«Περήφανος που έπαιξα με τον Κετσπάγια»

Ο Δήμαρχος του Χωριού των Αθλητών στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ, ο Λεβάν Κομπιασβίλι, μίλησε για τις σχέσεις Κύπρου-Γεωργίας στο ποδόσφαιρο με αρκετή αναφορά στον Τιμούρ, αλλά και για τα οφέλη της διοργάνωσης για τη χώρα του

Λίγο πριν αναχωρήσει η κυπριακή αποστολή από την Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου διεξήχθη μεταξύ 27 Ιουλίου και 1η Αυγούστου το 13ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων, επισκεφτήκαμε το γραφείο του Δημάρχου του Χωριού των Αθλητών ο οποίος μας παραχώρησε συνέντευξη. Πρόκειται για τον Λεβάν Κομπιασβίλι, τον 38χρονο σήμερα πρώην ποδοσφαιριστή των Φράιμπουργκ, Σάλκε και Χέρτα και εκατό φορές διεθνή με την Εθνική Γεωργίας.

Ο Κομπιασβίλι έλαβε τον ρόλο του Δημάρχου από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιράκλι Γκαριμπασβίλι, ο οποίος επέλεξε μια εξέχουσα προσωπικότητα του αθλητισμού της Γεωργίας για να ηγηθεί της «καρδιάς» των Αγώνων, εκεί όπου διέμεναν για μια εβδομάδα οι 2.334 αθλητές από 50 χώρες.

Ο Κομπιασβίλι αγωνίστηκε στην Μπουντεσλίγκα από το 1998 μέχρι το 2014, όταν κρέμασε τα παπούτσια του, ενώ σε ό,τι αφορά τη σύνδεση του με την Κύπρο, σκόραρε δύο φορές κόντρα στην Εθνική μας για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010. Στη συνέντευξη μας με Κομπιασβίλι μιλήσαμε για τη σχέση του ποδοσφαίρου Γεωργίας και Κύπρου, τον ρόλο του ιδίου στο Χωριό, αλλά και τη σημασία που είχαν οι Αγώνες για τη χώρα του…

- Κύριε Κομπιασβίλι, θυμάστε τα γκολ που σκοράρατε σε βάρος της Κύπρου;
«Ναι. Φυσικά τα θυμάμαι. Στο παιχνίδι στη Γεωργία χάναμε (σ.σ. από το 67΄ με γκολ του Κωνσταντίνου) και σκόραρα για την ισοφάριση. Στο δεύτερο παιχνίδι, στην Κύπρο, μείωσα με πέναλτι, όμως δυστυχώς χάσαμε 2-1».

- Είναι πολλοί οι Γεωργιανοί που παίζουν ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Στη Γεωργία παρακολουθείτε το ποδόσφαιρο της Κύπρου;
«Η φιλία στο ποδόσφαιρο μεταξύ των δύο μας χωρών ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, με τον Τιμούρ Κετσπάγια, που είναι πολύ διάσημος στη χώρα μας και η επιρροή του είναι σημαντική. Μετά τον Κετσπάγια, ήταν πολύ πιο εύκολο για τους Γεωργιανούς να πάνε στην Κύπρο να παίξουν. Μπορεί να μην βλέπουμε τα κυπριακά παιχνίδια, αλλά λόγω των παικτών, όπως ο Λομπιανίτζε, υπάρχει πολύ ενδιαφέρον».

- Ο Τιμούρ Κετσπάγια είναι θρύλος στην Κύπρο. Στη Γεωργία τι στάτους έχει;
«Ξέρω ότι έχει μεγάλο όνομα στη Κύπρο, ότι είναι θρύλος. Αλλά δεν ξέρω αν είναι πιο διάσημος στην Κύπρο ή στη Γεωργία. Είναι από τους καλύτερους που έπαιξαν στην Εθνική μας και μετά ήρθε ως προπονητής, όμως δυστυχώς δεν κατάφερε να εφαρμόσει το όραμά του στην ομάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι διάσημος και δεν τον αγαπούν στη Γεωργία. Είναι από τους καλύτερους και το όνομα του είναι πολύ σπουδαίο. Είμαι νεαρότερος του και είμαι χαρούμενος και περήφανος που έπαιξα μαζί του».

- Μετά από τόσα χρόνια στην Μπουντεσλίγκα, νιώθετε περισσότερο Γερμανός ή Γεωργιανός;
«Ήμουν στη συγκεκριμένη χώρα για δεκαέξι χρόνια, έτσι το νιώθω σαν το σπίτι μου, αλλά η Γεωργία είναι το σπίτι μου. Τώρα ήρθα πίσω ως δήμαρχος του Χωριού και θέλω όλα όσα πέτυχα στη Γερμανία, να τα αξιοποιήσω για να βοηθήσω τον αθλητισμό της Γεωργίας, το ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα, όπως κάνω τώρα με την Ολυμπιακή Επιτροπή».

- Ποιος ο ρόλος σας ως Δήμαρχος του Χωριού των Αθλητών;
«Είναι σημαντικός ο ρόλος. Ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου, δεν έπαιξα για την Ολυμπιακή ομάδα, έτσι είναι χαρά μου να είμαι μέλος αυτής της κατάστασης. Οι απαιτήσεις είναι πολύ ψηλές, αφού έπρεπε να έχω επαφή με όλους τους συμμετέχοντες. Έμενα εδώ όλη την εβδομάδα και υποστήριζα τις αποστολές. Έχω παίξει επαγγελματικά για είκοσι χρόνια, έτσι ήταν εύκολο να επικοινωνήσω με τους αθλητές, αν και νεαροί. Ξέρω τα προβλήματα τους, πως νιώθουν. Ίσως γι΄ αυτό με επέλεξαν, επειδή τέλειωσα την καριέρα μου μόλις την περασμένη σεζόν. Είναι πάντως καινούργιος ο ρόλος μου, αφού όλη την εβδομάδα φοράω σακάκι!».

- Ποια η σημασία του Φεστιβάλ για τη Γεωργία;
«Όλα σχεδόν τα στάδια είναι καινούργια, έτσι φτιάξαμε υποδομές για το μέλλον, με 8-9 στάδια να πηγαίνουν στους αθλητές μας. Το Φεστιβάλ δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά ως χώρα θα ξεκινήσουμε από τα μικρά event. Το διοργανώνουμε λες και είναι Ολυμπιάδα και τα επόμενα χρόνια θέλουμε να διοργανώσουμε πιο σημαντικούς Αγώνες. Επιπλέον, πάρα πολλοί Γεωργιανοί ήταν εθελοντές και πήραν πολύτιμες εμπειρίες. Θα εξετάσουμε και τι κάναμε λάθος, έτσι ώστε στο μέλλον θα είμαστε πιο έτοιμοι ως χώρα. Είναι μια μεγάλη διοργάνωση για τη χώρα μας».

ΒΙΟ
Λεβάν Κομπιασβίλι
Ηλικία    38 (10/07/1977)
Θέση    αριστερός μπακ/χαφ
Έπαιξε    Ολίμπι Ρουστάβι (1993-1994), Ντιναμό Τιφλίδας (1995-1998), Αλάνια (1997), Φράιμπουργκ (1998-2003), Σάλκε  (2003-2010), Χέρτα (2010-2014).

Μικρά από την Τιφλίδα:
Στις 10:10 το πρωί της Δευτέρας 3 Αυγούστου επέστρεψε στην Κύπρο η κυπριακή αποστολή από την Τιφλίδα, με ενδιάμεση στάση στην Αθήνα. Η επιστροφή ήταν επεισοδιακή, αφού λόγω καθυστέρησης μίας ώρας στην αναχώρηση από την Τιφλίδα (εξ υπαιότητας της κακής οργάνωσης των Γεωργιανών στο αεροδρόμιο), οι Κύπριοι πρόλαβαν οριακά το δεύτερο αεροπλάνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μάλιστα, οι υπόλοιποι επιβάτες της πτήσης Αθήνας-Λάρνακας χρειάστηκαν να περιμένουν εντός του αεροσκάφους την κυπριακή αποστολή, για περίπου ένα 20λεπτο.

Τελευταίοι αποχώρησαν οι Κύπριοι και οι Ελλαδίτες από το Χωριό των Αθλητών, τα ξημερώματα της Δευτέρας (03/08). Οι δύο αποστολές μοιράστηκαν το αεροπλάνο για την Αθήνα. Αξιοσημείωτο είναι πως Κύπρος και Ελλάδα ήταν οι δύο πρώτες χώρες που μπήκαν στο Χωριό, στις 23 Ιουλίου.

Βόλτα στην Τιφλίδα έκανε το απόγευμα της Κυριακής (02/08) η κυπριακή αποστολή, εκμεταλλευόμενη το κενό της ημέρας, πριν την αναχώρηση. Τη βόλτα οργάνωσε η επικεφαλής των εθελοντών για την Κύπρο, η Sophie Totibadze, η οποία οδήγησε τα παιδιά και τους προπονητές στο εντυπωσιακό πάρκο αναψυχής σε λόφο πάνω από την πόλη, αλλά και ακολούθως στα δρομάκια της όμορφης παλιάς πόλης της Τιφλίδας.