόν. Το σκορ σε εκείνη τη στιγμή θα μπορούσε να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, αλλά το κράτησε ο Γκίβεν, σταματώντας τους Καθόρλα (57') και Γουόλκοτ (61'). Ωστόσο, στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Ιρλανδός τερματοφύλακας δεν μπόρεσε να αντιδράσει στην κεφαλιά του Μέρτεσακερ που απογειώθηκε για το 3-0. Μέχρι το φινάλε η Βίλα δεν θα είχε καμία απάντηση. Αντιθέτως, ήταν ο Ζιρού που με ωραίο πλασέ στο 93' ολοκλήρωσε τον θρίαμβο των Κανονιέρηδων.

Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τους Λονδρέζους να απολαμβάνουν ένα γενικότερα εξαιρετικό φίνις στη σεζόν τους και φυσικά πιο χαρούμενο απ' όλους τον Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός κόουτς που άκουσε πολλά φέτος, έφτασε τις έξι κατακτήσεις του θεσμού στους επτά τελικούς που έχει στείλει την ομάδα του. Αυτό σημαίνει ότι πλέον βρίσκεται στην κορυφή των προπονητών με τις περισσότερες κατακτήσεις του Κυπέλλου. Το φοβερό είναι ότι εκεί συγκατοικεί με τον Τζορτζ Ράμσεϊ, ο οποίος είχε πάρει έξι κούπες με την τωρινή αντίπαλο του Βενγκέρ, την Αστον Βίλα.

* Με την κατάκτηση της Αρσεναλ, κερδισμένη είναι και η Σαουθάμπτον, η οποία κέρδισε το εισιτήριο για το Europa League!

* Ηταν ο 11ος τελικός της Αστον Βίλα που έχει επτά κατακτήσεις, μα η τελευταία της βρίσκεται στο μακρινό 1957!

Αρσεναλ (Αρσέν Βενγκέρ): Σέζνι, Μέρτεσακερ, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Μπεγιερίν, Κοκλάν, Καθόρλα, Ράμσεϊ, Οζίλ (77' Γουίλσιρ), Γουόλκοτ (77' Ζιρού), Αλέξις Σάντσες (90' Οξλεϊντ-Τσάμπερλαϊν)

Αστον Βίλα (Τιμ Σέργουντ): Γκίβεν, Οκόρε, Φλάαρ, Χάτον, Ρίτσαρντσον (68' Μπακούνα), Γουέστγουντ (71' Σάντσες), Κλέβερλι, Ντελφ, Ν'Ζόγκμπια (52' 52' Αγκμπονλαχόρ), Γκρίλις, Μπεντέκε.

Διαιτητής: Τζόναθαν Μος

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr