Xαρακτηριστικά επαγγελματικής επιτυχίας

Ρομπίνιο,Κασάνο,Ετό, Ντάνι Άλβες,Τουρέ, Ρούνεϊ, Τέβεζ, Σάντσεζ, Μόντριτς, Ντι Μαρία, Νεϋμάρ, Ιμπραΐμοβιτς,Ριμπερί, Σουάρες, Κριστιάνο Ρονάλντο. Αναρωτιέστε τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Αυτό που τους ενώνει είναι η… φτώχεια. Όχι η φτώχεια ‘δεν έχω λεφτά να πάρω smartphone’ αλλά η φτώχεια ‘στην οικογένεια μου πεινάμε’. Η φτώχεια ‘κοιμάμαι ένα μικρό δωμάτιο με τα 3 αδέρφια μου.’ Η φτώχεια ‘παίζω μπαλίτσα ξυπόλητος στην καυτή άσφαλτο γιατί δεν έχω παπούτσια’.

Τώρα; Εκατομμύρια. Πολυτελέστατα σπίτια, πολυτελέστατα αυτοκίνητα, γκλαμουριά. Να ‘ναι καλά το ταλέντο τους. Είναι όμως μόνο αυτό; Όχι. Ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές πολλοί. Τη διαφορά μεταξύ ταλέντου και επιτυχίας την κάνει η σκληρή δουλειά. Τώρα θα μου πεις, μια μπάλα κλωτσάνε. Εμ, δεν είναι έτσι. Κατ’ ακρίβεια, κάνουν αυτό που χρειάζεται να κάνουν όλοι όσοι θέλουν να πετύχουν σε οποιοδήποτε επαγγελματικό κλάδο. Γιατί βλέπεις, ποδόσφαιρο και μπίζνες έχουν πολλά κοινά.

Θυσίες
Οι ποδοσφαιριστές κάνουν απίστευτες θυσίες, με τη σημαντικότερη από αυτές να είναιο χρόνος. Πρέπει να θυσιάσουν τον περισσότερο από τον ελεύθερο τους χρόνο, από όσον μένει δηλαδή αν αφαιρέσεις τις προπονήσεις, για προπονήσεις. Και αυτό για να βελτιώσουν ένα μέρος του παιχνιδιού τους που θέλει δουλειά. Πρώτοι θα πάνε προπόνηση, τελευταίοι θα φύγουν. 
Γι’ αυτό σκέψου: Πόσο από τον ελεύθερο σου χρόνο θυσίασες για να βελτιωθείς σε έναν τομέα της δουλειάς σου που νιώθεις ότι χρειάζεται βελτίωση; 

Πείσμα
Εκεί που έχει εξαντληθεί και η τελευταία σταγόνα ιδρώτα, εκεί που τα γόνατα τρέμουν, εκεί που το λαχάνιασμα δεν σου επιτρέπει να αναπνεύσεις, εκεί κάνουν μια πάσα ακόμα. Ένα σουτ ακόμα. Ένα τελευταίο σπριντ, μια τελευταία ενέργεια. Σπρώχνουν τον εαυτό τους στο επόμενο επίπεδο. Σφίγγουν τα δόντια. Πεισμώνουν. Δεν τα παρατάν. 
Γι’ αυτό σκέψου: Πόσες φορές τα παράτησες εύκολα; Πόσες φορές είπες ‘ως εδώ, δεν αντέχω άλλο’ ενώ μπορούσες να αντέξεις;

Αντοχή στην κριτική.
Μια λάθος ενέργεια και αυτόματα κριτική από… χιλιάδες κόσμου. Σφυρίγματα, αποδοκιμασίες, βρισιές. Εκείνοι εκεί. Σκυφτό το κεφάλι, υπομονετικοί, ψύχραιμοι, συνεχίζουν την προσπάθεια. 
Γι’ αυτό σκέψου: Πόσες φορές αντέδρασες λανθασμένα, υπερβολικά, σε ένα κακό σχόλιο, σε μια καλόπιστη πολλές φορές κριτική, σε μια κουβέντα που ακούστηκε λάθος στη δουλειά από συνάδελφο ή διευθυντή; Που στο τέλος μπορεί και να ήταν για το καλό σου. 

Πειθαρχία
Δεν παίζει ρόλο εάν είναι επιθετικός ή αμυντικός. Εάν ο προπονητής του του πει ‘θα παίξεις κέντρο την Κυριακή’ τότε κέντρο θα παίξει. Αν του πει να παίξει με κοντινές πάσες, τότε θα παίξει με κοντινές πάσες. Λιγούρα να τον πιάσει τα μεσάνυχτα (που θα έπρεπε ήδη να κοιμάται), τότε θα τσιμπήσει ένα μήλο. Ούτε πίτσες delivery, ούτε μιξ. Δεν θα το ξημερώσει σε κέντρο διασκέδασης, δεν θα μεθύσει. Μια μπύρα, δύο το πολύ.
Γι’ αυτό σκέψου: Πόση πειθαρχεία σε διακατέχει; Πόσο διατεθειμένος είσαι να φτιάξεις ένα πρόγραμμα που θα σε πάρει ψηλότερα και να το ακολουθήσεις;

Σεβασμός
Πριν από το παιχνίδι, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μετά το παιχνίδι. Πάντα σεβασμός. Θα δώσουν τα χέρια, θα σηκώσουν ο ένας τον άλλον από το χορτάρι, θα παρηγορήσουν τον αντίπαλο που έχασε ένα σημαντικό τρόπαιο. Θα σεβαστούν τον συμπαίκτη τους. Θα σεβαστούν τον προπονητή τους. Θα σεβαστούν τους οπαδούς τους. Θα σεβαστούν τον πρόεδρο. Θα ζητήσουν συγνώμη για ένα κακό παιχνίδι. 
Γι’ αυτό σκέψου: Πόσο σέβεσαι τους συναδέλφους σου; Τον προϊστάμενο; Τους πελάτες;

Θες να έχεις επιτυχία επαγγελματική; Καν’ το σαν ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Γιατίθα πρέπει να θυσιάσεις ελεύθερο χρόνο για να γίνεις καλύτερος από τους άλλους. Γιατί θα πρέπει να πεισμώσεις, να σφίξεις τα δόντια και να πεις ‘μπορώ’. Γιατίθα πρέπει να μάθεις και να ακούς και να υπακούς. Στον εαυτό σου και στα όνειρα σου πρωτίστως, στους ανθρώπους που ξέρουν δύο πράγματα παραπάνω μετέπειτα. Και γιατί χωρίς σεβασμό δεν πας πουθενά.