Ανατροπή... έπος με δέκα παίκτες! (Φώτος)

Ένα από τα κορυφαία παιχνίδια σε διάθεση, πάθος και συναισθήματα διεξήχθη σήμερα στο «Αντ. Παπαδόπουλος», με την Ανόρθωση να φτάνει στην ανατροπή της χρονιάς! Οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που προηγήθηκαν με 2-0, με πέναλτι του Ντα Σίλβα στο 14’ και αυτογκόλ του Χόλγκερσον στο 60’. Οι γηπεδούχοι, αν και από το 50’ έπαιζαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Γκάμπριελ, κατάφεραν να φτάσουν στην ολική ανατροπή. Αρχικά με τον Χόλγκερσον στο 66’, στην συνέχεια με τον Λαΐφη στο 75’ και τέλος με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Πελέ στο 93’! Πάρα πολλές οι αμφισβητούμενες φάσεις, θα αναλυθούν αργότερα σπό τον Ρεφίνιο στο www.sportspeople.com.cy

Οι επιλογές του Πάους

Κάτω απ’ τα δοκάρια ο Κόπριβιτς, δεξί μπακ ο Γκάμπριελ, αριστερό μπακ ο Νούχου και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Σβέχλεν και Χόλγκερσον. Αμυντικά χαφ οι Λαΐφης και Πελέ, σε πιο ελεύθερο ρόλο ο Ορλάντι, έξω δεξιά ο Μαρτίνες, έξω αριστερά ο Κάλβο και στην κορυφή της επίθεσης ο Μακρής.

Οι επιλογές του Εμάνουελ

Κάτω απ’ τα γκολπόστ ο Βάλε, δεξί μπακ ο Πέδρο, αριστερό μπακ Ελίζιο και κεντρικό αμυντικό οι Φρέιρε και Αγγελή. Αμυντικό χαφ ο Σακέτι, δημιουργικά χαφ οι Σλάβτσεφ και Στογιάνοβιτς, έξω δεξιά ο Ντα Σίλβα, έξω αριστερά ο Βασιλείου και στην κορυφή της επίθεσης ο Μάγκλιτσα.

Λάθη η Ανόρθωση, ευκαιρία ο Απόλλωνας

Πιο επιθετικός ο Απόλλωνας στο ξεκίνημα, έφτιαξε την πρώτη προϋπόθεση στο 2’ και έχασε την πρώτη ευκαιρία στο 3’. Και στις δύο περιπτώσεις αδράνησε η άμυνα της Ανόρθωσης όμως και στις δύο περιπτώσεις ο Στογιάνοβιτς ήταν άστοχος. Αρχικά με πλασέ που έφυγε ψηλά έξω μετά από ατομική ενέργεια του Μάγκλιτσα και στην συνέχεια με κεφαλιά από την μικρή περιοχή μετά από σέντρα του Βασιλείου, που πέρασε λίγο έξω.

Αντίδραση με Μαρτίνες - Γκάφα ο Κόπριβετς

Άμεση η αντίδραση από πλευράς Ανόρθωσης, η οποία στο 6'... έφτιαξε και αυτή την πρώτη της ευκαιρία με ωραίο σουτ στην κίνηση του Μαρτίνες, το οποίο έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Αμυντικά οι γηπεδούχοι συνέχιζαν να είναι ασταθείς, με τον Κόπριβτς αυτή την φορά στο 7' να καθυστερεί να διώξει με τα πόδια μετά από γύρισμα του Γκάμπριελ και όταν το έκανε, η μπάλα κόντραρε στον Μάγκλιτσα που πίεσε όμως για καλή του τύχη η μπάλα κατέληξε έξω και όχι στα δίκτυα της ομάδας του.

Πέναλτι ο Απόλλωνας - Γκολ ο Άλεξ

Στο 14’ ο Απόλλωνας έφυγε ξανά με ταχύτητα στην επίθεση και ο Μάγκλιτσα εντός περιοχής βρέθηκε στο έδαφος, σε μαρκάρισμα του Σβέχλεν. Ο διαιτητής της αναμέτρησης Γιώργος Νικολάου υπέδειξε πέναλτι και ο Άλεξ Ντα Σίλβα που ανέλαβε την εκτέλεση ήταν εύστοχος… ανοίγοντας το σκορ για το 1-0.

Τον έλεγχο ο Απόλλωνας

Παρά το γκολ στο 14’, το επόμενο δεκάλεπτο ανήκε και πάλι στην Λεμεσιανή ομάδα η οποία είδε το πλάνο της να επιβραβεύεται στο παιχνίδι. Δεν επιδίωξε να έχει κατοχή μπάλας, αλλά να δώσει την μπάλα στον αντίπαλο και να χτυπήσει στον κενό χώρο εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα των Βασιλείου, Άλεξ και Μάγκλιτσα οι οποίοι δημιούργησαν πολλά προβλήματα στον… βαρύ Χόλγκερσον. Πέραν του γκολ, ο Απόλλωνας είχε ακόμα 3-4 σουτ από καλή θέση τα οποία ήταν άστοχα και άλλες 2-3 καλές προϋποθέσεις με παράλληλα γυρίσματα, τα οποία ανακόπηκαν από αμυντικούς των γηπεδούχων. Από πλευράς Ανόρθωσης, ο πιο ορεξάτος ήταν ο Μαρτίνες ο οποίος προσπαθούσε από δεξιά να δημιουργήσει από μόνος του φάσεις. 

Εσωτερικές και... εξωτερική αλλαγή και ανακατατάξεις

Ο Απόλλωνας συνέχιζε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις του από αριστερά, με τον Βασιλείου στο 32’ να σεντράρει και τον Ντα Σίλβα να κάνει το γυριστό στην κίνηση, με την μπάλα να φεύγει λίγο έξω. Ο Αντρέ Πάους βλέποντας την ομάδα του να μην αντιδρά, παρά τις εσωτερικές του αλλαγές (Κάλβο δεξιά, Μαρτίνες στον άξονα, Ορλάντι αριστερά), ετοίμασε νωρίς και την πρώτη… εξωτερική αλλαγή. Συγκεκριμένα στο 41’ πέρασε στο παιχνίδι τον Μαϊσουράντζε αντί του Νούχου. Η αλλαγή έφερε και ανακατατάξεις για την Ανόρθωση. Ο Σβέχλεν από στόπερ έγινε αριστερό μπακ, ο Λαιφης από αμυντικό χαφ μετακινήθηκε στο κέντρο της άμυνας πλάι στον Χόλγκερσον και ο Μαϊσουράντζε  έπαιξε στον άξονα της μεσαίας γραμμής πλάι στον Πελέ.

Κλασική ευκαιρία με Κάλβο

Στο λεπτό των καθυστερήσεων, η Ανόρθωση… άγγιξε το γκολ και την ισοφάριση για πρώτη φορά. Ο Μαρτίνες από δεξιά τροφοδότησε τον Κάλβο ο οποίος από αριστερά εντός περιοχής, αρχικά… άδειασε τον Πέδρο όμως στην συνέχεια και όντας… φάτσα με τον Βάλε, ολιγώρησε και προτίμησε να δοκιμάσει πάσα στον Ορλάντι. Κάτι που… διάβασε σωστά ο αντίπαλος γκολκίπερ, έπεσε και μάζεψε την κακή πάσα του Ισπανού.

Ξεκίνημα και κόκκινη

Με την έναρξη της επανάληψης, η Ανόρθωση βρέθηκε και με αριθμητικό μειονέκτημα μετά από απερισκεψία του Γκάμπριελ. Ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ στο 50', ενώ είχε την μπάλα στην κατοχή του και προσπαθούσε να βγάλει στην αντεπίθεσή την ομάδα του, αψυχολόγητα χτύπησε στο πρόσωπο τον Βασιλείου που τον μάρκαρε από πίσω, με αποτέλεσμα ο διαιτητής Γιώργος Νικολάου να τον τιμωρήσει με την απ’ ευθείας κόκκινη κάρτα.

Κοντά στην ισοφάριση

Αν και με δέκα παίκτες, η Ανόρθωση έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην ισοφάριση. Στο 54’, ο Σβέχλεν βρέθηκε σε θέση σέντερ φορ, ο Βάλε όμως βγήκε έγκαιρα και έβαλε την κόντρα, η μπάλα είχε πορεία προς τα δίκτυα όμως ο Ελίζιο έτρεξε και έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ, διατηρώντας το 1-0.

Στραβοκλωτσιά Χόλγκερσον και 0-2!

Έξι λεπτά αργότερα, πιο συγκεκριμένα στο 60’, ο Απόλλωνας έκανε αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της νίκης. Ο Στογιάνοβιτς παίζοντας με πλάτη… έσπασε την μπάλα αριστερά, ο Ελίζιο ελίχθηκε και έκανε την παράλληλη συρτή σέντρα προς τον Μάγκλιτσα. Ο Χόλγκερσον όμως, στην προσπάθειά του να αποκρούσει την πάσα, με μια… στραβοκλωτσιά έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίκτυα του Κόπριβετς για το 2-0.

Στο 66' ο Σουηδός... σημάδεψε σωστά!

Παρά το… σοκ του δεύτερου γκολ, η Ανόρθωση δεν ήταν έτοιμη να παραδοθεί. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού αν και με δέκα παίκτες, στο 66’ έφτασε στην μείωση του σκορ σε 2-1. Η «Κυρία» κέρδισε κόρνερ από αριστερά, το οποίο εκτέλεσε ο Πελέ στέλνοντας την μπάλα ενδιάμεσα στο σημείο του πέναλτι και τις μικρής περιοχής. Εκεί ο Χόλγκερσον πήδηξε πιο ψηλά απ’ όλους και με κεφαλιά νίκησε τον Βάλε, για το 2-1. Αυτή την φορά ο Σουηδός στόπερ σημάδεψε στην σωστή εστία και… εξιλεώθηκε για το αυτογκόλ που πέτυχε έξι λεπτά νωρίτερα.

Ευκαιρία με Πελέ, ισοφάριση με γκολάρα Λαΐφη!

Το γκολ αυτό έδωσε… φτερά στους παίκτες του Αντρέ Πάους που στο 75’ έφτασαν κοντά στην ισοφάριση, όμως το σουτ του Πελέ από πλεονεκτική θέση έδιωξε σε κόρνερ με τάκλιν – αυτοθυσίας ο Φρέιρε. Παρ’ όλα αυτά, ένα λεπτό αργότερα ήρθε η ισοφάριση, με την Ανόρθωση να επιβραβεύεται για την αγωνιστική της άνοδο αν και με παίκτη λιγότερο. Ο Κάλβο από αριστερά κοντρόλαρε και έστρωσε προς τα έξω, με τον Λαΐφη να κάνει το αριστερό… ξερό σουτ στην κίνηση, στέλνοντας την μπάλα στην δεξιά γωνία του Βάλε!

Απίστευτη ευκαιρία!

Στο 75' η Ανόρθωση ισοφάρισε, στο 78' ο Απόλλωνας έχασε ίσως την ευκαιρία της χρονιάς για να πάρει εκ νέου το προβάδισμα! Ο Ντα Σίλβα εκτέλεσε φάουλ πλασαριστά, ο Κολοκούδιας από αριστερά εντός περιοχής έκανε την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά, ο Κόπριβετς έδιωξε δύσκολα όμως η μπάλα... έσκασε μπροστά από την εστία, με τον προωθημένο Αγγελή να πλασάρει απελπιστικά έξω.

Πέναλτι και ανατροπή... έπος!

Στο 93’ η Ανόρθωση κέρδισε πέναλτι σε προσπάθεια του Ντλοβού εντός περιοχής και τάκλιν του Σακέτι. Ο Πελέ ήταν αυτός που ανέλαβε την εκτέλεση, έστειλε την μπάλα χαμηλά στην δεξιά γωνία του Βάλε, ολοκληρώνοντας την επική ανατροπή. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του αγώνα, με την Ανόρθωση αν και με δέκα παίκτες και χάνοντας με 2-0, ανέτρεψε τα εις βάρος της δεδομένα και έφτασε στην τεράστια νίκη με 3-2!

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Κόπριβετς, Γκάμπριελ, Νούχου  (41'Μαϊσουράντζε), Σβέχλεν, Χόλγκερσον, Πελέ, Λαΐφης, Ορλάντι (54'Τζανακάκης), Μαρτίνες, Κάλβο (83'Ντλοβού), Μακρής.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Βάλε, Πέδρο, Ελίζιο, Αγγελή, Φρέιρε, Σακέτι, Στογιάνοβιτς, Ντα Σίλβα, Σλάβτσεφ (78'Μακρίδης), Βασιλείου (87'Τουράμ), Μάγκλιτσα (69'Κολοκούδιας).

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σβέχλεν, Κάλβο, Γκάμπριελ, Πελέ (4η) - Βασιλείου, Φρέιρε (4η), Τουράμ.

ΚΟΚΚΙΝΗ: Γκάμπριελ (απ' ευθείας) - Σακέτι (απ' ευθείας).

*Διαιτητής της αναμέτρησης ορίστηκε ο Γιώργος Νικολάου με βοηθούς τους Μάριο Δημητριάδη και Παύλο Γεωργίου. Πρώτος επιπρόσθετος ο Αβραάμ Τσούκκας, δεύτερος επιπρόσθετος ο Κώστας Ψευδιώτης και τέταρτος διαιτητής ο Μιχάλης Μαρίνου.

*Το παιχνίδι του α' γύρου δεν διεξήχθη ποτέ αφού λόγω των γνωστών επεισοδίων, το αποτέλεσμα κρίθηκε στις... δικαστικές αίθουσες.

*Στην περσινή περίοδο οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν τέσσερις φορές, έχοντας από δύο νίκες. Αρχικά ο Απόλλωνας επικράτησε δύο σερί φορές, εκτός έδρας με 1-0 και εντός έδρας με 2-0 και στην συνέχεια άλλες δύο η Ανόρθωση, με 3-1 εντός και 3-1 εκτός. 

*Εκτός αποστολής για τον Απόλλωνα έμειναν οι Παπουλής, Γκιέ, Λόπες και Μοντέιρο.

*Εκτός αποστολής για την Ανόρθωση έμειναν οι Κουλούρης και Κωνσταντίνου.

*Με την ίδια εντεκάδα που χρησιμοποίησε και κόντρα στην Αγία Νάπα, παρέταξε την ομάδα του ο Αντρέ Πάους.

*Με δύο αλλαγές σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος παρέταξε την ομάδα του ο Πέδρο Εμάνουελ. Ο Σλάβτσεφ πήρε την θέση του Μέζγκα και ο Μάγκλιτσα την θέση του Τουράμ.

*Για πρώτη φορά βασικός σε αγώνα πρωταθλήματος, επιλέγηκε ο Μάγκλιτσα.

*Δεύτερο γκολ στο πρωτάθλημα για τον Άλεξ Ντα Σίλβα.

*Τέσσερις κίτρινες κάρτες συμπλήρωσε ο Φρέιρε και θα απουσιάσει από το επόμενο παιχνίδι του Απόλλωνα, με την Αγία Νάπα.

*Τέσσερις κίτρινες κάρτες συμπλήρωσε ο Πελέ και θα απουσιάσει από το επόμενο παιχνίδι της Ανόρθωσης, με τον Ερμή.

*Αναγκαστική ήταν η αλλαγή του Κάλβο με τον Ντλοβού, λόγω ενοχλήσεων του Ισπανού άσου.

*Τρίτο φετινό γκολ για τον Μάρκους Χόλγκερσον.

*Πρώτο γκολ στο πρωτάθλημα για τον Κωνσταντίνο Λαΐφη.