Αρχηγός γεννιέσαι, δεν γίνεσαι...

Όταν ο Αουρέλιο Αντρεατζόλι προπονητής του Φραντζέσκο Τότι το 2013,  ρωτήθηκε κάποτε σε σε μια συνέντευξη του για τον αρχηγό της Ρόμα, τον χαρακτήρισε σαν το Κολοσσαίο. Χαριτολογώντας είπε ότι δεν γίνεται να το χαλάσεις για να φτιάξεις σουπερ μάρκετ. Από την άλλη ο Ρούντι Γκαρσία εξακολουθεί να αναρωτιέται τι είναι αλήθεια πιο σημαντικό για τους Ρωμαίους ο Τότι ή ο Πάπας; Αυτό είναι κυρίες και κύριοι για τους συμπολίτες του ο Τότι ένας ζωντανός μύθος, ένας σούπερ ήρωας ο οποίος λατρεύεται σαν θεός όχι μόνο για την ποδοσφαιρική του αξία αλλά κυρίως για το ήθος, την αφοσίωση, την πίστη, την αντίσταση στο χρήμα, την αγάπη στην ομάδα, την αιώνια προσκόλλιση στις αξίες και τα ιδανικά της ομάδας της καρδιάς του.

Ζούμε σε εποχές όπου ο ρομαντισμός στο ποδόσφαιρο έχει εξαλείψει αφού η υπέμετρη φιλοδοξία και το άφθονο χρήμα ρέει στα πόδια των μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών. Στους κανόνες βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και ο Φραντζέσκο Τότι αυτό είναι για τους Ρωμαίους η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Σε μια πόλη μαγική όπου τα πάντα έχουν μείνει αναλλοίωτα στον χρόνο, υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος στέκεται περήφανος μπροστά από την Φοντάνα Ντι Τρέβι έτοιμος να σηκώσει κάθε χρόνο το βάρος των ανθρώπων του, των δικών του ανθρώπων οι οποίοι τον έχουν ήδη τοποθετήσει στο πάνθεον των ηρώων της πόλης. Όπως ο ίδιος εξάλλου έχει επανηλειμμένα αναφέρει η Ρόμα είναι τα πάντα για αυτόν είναι όλα όσα μπορούσε ένας άνθρωπος να ζητήσει πάθος, αγάπη, χαρά. Αυτός είναι ο Τότι  ο θρυλικός καπιτάνο, ο αιώνιος αρχηγός. Άλλοστε όταν ο Ντανιέλε Ντε Ρόσσι ρωτήθηκε αν θα είναι ο μελλοντικός αρχηγός της Ρόμα ο ίδιος απάντησε ότι μάλλον θα τον θυμούνται όλοι σαν τον μελλοντικό αρχηγό αφού ένας είναι ο αιώνιος αρχηγός.

Σήμερα στα 40 ο Φραντζέσκο μόνο περήφανος μπορεί να νιώθει για όλα που πρόσφερε, για όλα αυτά που θα προσφέρει, για όλα αυτά που δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Εξάλλου αρχηγός γεννιέσαι δεν γίνεσαι...