Ποδοσφαιριστές ερχόμενοι από την... εξωτερική!

Πολλοί ήταν οι ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν στο φετινό πρωτάθλημα, οι περισσότεροι ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο με βάση και την ποιότητά τους. Υπάρχουν και κάποιοι που εξέπηξαν ευχάριστα για διάφορους λόγους και έκαναν την διαφορά ερχόμενοι από την... εξωτερική. Όπως οι πιο κάτω...

ΑΠΟΕΛ – Κωστάκης Αρτυματάς

Αυτός και ο Πιέρος Σωτηρίου είναι οι ποδοσφοαιρστές που… ξεπετάχτηκαν και που άξιζαν την θέση στην σχετική λίστα. Κερδίζει στα… σημεία ο Κωστάκης, για ένα και μοναδικό λόγο. Επειδή κατάφερε να καθιερωθεί και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του, παίζοντας σε διάφορες θέσεις και καταφέρνοντας μονιμοποιηθεί στο αρχικό σχήμα, παρά τον σκήρό ανταγωνισμό στις θέσεις της μεσαίας γραμμής. Φέτος ήταν η χρονιά του, αφού είχε 36 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

ΑΕΚ – Ηλίας Χαραλάμπους

Αντίθετη περίπτωση με τον Κωστάκη ο Ηλίας. Η σεζόν ξεκίνησε με τον Μαρσίνιακ να έχει… κλειδωμένη την θέση στο αρχικό σχήμα, μετά από τις 10 πρώτες αγωνιστικές. Αυτό σε συνδυασμό με την ηλικία του (35), ανάγκασα πολλούς να τον θεωρήσουν τελειωμένο, όμως ο διεθνής άσος είχε αντίθετα άποψη. Μπήκε στην εντεκάδα στο παιχνίδι της 11 ης αγωνιστικής με την Αγία Νάπα και έκτοτε καθιερώθηκε, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Είχε συνολικά 22 εμφανίσεις και κατάφερε με το σπαθί του να κερδίσει συμβόλαιο και για την νέα αγωνιστική περίοδο.

Απόλλωνας – Λούκα Στογιάνοβιτς

Δεν είναι κόφτης (πχ Σακέτι), ούτε δεκάρι (πχ Άλεξ). Είναι ο ενδιάμεσος των δύο προηγούμενων. Δεν είναι γρήγορος, δεν έχει καλή ντρίμπλα. Έχει όμως το πιο σημαντικό πράγμα στο ποδόσφαιρο, αυτό για το οποίο… πασχίζουν όλοι, το γκολ. Και φέτος έδειξε ότι το έχει σε τέτοιο βαθμό που καταντά… προκλητικό! Ο 22χρονος μέσος, σκόραρε συνολικά 12 φορές, αριθμός που είναι εξαιρετικός, πόσο μάλλον για παίκτη που αγωνίζεται στην μεσαία γραμμή!

Ομόνοια – Κίλιαν Σιέρινταν

Στην διετία του στο ΑΠΟΕΛ έδειξε ότι έχει ικανότητες για συγκεκριμένα πράγματα. Δυνατό, μαχητικός, παίκτης ομάδας, ικανός στο ψηλό παιχνίδι και στο παιχνίδι με πλάτη. Αλλά το γκολ, δεν το είχε. Στην πρώτη του σεζόν με την Ομόνοια, ο Ιρλανδός φορ… σεληνιάστηκε και έκλεισε στόματα, αφού σκόραρε συνολικά 19 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, την στιγμή που σε δύο χρόνια στο ΑΠΟΕΛ είχε 16 γκολ! Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές δεν αγωνίστηκε στην θέση του (κορυφή της επίθεσης), αλλά έξω αριστερά.

Ανόρθωση – Γκάμπριελ Μόουρα

Προφανώς και παίκτες όπως οι Μαρτίνες και Λαΐφης δεν μπαίνουν στην σχετική λίστα αφού δεν προκάλεσε έκπληξη η παρουσία τους. Στο γενικότερο… ναυάγιο της «Κυρίας», ο Γκάμπριελ ήταν αυτός που ξεχώρισε και κέρδισε τις εντυπώσεις. Μάλιστα το έκανε όταν ξανακέρδισε την θέση του στο αρχικό σχήμα. Ξεκίνησε βασικός την σεζόν, δεν έπεισε, έμεινε για λίγα παιχνίδια στον πάγκο και απ’ όταν επανήλθε, δεν ξαναβγήκε. Ακόμα και στις κακές του μέρες, το πάθος και η συνέπεια του… καμουφλάριζαν. Είχε 32 εμφανίσεις σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Νέα Σαλαμίνα – Νεόφυτος Μιχαήλ

Πολλά τα γκολ του Μακρίεφ, εξαιρετικός ο Παύλου αλλά αυτός που ήρθε από την… εξωτερική ήταν ο Νεόφυτος Μιχαήλ. Ο νεαρός γκολκίπερ που μέχρι πέρσι αγωνιζόταν στην Γ’ Κατηγορία, αν και ξεκίνησε την σεζόν ως αναπληρωματικός του Στέινμπορς, ήταν έτοιμος και όταν του δόθηκε η ευκαιρία την… άρπαξε απ’ τα μαλλιά, κάνοντας την μία καλή εμφάνιση πίσω απ’ την άλλη και φτάνοντας μέχρι την Εθνική ομάδα! Είχε συνολικά 22 εμφανίσεις.

ΑΕΛ – Άντριαν Σαρδινέρο

Την προηγούμενη τριετία είχε συνολικά 8 γκολ. Την σεζόν 2013-14 σκόραρε 2 φορές με την Χέρκουλες, την επόμενη σεζόν 4 φορές με την ίδια ομάδα και πέρσι, στην πρώτη του χρονιά με την ΑΕΛ σκόραρε άλλες 2 φορές. Η φετινή, ήταν η χρονιά του αφού ο Ισπανός μεσοεπιθετικός σκόραρε συνολικά 10 γκολ, πετυχαίνοντας ρεκόρ καριέρας και αποτελώντας τον ποδοσφαιριστή που… τράβηξε μόνος του το κουπί στο σκοράρισμα μέχρι τον Ιανουάριο όταν ήρθε ο Πίεχ.

Ερμής – Αλχασάν Κεϊτά

Το επίτευγμα του Κεϊτά είναι ΣΥΓΚΛΟΝΗΣΤΙΚΟ! Ο Ερμής αγωνίστηκε φέτος σε 39 παιχνίδια, 36 πρωταθλήματος και 3 Κυπέλλου. Ο συνολικός χρόνος είναι 3510 λεπτά. Τόσα έπαιξε, αφού δεν έχασε λεπτά στα 39 παιχνίδια των «φτεροπόδαρων»! Ούτε κάρτες, ούτε τραυματισμοί, ούτε κούραση. Και μιλάμε μάλιστα για έναν μεσοεπιθετικό, μια θέση που είναι η πιο εύκολη για να γίνει κάποιος αλλαγή! Μάλιστα όλα αυτά, τα συνδύασε και με 13 γκολ, στην καλύτερη χρονιά της καριέρας του.

Άρης – Κύπρος Χριστοφόρου

Ηγέτης ο Αουρέλιο, παίκτης – κλειδί ο Μαραγκουδάκης, λίρα… εκατό ο Ράνος ωστόσο αυτός που εντυπωσίασε ήταν ο Κύπρος Χριστοφόρου. Στα 23 του, ο δεξιός μπακ της Λεμεσιανής ομάδας πραγματοποίησε ώριμες εμφανίσεις, κερδίζοντας τις εμφανίσεις με την ποιότητα αλλά και την συνέπειά του.  Αγωνίστηκε στα 34 (όλα 90λεπτα) από τα 36 πρωταθλήματος και τα 2 που έχασε, ήταν λόγω της αποβολής του στο παιχνίδι με την Άχνα. Είχε ακόμα 3 συμμετοχές στο Κύπελλο.

Δόξα – Καρλίτος Ταβάρες

Την πρώτη του χρονιά στην Δόξα, έδειξε καλά στοιχεία. Πήρε μεταγραφή στην ΑΕΛ, είχε σχετικά καλές εμφανίσεις ωστόσο έδειξε αδυναμία στην τελική προσπάθεια και επέστρεψες στην Δόξα. Φέτος όμως στην προσφυγική ομάδα έκανε… παπάδες, συνδυάζοντας δημιουργία και εκτέλεση αφού πέραν των ασίστ που έδωσε, σκόραρε και 8 γκολ. Απολύτως λογικά αποτέλεσε μήλο της έριδος για τους μεγάλους και στο ΑΠΟΕΛ θα… τρίβουν από ικανοποίηση τα χέρια τους για την απόκτησή του.

Εθνικός – Μάριος Ηλία

Ένας 19άρης, από το πουθενά μας συστήθηκε φέτος και το έκανε με εμφατικό τρόπο. Ο μικρός Μάριος, εντυπωσίασε στην περίοδος της καλοκαιρινής προετοιμασίας και ο τότε προπονητής του, Μπόρτζε Τζούρεφ, τον έχρισε μονομιάς βασικό. Ο Ηλία, από τα πρώτα παιχνίδια φρόντισε να μας αποδεικνύει ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό, κατάφερε να σκοράρει τρεις φορές ωστόσο τα δύο από τα τρία ήταν… ζωγραφιές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα πέτυχε απέναντι σε Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ, απέναντι σε δύο από τους κορυφαίους γκολκίπερ του πρωταθλήματος μας, Βάλε και Πάρντο! Η μεταγραφή του 20άρη - εδώ και λίγες ημέρες - άσου στην ΑΕΛ, ήταν η φυσική συνέπεια των… οργίων του.

Πάφος – Θωμάς Ιωάννου

Φέτος συμπλήρωσε τα 20 του χρόνια όμως μετρά αισίως τέσσερα χρόνια απ’ το ντεμπούτο του. Ο αριστερός μπακ της Παφιακής ομάδας, πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και δικαιολογημένα απασχόλησε πολλούς μεγάλους, με την ΑΕΚ να είναι η μεγάλη κερδισμένη. Σύγχρονο μπακ, με καλά ανεβάσματα, συμμετοχή στο επιθετικό κομμάτι, σωστές μεταβιβάσεις και όλα αυτά χωρίς να υστερεί στα αμυντικά του καθήκοντα. Φέτος αγωνίστηκε σε 37 αγώνες, 33 πρωταθλήματος και 4 Κυπέλλου.

ΕΝΠ – Κένεθ Φαν Ράνσμπεκ

Δύσκολη επιλογή για τους «βυσσινί». Ελάχιστοι συνολικά διασώθηκαν από το Παραλιμνίτικο ναυάγιο, με τον Κένεθ Φαν Ράνσμπεκ να είναι ένας εξ’ αυτών. Παρά το νεαρό της ηλικίας του (μόλις 21 ετών), ο Βέλγος μέσος ήταν ο παίκτης που ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του. Καλό κράτημα μπάλας, χρήσιμος στο πάσινγκ γκέιμ και παράλληλα με πάθος και ωριμότητα που θύμιζε 30άρη και όχι ένα παιδί 21 ετών. Αγωνίστηκε στα 20 από τα 26 παιχνίδια της ΕΝΠ και, αν και ήταν από τους χαμηλόμισθους της ομάδας ήταν από τους μόνιμα διακριθέντες.

Αγία Νάπα – Ηλίας Γεωργίου

Αν και μόλις 18 ετών, ο Ηλίας μετρά τρεις σερί χρονιές στις οποίες βρίσκεται στην πρώτη ομάδα της Αγίας Νάπας. Μάλιστα φέτος, κατάφερε να καθιερωθεί στο αρχικό σχήμα και να… γράψει 18 συμμετοχές, με κορυφαία στιγμή του τον αγώνα με την Ομόνοια όταν φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Αυτός από την μία, ο Νούνο Ασίς από την άλλη! Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αγωνίζεται με πρωτόγνωρο θράσος, έχει ποιότητα και τσαμπουκά και κατάφερε να προσελκύσει αρκετά βλέμματα πάνω του. Λογικά σύντομα θα αλλάξει φανέλα, για να αγωνιστεί σε ένα μεγαλύτερο σύλλογο.