Νέα στοιχεία-βόμβα για ντόπινγκ

Αντιμέτωπος με νέο κύμα κρίσης βρίσκεται ο στίβος, αφού νέα στοιχεία γύρω από τα ντόπινγκ κοντρόλ την περίοδο 2001-2012 εγείρουν υποψίες για μεγάλο βαθμό εξαπάτησης σε μεγάλα event.

Οι Sunday Times και το γερμανικό ARD απέκτησαν πρόσβαση σε μία βάση δεδομένων 12 χιλιάδων αιματολογικών εξετάσεων της IAAF, σε συνολικά 5 χιλιάδες αθλητές και σύμφωνα με αυτά, οι αποδείξεις αποκαλύπτουν «μεγάλο βαθμό εξαπάτησης» από αθλητές στα μεγαλύτερα γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί:

- Το ένα τρίτο των μεταλλίων (146 συνολικά, 55 χρυσά) σε αθλήματα αντοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα από το 2001 έως το 2012, κερδήθηκαν από αθλητές που έχουν καταγράψει «ύποπτες» εξετάσεις. Υποστηρίζεται ακόμη, ότι σε κανέναν από αυτούς δεν έχει αφαιρεθεί το μετάλλιο. Περισσότεροι από 800 αθλητές, έχουν καταγράψει αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες περιγράφονται ως «υψηλά ύποπτες για ντόπινγκ ή τουλάχιστον αφύσικες».

- Το όνομα ενός κορυφαίου αθλητή βρίσκεται ανά επτά Βρετανούς με ύποπτες αιματολογικές εξετάσεις. Βρετανοί αθλητές -μεταξύ των οποίων και η ολυμπιακή επταθλήτρια Τζέσικα-Ένις Χιλ- έχουν χάσει σε κορυφαία event, από αθλητές που είναι «ύποπτοι».

- Σε ορισμένους τελικούς, κάθε αθλητής στις θέσεις των μεταλλίων έχει ύποπτες αιματολογικές εξετάσεις.

- Η Ρωσία παρουσιάζεται ως «το επίκεντρο του αιματολογικού ελέγχου στον κόσμο», με περισσότερους από το 80% των αθλητών της που κέρδισαν μετάλλια έχουν ύποπτα δείγματα, ενώ η Κένυα μετρά 18 αθλητές που είναι επίσης «ύποπτοι».

- Ξεκαθαρίζεται ότι σταρ του χώρου, όπως ο Βρετανός Μο Φάρα και ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ δεν έχουν καταγράψει αφύσικα αποτελέσματα.

- Οι αθλητές φαίνεται πως χρησιμοποιούν μεταγγίσεις αίματος και μικροδόσεις ερυθροποιητίνης για να αυξήσουν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα έως τώρα στοιχεία δεν αποτελούν βεβαίως απόδειξη ντόπινγκ, αλλά οι αποκαλύψεις δείχνουν ικανές να προκαλέσουν έντονες αμφιβολίες για το αν ο χώρος κάνει ό,τι χρειάζεται για την καταπολέμηση του φαινομένου.