Οι παλαίμαχοι για τον Πάμπο Αβρααμίδη (Φώτος/Βίντεο)

Στην όμορφη εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης προς τιμήν του Πάμπου Αβρααμίδη, μίλησαν παλιοί παίκτες που τον έζησαν από κοντά χαρίζοντας μας όμορφες, νοσταλγικές και χιουμοριστικές ιστορίες.

Το kerkida.net ήταν στην εκδήλωση καταγράφοντας όσα λέχθηκαν από τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές για τον σπουδαίο αυτό άνθρωπο μαζί με αναμνήσεις της τότε εποχής και σας τα παρουσιάζει.

Το μήνυμα του συμπαίκτη του στο ΑΠΟΕΛ, Αντρέα Σιαντρή, του αρχαιότερου εν ζωή ποδοσφαιριστή των "γαλαζοκιτρίνων" της Λευκωσίας, όπου διετέλεσε και αρχηγός της ομάδας... Ως ποδοσφαιριστή χαρακτήρισε τον Πάμπο Αβρααμίδη ζογκλέρ, άψογο χειριστή της μπάλας και με τα δύο πόδια, που βοηθούσε συνάμα τους επιθετικούς με τις ωραίες του πάσες. 

Η ομιλία του Πέτράκη Χατζηθωμά Πρόεδρου των Βετεράνων του ΑΠΟΕΛ.. Ο Πετράκης ήταν τόσο καλός που ο κ. Πάμπος ήθελε, αν και ο μικρός ήταν ΑΠΟΕΛίστας, να τον πάρει μαζί του στον Ολυμπιακό!

Ο Πάμπος Αβρααμίδης διετέλεσε προπονητής της Ομόνοιας από το 1953-55 και ήταν ο πρώτος προπονητής του Σωματείου μετά την ένταξη του στην ΚΟΠ. Ήρθε στο τριφύλλι με πρωτοβουλία των φίλων και πρώην συμπαικτών του στον ΑΠΟΕΛ έως το 48', του Αγησίλαου Τσιαλή και του Κώστα Λυμπουρή, εκ των ιδρυτών και στυλοβατών της Ομόνοιας. Δείτε τι είπαν παίκτες του από τους "πράσινους" της τότε εποχής...

Ως προπονητής στον Ολυμπιακό ο Π. Αβρααμίδης τον οδήγησε στο πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του και ταυτόχρονα στην πρώτη συμμετοχή Κυπριακής ομάδας στην Α΄Εθνική.  Ο Πανικός Ευθυμιάδης και άλλοι θρύλοι της ομάδας του Τακτακαλά μίλησαν για αυτόν χαρακτηρίζοντας δάσκαλο και πατέρα.

Για την μεγάλη μορφή του Κυπριακού Ποδοσφαίρου μίλησε και Γιώργος Σαββίδης που θυμάται χαρακτηριστικά την συμβουλή που πήρε από αυτόν... "Πρόσεχε να μην πάρει ο νους σου αέρα τζιε εννα γίνεις μεγάλος παίκτης!".

Την περίοδο 68-69 αλλά και την τριετία 72-75 ο Αβρααμίδης ήταν προπονητής της Εθνικής Κύπρου, οδηγώντας την στην πρώτη επίσημη νίκη στην ιστορία της το 68' με 2-1 στο ΓΣΠ κόντρα στην Ελβετία. Για αυτόν μίλησαν τρεις διεθνείς ποδοσφαιριστές της τότε εποχής. Ο Κυριακός Κουρέας, ο Παμπουλής που πέτυχε και το νικητήριο γκολ και ο Ανδρέας Κανάρης.

Στο βήμα ο Γιώργος Μελετίου κάλεσε τον Ανδρέα Πάκκο να μιλήσει για τον προπονητή του και τον αγώνα με την Γερμανία όπου χάσαμε στο τελευταίο λεπτό με γκολ του Γκέρντ Μίλερ. Ο κ. Πάκκος πάντως δεν θυμόταν να έπαιξε, με τον κ. Μελετίου να τον διαβεβαιώνει πως είχε αγωνιστεί! Αντ' αυτού θυμήθηκε τ με την Ελβετία και διηγήθηκε την ξεκαρδιστική ιστορία με τον Ελβετό τερματοφύλακα που απέδωσε την ήττα τους στο βυτιοφόρο που ράντιζε το γήπεδο! 

Το βυτιοφόρο του Κόνιαρη όπως έμεινε γνωστό κέρδισε την παράσταση και στην ομιλία του Νίκου Χαραλάμπους για τον προπονητή του. Μας είπε χαρακτηριστικά πως με το που έμπαινε το συγκεκριμένο όχημα στο ΓΣΠ οι Ομονοιάτες άρχισαν να επευφημούν. Ο λόγος; Ήταν Ρωσικό!

Για τον Πάμπο Αβρααμίδη στην Εθνική Κύπρου μίλησαν επίσης ο Σωτήρης Καϊάφας, ο Κόκος Αντωνίου -σκόρερ της ιστορικής νίκης επί της Β. Ιρλανδίας-, και ο τότε αρχηγός της ομάδας Ανδρέας Στυλιανού (υπήρξε προπονητής του και στον ΑΠΟΕΛ).

Ως προπονητής της Ανόρθωσης στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος πανηγύρισε τον τίτλο της περιόδου 1959-60. Για αυτόν εκ μέρους εκείνης της φοβερής εκείνης "Μεγάλης Κυρίας" μίλησε ο Κωστάκης Κοκκινής...

Για την θητεία του ως προπονητή στον Ευαγόρα Πάφου μίλησε ο Τάκης Χαραλάμπους ο οποίος τότε ήταν ποδοσφαιριστής της ομάδας.

Την διετία 67-69 ο Αβρααμίδης διετέλεσε προπονητής του ΑΠΟΕΛ κατακτώντας ισάριθμα Κύπελλα. Το 68' με νίκη 2-1 επί της ΕΠΑ και το 69' με τη νίκη 1-0 επί της Ομόνοιας. Πριν από τον τελικό του 69' αιφνιδίασε χρησιμοποιώντας ένα νεαρό ο οποίος έμελλε να γίνει και το πρόσωπο του τελικού. Ο γνωστός... Λεωνίδας που ήταν και ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος μίλησε για αυτή τη μοναδική εμπειρία... Για το γκολ εκείνο μίλησε και ο Σολής Ανδρέου θυμίζοντας στον Λεωνίδα πως από την θέση που βρισκόταν έπρεπε να πασάρει στον Νίκαρο που ήταν μόνος! Του θύμισε μάλιστα πως ο κ. Πάμπος του τράβηξε το αυτί λέγοντας του "Συγχαρητήρια για το γκολ που έβαλες... Δεν έπρεπε να σουτάρεις!"