(Συνέντευξη) Ο Γκουστάβο Μαντούκα στο kerkida.net

Ο Γκουστάβο Μαντούκα ετοιμάζεται για ένα μεγάλο βήμα στην ποδοσφαιρική του ζωή αφού εδώ και καιρό είναι γνωστό πως αναλαμβάνει τη θέση του προπονητή στον Οθέλλο Αθηένου.

Το www.kerkida.net επικοινώνησε με τον Βραζιλιάνο τεχνικό που μας μίλησε μεταξύ άλλων για την πρόκληση του πρωταθλητισμού, το πλάνο του για τον Οθέλλο και τις φιλοδοξίες του σαν προπονητής…

Αρχικά...

“Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που ξεκινώ από την αρχή της σεζόν σαν προπονητής. Είμαι πολύ χαρούμενος που διάλεξα τον Οθέλλο γιατί από το πρώτο ραντεβού μου μαζί τους μου άρεσε ο τρόπος που μου συμπεριφέρθηκαν και με σεβάστηκαν. Είναι σοβαροί άνθρωποι, έχουν σοβαρή ομάδα με καλές συνθήκες και μου άρεσε το πρότζεκτ που μου παρουσίασαν. Το πρότζεκτ είναι να ανεβάσουμε τον Οθέλλο στην Α΄Κατηγορία. Ρεαλιστικά έχουμε χαμηλότερο μπάτζετ από κάποιες ομάδες όμως είναι αρκετό για να πετύχουμε τον στόχο μας”.

Για την πρόκληση του πρωταθλητισμού σαν προπονητής από την αρχή της σεζόν…

“Δεν φοβάμαι καθόλου. Η Β’ Κατηγορία θα είναι μια καλή εμπειρία για να αρχίσω αυτό τον πρώτο χρόνο. Όμως το πλάνο μου δεν είναι να μείνω στη Β΄Κατηγορία. Το πλάνο μου είναι να μείνω μόνο ένα χρόνο και στη συνέχεια να πάω στην Α΄ Κατηγορία κι από εκεί... όσο ψηλότερα γίνεται. Έχω πολλές φιλοδοξίες στη ζωή. Δεν θέλω απλά να πάρω εμπειρία και απλά να μάθω τη δουλειά. Ο στόχος μου είναι να αρχίζω να κερδίζω, και να ανεβαίνω κάθε φορά και ψηλότερα. Πάντα ήμουν έτσι στη ζωή μου. Πάντα πρέπει να αρχίζουμε από κάτω. Μικρά βήματα, μικρές στιγμές και αυτή είναι η δική μου στιγμή. Ο Οθέλλος είναι η ομάδα που διάλεξα και δεν φοβάμαι να πω τον στόχο της ομάδας. Θα μπορούσα να κρυφτώ και να πω θέλουμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και βλέπουμε. Όμως εγώ δεν είμαι έτσι. Πάμε για άνοδο και όσοι έρθουν στην ομάδα θα πρέπει να ξέρουν πως έρχονται για να είναι νικητές. Όπως ήμουν σαν παίκτης θα είμαι και σαν προπονητής”.

Για το πως τον επηρέασε να ακολουθήσει την καριέρα του προπονητή η θητεία του στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ στο τέλος της σεζόν 2014-15…

“Τότε ήταν μια πολύ δύσκολη εμπειρία για μένα γιατί ήταν κάτι απροσδόκητο. Τώρα είναι πιο εύκολο για μένα γιατί είμαι προετοιμασμένος. Αν και τότε ήμουν απροετοίμαστος και ήταν δύσκολο αποδέχτηκα την πρόκληση γιατί ήξερα τους παίκτες και την ομάδα. Και δόξα τω Θεώ πήραμε και το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Όμως ήταν πολύ σύντομο διάστημα, μόνο 2-3 βδομάδες και ήμουν σε ένα περιβάλλον που ήξερα. Τώρα είναι διαφορετικό, ξεκινάμε από την αρχή. Πάντως μου άρεσε πολύ τότε αυτή η πρόκληση, κάτι που δεν είχα όταν ήμουν τεχνικός διευθυντής. Σε εκείνο το πόστο δεν ένιωθα αυτή την ευτυχία. Είχα να κάνω με πράγματα που δεν μου έδιναν ευχαρίστηση. Σαν προπονητής όμως η δουλειά μου είναι στο γήπεδο με τους παίκτες, εκεί δηλαδή που μου αρέσει και που δούλευα όλη μου τη ζωή. Στη ζωή πρέπει να κάνεις αυτά που σου αρέσουν και αυτά που αγαπάς. Αν δεν αγαπάς τη δουλειά σου δεν θα φτάσεις στην επιτυχία. Και η περίοδος που ήμουν στο πάγκο του ΑΠΟΕΛ μου έδωσε σίγουρα έμπνευση να γίνω προπονητής”.

Για τον ανταγωνισμό στη Β’ Κατηγορία…

“Φέτος η Β΄Κατηγορία θα είναι πιο δύσκολη από πέρυσι γιατί θα υπάρχουν περισσότερες ομάδες να παλεύουν για τη Α’ Κατηγορία, όμως πιστεύω πως με το πρότζεκτ και το τάιμινγκ που έχουμε θα κτίσουμε μια δυνατή ομάδα και θα παλέψουμε για την άνοδο”.

Για το αν παρακολούθησε τον Οθέλλο πέρυσι…

“Παρακολούθησα ζωντανά μόνο ένα παιχνίδι όμως είδα περισσότερα από 8 παιχνίδια από DVD. Είχαν πολύ καλή ομάδα, με καλή βάση από ποιοτικούς ξένους και Κύπριους. Είχαν κάποιους παίκτες που έπαιζαν στην ομάδα και στην πρώτη Κατηγορία και μου άρεσε πολύ αυτό που είδα".

Για τον προγραμματισμό…

“Φυσικά φέτος θα γίνουν κάποιες αλλαγές επειδή υπάρχουν παίκτες που δεν θα συνεχίσουν και θέλουν να πάνε πρώτη Κατηγορία. Είναι μια δύσκολη δουλειά για μένα. Είναι μια διαφορετική πραγματικότητα και αγορά. Όμως θα γίνει η αναπροσαρμογή με τη βοήθεια της διοίκησης να βρούμε παίκτες που μας αρέσουν. Έχουμε ήδη έμπειρους και ανταγωνιστικούς παίκτες. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε Κύπριους παίκτες που ξέρω, έτσι ώστε η ομάδα να βασίζει τη δύναμη της όχι μόνο στους ξένους που δικαιούμαστε”.

Αν θα υπάρξει συνεργασία για νεαρούς από το ΑΠΟΕΛ…

“Ναι έχω ήδη αρχίσει να συζητάω με το ΑΠΟΕΛ όπως και με άλλα κλαμπ. Κυρίως για νεαρούς ή παίκτες που δεν έχουν χρόνο συμμετοχής. Το ΑΠΟΕΛ έχει καλούς παίκτες που ξέρω και θα είναι μια καλή πρόκληση για αυτούς να έρθουν. Δεν αποφασίσαμε όμως αφού ακόμα είμαστε στην αρχή της συνεργασίας. Βλέπουμε και σε άλλες ομάδες και όσοι έχουν τις φιλοδοξίες και τις ικανότητες είναι ευπρόσδεκτοι”.

Για το πλάνο παιχνιδιού που έχει στο μυαλό του για τον Οθέλλο…

“Έπαιξα πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο, δούλεψα με πολλούς κόουτς, έμαθα πολλά και έχω πολλές ιδέες. Ένας καλός κόουτς αναπροσαρμόζει το πλάνο με τους παίκτες που έχει. Μου άρεσε πάντα το 4-4-2 και το 4-2-3-1 όμως δεν έχει σημασία αυτό, αλλά να φτιάξουμε μια ομάδα που να απολαμβάνει το παιχνίδι της και να το απολαμβάνει κι ο κόσμος. Ακόμα κι όταν ήμουν στην Β’ Κατηγορία της Πορτογαλίας, επιζητούσα το ωραίο ποδόσφαιρο. Αν δώσεις στους παίκτες τα κλειδιά της τακτικής μπορούν να μάθουν γρήγορα και να παίζουν και παθιασμένα και μυαλωμένα”.

Για το ενδεχόμενο να συναντήσει το ΑΠΟΕΛ στο Κύπελλο…

“Αν δεν είναι στο Κύπελλο φέτος, θα παίξουμε του χρόνου στο πρωτάθλημα! Όμως το κάθε πράγμα στον καιρό του. Πρώτα κοιτάμε τους ρεαλιστικούς στόχους έτσι ώστε μετά να μπορούμε να ονειρευόμαστε”.