Πρέπει ή όχι να σπαταλούνται τόσα εκατομμύρια στο ποδόσφαιρο; (Επιλογή ψήφου)

Όπως δημοσιεύσαμε χθές, 19 ποδοσφαιριστές της Λέστερ, φτάνοντας στο προπονητικό τους κέντρο, αντίκρυσαν 19 BMW i8, αξίας 120,000 ευρώ η κάθε μια. Οι οποίες και αποτελούσαν δώρο του αφεντικού της Λέστερ για τον περσινό άθλο κατάκτησης του πρωταθλήματος. Το συνολικό ποσό που ξόδεψε το αφεντικό ήταν 2,200,000 ευρώ.

Αναμφίβολα, αυτό που κατάφεραν οι ποδοσφαιριστές της Λέστερ θεωρείται ποδοσφαιρικός άθλος, εάν αναλογιστούμε το μέγεθος της ομάδας τους, σε σύγκριση με το μέγεθος των ‘θηρίων’ που έπρεπε να ανταγωνιστούν. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Επίσης αναμφίβολα, άξιζαν μια ανταμοιβή. Το μέγεθος της ανταμοιβής, ωστόσο, αν και μέσα στα ποδοσφαιρικά πλαίσια μπορεί να θεωρηθεί λογικό, μέσα στα κοινωνικά πλαίσια, πολύ πιθανόν να εγείρει κάποιες αντιδράσεις.

Αιτία γι’ αυτό το κείμενο δεν είναι ούτε η Λέστερ, ούτε το συγκεκριμένο δώρο. Είναι απλά η αφορμή. Από την αρχή του καλοκαιριού, περνώντας κανείς μια βόλτα από τα ποδοσφαιρικά sites, γίνεται μάρτυρας απίστευτων αριθμών, πολλές φορές εννιαψήφιων ποσών, που σπαταλούνται στο βωμό του ποδοσφαίρου. Αν αφαιρέσεις τους προβολείς από το βασιλιά των σπορ όμως και τους στρέψεις οπουδήποτε αλλού, κατά πάσα πιθανότητα θα δεις φτώχεια και οικονομικά προβλήματα.

Μια εβδομάδα πριν, ο Michael Sandel, ένας από τους πιο διάσημους καθηγητές φιλοσοφίας -ο οποίος διδάσκει στο Harvard- έδωσε μια συνέντευξη στο CCTV News. Μεταξύ άλλων, ο ‘δημόσιος φιλόσοφος’ όπως τον αποκαλούν, έκανε λόγο και για τους αστέρες – αθλητές και τα ποσά που κερδίζουν.

‘Υπάρχει μια μεγάλη ερώτηση που πρέπει να κάνουμε. Πάρτε για παράδειγμα τους μεγαλύτερους αστέρες των σπορ. Οι οποίοι κερδίζουν εκατομμύρια. Κοιτάξτε πως τους ανταμείβουμε, και στη συνέχεια συγκρίνετε το πως ανταμείβουμε τους δασκάλους για παράδειγμα. Ή τις νοσοκόμες. Είναι πραγματικά η συνεισφορά του αθλητή χίλιες φορές μεγαλύτερη στο κοινό καλό, από αυτήν της διδασκαλίας ή της υγείας; Μπορείτε να πείτε ότι αυτές είναι απλά φιλοσοφικές ερωτήσεις, αλλά θεωρώ ότι εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ανισότητα καθώς και το νόημα της προσφοράς στο κοινό καλό, για το οποίο και πρέπει να γίνει συζήτηση.’

Θεωρώ ότι εναπόκειται στην κρίση του καθενός να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Γιατί υπάρχουν δύο οπτικές γωνίες να το δει κανείς. Η πρώτη, είναι η οικονομική πλευρά των πραγμάτων. Τα έσοδα που έχουν οι ομάδες δικαιολογούν απόλυτα τα έξοδα στους ποδοσφαιριστές. Εξάλλου, το ποδόσφαιρο πλέον είναι επαγγελματικό και οι ποδοσφαιριστές θεωρούνται επαγγελματίες στον κλάδο τους, όπως θεωρείται επαγγελματίας ένας οικονομολόγος, ένας χημικός, ένας δικηγόρος. Η δεύτερη οπτική γωνία, είναι η κοινωνική, που με σκεπτικισμό βλέπει από τη μία ανθρώπους ανά το παγκόσμιο να εξαθλιώνονται οικονομικά και από την άλλη εκατομμύρια να θυσιάζονται στο βωμό των σπορ.