Έργα €124.7 - Πρώτο στη λίστα το γήπεδο στην Λεμεσό

Έργα ύψους 124.7 εκ. ευρώ ανακοίνωσε για την πόλη της Λεμεσού, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με φορείς της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Ενέργειας, Παιδείας, Μεταφορών, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Μιλώντας στη σύσκεψη κατά την οποίαν εξήγγειλε την εκτέλεση ώριμων έργων στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μακάρι να είχα την ευχέρεια να μπορούσα να ήμουν ενωρίτερα στη Λεμεσό και στις άλλες πόλεις προκειμένου να εξαγγείλουμε σειρά από ώριμα έργα για τα οποία μπορούμε άμεσα, αφού είναι αδειοδοτημένα, να μπούμε σε προσφορές, έτσι ώστε να μην είναι απλώς υποσχέσεις περί εκτελέσεως και στο τέλος να είναι ένας απλός λαϊκισμός ή δεσμεύσεις ωσάν να ήμασταν σε προεκλογική περίοδο.

Τα έργα σε εξέλιξη

Αυτή την περίοδο στην επαρχία Λεμεσού εκτελούνται αναπτυξιακά έργα 134 εκ Ευρώ και αφορούν έργα των οποίων  η υλοποίηση έχει αρχίσει πριν ή εντός του 2015.
 
Ενδεικτικά αναφέρω:

Α.        Την αναβάθμιση του λιμανιού της Λεμεσού. Πρόκειται για έργο εκβάθυνσης της λεκάνης του λιμανιού καθώς και επέκτασης του  κρηπιδώματος, με συνολικό κόστος 46 εκ Ευρώ.
Β.        Την κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το λιμάνι Λεμεσού με τον Αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου. Πρόκειται για το τρίτο τμήμα συνολικού κόστους 7.1 εκ Ευρώ.
Γ.         Τη δημιουργία μονάδας ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων και διαμετακομιστικών σταθμών Λεμεσού, συνολικού κόστους 52 εκ Ευρώ.
Δ.        Και την υδροδότηση των περιαστικών περιοχών Λεμεσού από την μονάδα αφαλάτωσης της Επισκοπής με κόστος 13.3 εκ Ευρώ.
Πρόσθετα εντός του Φθινοπώρου αναμένεται να αποπερατωθεί η νέα αίθουσα επιβατών του λιμανιού Λεμεσού εμβαδού 7.500 τ.μ.
 
Πρώτο στη λίστα το νέο γήπεδο
Θα ήθελα να ξεκινήσω την απαρίθμηση των εξαγγελιών μου, με ένα έργο το οποίο η πόλη και επαρχία της Λεμεσού είχε ανάγκη εδώ και χρόνια, το γήπεδο των τριών ιστορικών ομάδων της πόλης, ΑΕΛ, Απόλλων και Άρης και θα στοιχίσει τουλάχιστον 20 εκ. ευρώ Ηδη οι διαδικασίες αδειοδότησης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θέλω να πιστεύω ότι ο θεμέλιος λίθος θα κατατεθεί αυτό το χρόνο.
 
Βελτιώσεις στο Τσίρειο
Λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες και του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Λεμεσού και της ιστορικότητας του σταδίου θα γίνουν όλες οι αναγκαίες βελτιώσεις και συντήρηση του Τσιρείου Σταδίου έτσι που να γίνεται χρήση» από τις ομάδες της Λεμεσού.
 
Τα υπόλοιπα έργα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «σήμερα επί πλέον τούτων, είμαι στην ευχάριστη θέση να εξαγγείλω δέσμη νέων έργων, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του 2015 ή εντός του 2016. Πρόκειται για ώριμα έργα πρέπει να προκηρυχθούν προσφορές. Εχουμε ένα πρόβλημα, ένας αριθμός μεγάλων κατασκευαστριών εταιρειών βρίσκονται υπό διερεύνηση για δήθεν διάπραξη διαφόρων αδικημάτων. Εχω δώσει οδηγίες στον Υπουργό Δικαιοσύνης να ετοιμαστεί νομοθεσία για να ξεκαθαρίζει το όλο θέμα έτσι ώστε εκείνοι που καταδικάζονται ότι εμπλέκονται ή διαπλέκονται να αποκλείονται. Αλλά όταν ο Γενικός Εισαγγελέας καλεί ή ενθαρρύνει να δώσουν κάποιες εταιρείες μαρτυρία για να στοιχειοθετηθούν αδικήματα εναντίον διαπλεκομένων δημοσίων λειτουργών δεν μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιεί αυτό για να αποκλείσει εταιρείες.

Επίσης, θα πρέπει οι εποπτικές Αρχές και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να κάνουν αυστηρότατο έλεγχο ότι τηρούνται οι προδιαγραφές της προσφοράς για να μην έχουμε και τα φαινόμενα της προσφυγής στην Αναθεωρητική Αρχή και να μην προσπαθούν κάποιοι τεχνηέντως να αποκλείσουν μια καθόλα ικανή εταιρεία να αναλάβει το έργο και έτσι να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην κατασκευή λόγω διαδικασιών, προσφυγών και άλλων.
  
Το συνολικό κόστος των νέων έργων ανέρχεται στα  124.7 εκ Ευρώ.
 
Δήμος Λεμεσού

1.    Κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το λιμάνι Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού- Πάφου (παράλληλος δρόμος Λιμανιού). Συνολικού κόστους 20.2 εκ.
2.    Υλοποίηση πρώτης φάσης ανάπλασης της λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως (Τμήμα Β). Συνολικού κόστους 3.5 εκ.
3.    Κατασκευή τμήματος της πρώτης φάσης για τη σύνδεση της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ με τον παραλιακό δρόμο Λεμεσού. Το έργο έχει σχεδιαστεί με τρόπο που θα βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του οδικού δικτύου που συνδέει τη Μαρίνα Λεμεσού με την πόλη. Συνολικού κόστους 1.3 εκ.
4.    Ανέγερση νέων κτιρίων και αναβάθμιση υποδομών των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων. Συνολικού κόστους 4.6 εκ.
5.    Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Πανθέας, έργο του Δήμου Μέσα Γειτονιάς. Συνολικού κόστους 9.9 εκ.
6.    Έργα βελτίωσης και εξωραϊσμού του παλαιού νοσοκομείου Λεμεσού. Συνολικού κόστους 120 χιλ. Ευρώ.
7.    Επίστρωση οδοστρώματος σε τμήματα της Λεωφόρου Μακαρίου μήκους 2,5 χλμ .(Εναέριος - Άγιος Νικόλαος, Αγία Ζώνη - Νίκου Παττίχη. Συνολικού κόστους 300 χιλ.
Δήμος Κάτω Πολεμιδίων

1.    Κατεδάφιση του οικισμού Βερεγγάρια και απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών (π.χ αμίαντος). Συνολικού κόστους 9.5 εκ. Ο καθαρισμός θα αρχίσει στο τέλος του 2015 και το έργο εντός του 2016.  
Δήμος Γερμασόγειας

1.    Κατασκευή 5 κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Γερμασόγειας. Συνολικού κόστους 3.5 εκ. με χρόνο έναρξης τον Δεκέμβριο 2015. Έχει ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου και των παραθαλάσσιων Δήμων για μείωση της συνεισφοράς του από 50% σε 25%. Επιπλέον αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι η Κυβέρνηση έρχεται αρωγός παρέχοντας περίοδο χάριτος δύο ετών για έναρξη αποπληρωμής της συνεισφοράς τους προς την Κυβέρνηση και αποπληρωμή σε περίοδο 10 ετών. 
2. Κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή Οδού Χριστάκη Κράνου με την Οδό Δαιδαλίδων. Συνολικού κόστους 300 χιλ. Ευρώ. 
Δήμος Αγίου Αθανασίου

1. Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης και κατασκευή μικρού γραμμικού πάρκου. Συνολικού κόστους 325 χιλ. Ευρώ.
2.       Βελτίωση και διαπλάτυνση μέρους της οδού Σφαλαγγιωτίσσης. Συνολικού κόστους 500 χιλ. Ευρώ.
Δήμος Ύψωνα

1.      Διεύρυνση και Βελτίωση της Λεωφόρου Μακαρίου (Τμήμα εντός πυρήνα Δήμου – Α Φάση). Συνολικού κόστους 1.5 εκ.
Έργα σε κοινότητες

Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Παλώδιας. Συνολικού κόστους 3.7 εκ. Ευρώ.
Επέκταση και γενική συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής. Συνολικού κόστους 1.1 εκ.
Κατασκευή Αποχετευτικού Συστήματος Πύργου Παρεκκλησιάς. Συνολικού κόστους 14 εκ.
Ιδιαίτερης σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη σε μία πόλη ή επαρχία είναι και τα έργα κοινής ωφελείας. Πρόκειται - κατά κανόνα- για έργα υποδομής με υψηλό ανταποδοτικό όφελος.
 
Τέτοιας μορφής έργα είναι:

Η ανέγερση νέου πυροσβεστικού σταθμού Λεμεσού. Συνολικού κόστους 5.8 εκ Ευρώ.
Δημιουργία Νέου Κέντρου Φυματίωσης με πλήρη ανακαίνιση του οίκου νοσοκόμων στο νοσοκομείο Κυπερούντας. Συνολικού κόστους 1.2 εκ. Ευρώ.
Δημιουργία σταθμού επεξεργασίας λυμάτων δυτικής Λεμεσού. Συνολικού κόστους 36.7 εκ.
Κατασκευή στο Βατί Λεμεσού, σταθμού επεξεργασίας οικιακών, βιομηχανικών και άλλων λυμάτων. Συνολικού κόστους 4.7 εκ. Ευρώ.
Προγραμματισμένα άλλα έργα μείωσης στερεών δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων παραγωγής αποβλήτων. Συνολικού κόστους 2 εκ  Ευρώ.
Εντός του έτους θα λειτουργήσει επίσης ο σταθμός ασθενοφόρων στο κέντρο της Λεμεσού στο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού.
 
Πέραν των πιο πάνω, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, η Κυβέρνηση πάντοτε σε συνεννόηση και σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού θα συμβάλει ώστε κατά την αξιολόγηση των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν (η αξιολόγηση θα περατωθεί το τέλος Ιουλίου) να επιδιωχθεί να συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση της δημοτικής κτημοσύνης στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου με την αποκατάσταση των δημοτικών πολυκατοικιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, συνολικού κόστους 2 εκ. όπως και η ανάπλαση του ίδιου δρόμου  που θα αλλάξει όλο το περιβάλλον της περιοχής συνολικού κόστους 1.5 εκ.
 
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα ταμεία από τα συγκεκριμένα ταμεία που θα διεκδικηθούν κονδύλια και αυτό που διαβεβαιώνω το Δήμαρχο είναι ότι, όπως σήμερα έχουμε εξαιρετική συνεργασία, θα συνεχίσουμε για να πετύχουμε έργα που θεωρούνται ώριμα και ενδεχόμενα να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ευρύτερων περιοχών του Δήμου. \
 
Σε συνεργασία με τους Υπουργούς, είμαστε έτοιμοι να δούμε πώς μπορούμε μικρά ώριμα έργα στις Κοινότητες που να βελτιώνουν την εικόνα και τη ζωή των κοινοτήτων να προχωρήσουν πέραν των εξαγγελιών που αφορούν μεγαλύτερα έργα.  
 
Σε ό,τι αφορά το αίτημα του Δήμου Μέσα Γειτονιάς για διευθέτηση οφειλών που σχετίζονται με το Νηπιαγωγείο Καλογερόπουλου έχει ρυθμιστεί το θέμα κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 24 Ιουνίου και  θα καταβληθεί εντός του 2015  ποσό 300 χιλιάδων ευρώ στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς.
 
Ως προς το χρονίζον  αίτημα για μετακίνηση της κτηνοτροφικής περιοχής Κάτω Πολεμιδιών, το οποίο είναι υψηλού κόστους, μέχρις ότου οι δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέψουν οριστική επίλυση του ζητήματος, θα καταγραφούν από τον Έπαρχο Λεμεσού τα εγκαταλελειμμένα υποστατικά ώστε να γίνουν ενέργειες για απομάκρυνση τους και παράλληλα ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα πρέπει να επιβάλει τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας, τόσο στους παρανομούντες κτηνοτρόφους όσο και σε όλους όσοι προκαλούν οχληρία στην περιοχή.
 
Για το αίτημα των Δήμων Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας για προώθηση των κατασκευαστικών σχεδίων για δημιουργία παραλιακού πεζόδρομου / ποδηλατόδρομου, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει με την εκπόνηση των κατασκευαστικών σχεδίων μόλις οι δύο Δήμοι συμπληρώσουν την τοπογραφική αποτύπωση που τους έχει ζητηθεί.
 
Επίσης, σε ό,τι αφορά τον παρακαμπτήριο δρόμο Γερμασόγειας (Α Φάση) εξετάζεται το ενδεχόμενο συμπερίληψης του έργου, συνολικού κόστους 8.5 εκ στον Προϋπολογισμό του 2016.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα που έθεσε η Ένωση Κοινοτήτων αναφορικά με την καταβολή οδικού φωτισμού από τις κοινότητες προς την ΑΗΚ, το Δ.Σ. της ΑΗΚ συναίνεσε μετά από κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να παράσχει διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των καθυστερημένων οφειλών των Τοπικών Αρχών μέχρι και για 36 μηνιαίες δόσεις. Τονίζω ότι βασική προϋπόθεση  είναι η  συνεπής καταβολή των οφειλών για την τρέχουσα κατανάλωση. 
 
Στις περιπτώσεις όπου Τοπικές Αρχές δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση της ΑΗΚ για υπογραφή συμφωνιών ή αν επιδείξουν ασυνέπεια στην τήρηση των συμφωνιών, το Υπουργείο Εσωτερικών (ως εγγυητής της προσπάθειας για ανάκτηση από την ΑΗΚ των οφειλομένων ποσών) θα προχωρεί με αποκοπές μέρους ή/και ολοκλήρου του ποσού από την Κρατική Χορηγία που παραχωρεί στις Τοπικές Αρχές».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας από τις Τοπικές Αρχές και η ενιαία καταβολή του φόρου με συγκεκριμένο τρόπο, όπως εξαγγελθεί, για 1 τοις χιλίοις.
«Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι να αφαιρέσει τα έσοδα που ήταν περίπου 14 εκ. ευρώ από το σύνολο των Δήμων και των Τοπικών Αρχών, αλλά αντίθετα, και μέχρι να λειτουργήσει το σύστημα, να επιστρέφει στους Δήμους 15 εκ. ευρώ, δηλαδή να αυξήσει τη συνεισφορά προς τους Δήμους και να μεταφέρει από την τροποποίηση του Νόμου για εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το σύνολο του φόρου ακίνητης περιουσίας στις Τοπικές Αρχές», είπε ο Πρόεδρος.
 
Πρόσθεσε ότι «να παρακαλέσω να υπάρξει αναστολή ως προς τις τουρκοκυπριακές περιουσίες με την ελπίδα ότι μέσα από το διακοινοτικό διάλογο τώρα να υπάρξει λύση».
 
Σημείωσε ότι «ο κατάλογος των έργων που εξήγγειλα δεν είναι εξαντλητικός. Υπάρχουν έργα, τα οποία δεν μπορούσαν σήμερα να ανακοινωθούν γιατί απλούστατα δεν είναι ακόμη ώριμα, δεν έχουν δηλαδή ολοκληρωθεί οι μελέτες και δεν έχουν αδειοδοτηθεί και συνεπώς δεν θα ήταν δυνατόν να εξαγγέλλονται έργα, τα οποία ακόμα δεν είναι ώριμα και κανείς δεν γνωρίζει πότε μπορεί να είναι έτοιμα.  
 
Πρόθεση μας είναι όσα των έργων, και με βάση πάντοτε τις δυνατότητες του κράτους, είναι ώριμα, σε συνεννόηση και με τους Υπουργούς να γίνεται η ανάλογη πρόβλεψη ή εξοικονόμηση ή μεταφορά κονδυλίων, αν και εφόσον υπάρχουν, προκειμένου να υλοποιηθούν το συντομότερο.
 
Είναι η πρώτη προσπάθεια που καταβάλλεται, την ώρα που υπάρχει λιτότητα, να αναζωογονηθεί η οικονομία και πέραν από τις αναμενόμενες από το εξωτερικό επενδύσεις, να έχεις κατορθώσει να ξεπεράσεις τα προβλήματα ρευστότητας και να έχεις και πλεονάσματα για να εξαγγείλεις αριθμό σημαντικών έργων σε όλες τις πόλεις και επαρχίες».  

Τέλος o Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει εποπτεία για υλοποίηση των αποφάσεων και σημείωσε ότι ο Επαρχος Λεμεσού θα διαδραματίσει αυτό το ρόλο με τους Υπουργούς να επιβλέπουν την επιτάχυνση των διαφόρων διαδικασιών.

Οι αρχικές δηλώσεις του ΠτΔ
Είναι καλά γνωστό ότι η κρίση και ιδιαίτερα όπως διαμορφώθηκε κατά τον κρίσιμο χρόνο της ανάληψης της εξουσίας και των προειλημμένων αποφάσεων των εταίρων μας και ιδιαίτερα του Γιούρογκρουπ δεν ου επέτρεπαν να εξαγγέλλω έργα τα οποία στο τέλος δεν θα ήταν σε θέση η Κυβέρνηση να υλοποιήσει και να παρέμεναν γράμμα κενών περιεχομένων.

Τι είπε για το ''δεσμεύομαι''
Από τα οδυνηρά μέτρα που βρέθηκα υποχρεωμένος να αποδεχθώ παρά τις ενστάσεις μου και θέλω να πω ότι δεν αισθάνομαι ότι πέραν μιας απολογίας μου προς το λαό για το ‘δεσμεύομαι’ με την αποδέσμευση, αλλά την ίδια ώρα θεωρώ ότι την ώρα της κρίσης εφόσον επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις, επιβάλλεται πέραν και πάνω από το πολιτικό κόστος εκείνο που πρέπει να μετράμε είναι το ευρύτερο καλό. Δεν μέτρησα αν θα είχα πολιτικό κόστος, δεν μέτρησα στο πόσο θα κρινόμουν με το δεσμεύομαι και αποδεσμεύομαι, γιατί είδα ξεκάθαρα πού οδηγούντο τα πράγματα. Εξάλλου η πρώτη με τη δεύτερη απόφαση, από μόνες τους μαρτυρούν ότι το όσο καθυστερεί τόσο δυσμενέστερη είναι οι όροι των δανειστών. Και όταν είσαι εκτός αγορών από το 2011, όταν ο δανεισμός έφτανε 15%, όταν οι τράπεζες ήταν έτοιμες σαν καταρρεύσουν, όταν οι τράπεζες έμειναν κλειστές, όπως δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα, για πέραν των 15 ημερών και ενδεχομένη μη συμφωνία θα παρέτεινε αυτή την αβεβαιότητα και απαράδεκτη κατάσταση, καταλαβαίνετε ότι εκεί είναι που πρέπει ο καθένας να κρίνει αν τολμά να πάρει αποφάσεις και ας έχει πολιτικό κόστος για να διασώσει ή να είναι δημοφιλής και εν συνεχεία να πληρώσει το κόστος όχι ο ίδιος αλλά ένας ολόκληρος λαός.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στους 26 μήνες που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση μέσα από τη συνετή αντιμετώπιση και υλοποίηση των όρων δανεισμού μας έχουμε πετύχει αυτό που και οι πλέον αισιόδοξοι δεν ανέμεναν, π.χ., ύστερα από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις αρχίσαμε να έχουμε αναβαθμίσεις, οκτώ μέχρι στιγμής. Εχουμε πετύχει στις επτά αξιολογήσεις των δανειστών μας να έχουμε θετικότατα αποτελέσματα, έχουμε πετύχει να μπούμε στις αγορές και από 15% να δανειζόμαστε σήμερα στο 3,5% και πιστεύω η επόμενη έξοδος μας στις αγορές να κάτω από ευνοϊκότερους ακόμα όρους, έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει με ξένα μάλιστα κεφάλαια τις τράπεζες και γενικότερα, μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλαμε, έχουμε κατορθώσει να επανέλθει η αξιοπιστία του κράτους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όμως θα πρέπει να τονίσω ότι διαπιστώνω ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων και ιδιαίτερα ένας μεγάλος αριθμός ανέργων. Για αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσα από κίνητρα που δώσαμε τον Απρίλη καθώς και μέσα από συνεχείς προσπάθειες και με επισκέψεις στο εξωτερικό είτε με συγκεκριμένα διαβήματα να προσελκύσουμε επενδύσεις έτσι ώστε σταδιακά να δημιουργήσουμε συνθήκες που ευνοούν πλέον τις επενδύσεις.

Σημειώνω ότι όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες έχουμε περάσει το Νόμο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του διεφάνη ότι υπήρχαν αδικίες. Ο στόχος ήταν, με στοχευμένες παροχές σε όσους είχαν πραγματικά ανάγκη να διορθώσουμε κάποιες στρεβλώσεις της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Με την υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού διαφάνηκε ότι τα κριτήρια δεν ανταποκρίνονταν, σε πολλές περιπτώσεις, στους έχοντες ανάγκη. Υστερα από εξοικονομήσεις μέσα από τις στοχευμένες παροχές ήμαστε σήμερα σε θέση να διευρύνουμε τα κριτήρια για να διευρυνθεί και ο κύκλος των δικαιούχων. Ηδη έχει γίνει σχετική εξαγγελία, το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θέλω να ελπίζω πως παρά η Βουλή θα το θεωρήσει ως κατεπείγον θέμα ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε την άμεση υλοποίηση της πολιτικής.

Προχωρούμε και με τη διαπίστωση μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια κατά πόσο η κοινωνική σύνταξη ή η σύνταξη των νοικοκυρών δίδεται πραγματικά και εκεί όπου πρέπει. Δεν μπορεί πλούσιες οικογένειες ή οι μη έχοντες ανάγκη να παίρνουν σύνταξη. Μπορεί, μέσα από τις εξοικονομήσεις, και πάλι να δοθεί την ευκαιρία αναθεώρησης της όλης κοινωνικής πολιτικής για να υπάρξει και αύξηση προς τα πάνω της καταβαλλόμενης βοήθειας». 

Πρόσθεσε ότι η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί με πτωτικές τάσεις, αν και απαιτούνται ακόμη πολλά να γίνουν για να αντιμετωπιστεί ενώ σημείωσε ότι «με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν προχθές θα συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας».
           
Ως αποτέλεσμα της νοικοκυρεμένης πολιτικής και του εξορθολογισμού των δαπανών και γενικότερα με τις δυνατότητας μας με την έξοδο στις αγορές να εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος κατά αποτελεσματικότερο τρόπο υπήρξαν εξοικονομήσεις που μας επιτρέπουν σήμερα να εξαγγείλουμε έργα τα κριτήρια για τα οποία θα έπρεπε να είναι ώριμα και να δημιουργούν βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με υποδομές που θα διευκολύνουν και θα αναζωογονήσουν την οικονομία.
 
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες σας περιέγραψα νωρίτερα, έχουν ολοκληρωθεί έργα επί της παρούσης διακυβέρνησης, χωρίς να παραγνωρίζω την προηγούμενη διακυβέρνηση. Η κάθε διακυβέρνηση προγραμματίζει και εκτελεί. Εγώ είμαι υπόλογος για τα όσα έγιναν επί των ημερών μας. Μπορεί να ήταν έργα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Εχουν λοιπόν ολοκληρωθεί επί της παρούσας διακυβέρνησης έργα στην επαρχία της Λεμεσού έργα ύψους 47.5 εκ Ευρώ.