Αυτό θα συμβεί για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ιστορία του Κυπριακού Ποδοσφαίρου

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, την επόμενη σεζόν το πρωτάθλημα μας θα διεξαχθεί με μια μεγάλη ιδιαιτερότητα.

Αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει με την ,μείωση των ομάδων αφού έχει ξαναγίνει. Αυτό που δεν έχει ξαναγίνει, είναι να μην συμμετέχει ομάδα από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου σε πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας!

Επιστρέφουμε αρκετά χρόνια πίσω. Από το 1961 η ΕΝΠ δίνει… μάχες με την ΚΟΠ για να της επιτραπεί να συμμετέχει στην Α’ Κατηγορία, κάτι που δεν γινόταν αφού ο κανονισμός έλεγε ότι στην μεγάλη κατηγορία συμμετέχουν μόνο ομάδες πόλεων.  Το 1965 τροποποιείται ο κανονισμός και επιτρέπεται σε ομάδες κωμοπόλεων να συμμετέχον στην Α’ Κατηγορία. Το 1968-69 η Παραλιμνίτικη ομάδα κερδίζει το πρωτάθλημα και την άνοδο και από τότε μέχρι την σεζόν 2013-14 συμμετέχει ανελλιπώς στην μεγάλη κατηγορία, έχοντας να επιδείξει και σημαντικά επιτεύγματα (για το μέγεθος της) όπως οι συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου αλλά και η κατάληψη της 2ης θέση. Όλα αυτά τα χρόνια, υπήρχαν φορές που συμμετείχαν και άλλες ομάδες της επαρχίας όπως η Αναγέννηση, η Αγία Νάπα και ο Ονήσιλος.

Το 2014-15 η ΕΝΠ υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της, ωστόσο την ίδια στιγμή η Αγία Νάπα κερδίζοντας λίγους μήνες πριν το πρωτάθλημα στην Β’ Κατηγορία, ανέβαινε στην Α’. Έτσι η επαρχία συνέχισε να έχει εκπρόσωπο. Την επόμενη σεζόν, 2015-16, η ΕΝΠ επανήλθε στην Α’ Κατηγορία, η Αγία Νάπα παρέμεινε και έτσι υπήρχαν δύο ομάδες οι οποίες όμως στο τέλος, τερμάτισαν στις δύο τελευταίες θέσεις και υποβιβάστηκαν. Ωστόσο την σεζόν 2016-17… ρέφαρε η Αναγέννηση πο υ κέρδισε την άνοδο στο φινάλε με το γκολ του Βέσλεμ στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Φέτος λοιπόν ήταν η Αναγέννηση, η οποία υποβιβάστηκε νωρίς. ΕΝΠ και Αγία Νάπα πάλεψαν στην Β’ Κατηγορία για να εξασφαλίσουν ένα από τα τρία εισιτήρια ανόδου, ωστόσο απέτυχαν. Αλκή και Πάφος ανέβηκαν ήδη, ενώ ο Ολυμπιακός έχει το τρίτο εισιτήριο στο… τσεπάκι του.

Έτσι, η σεζόν 2017-18 θα είναι σημαδιακή αφού για πρώτη φορά από το 1969 δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Τα… ποδοσφαιρικά σύνορα των μεγάλων θα σταματούν μέχρι υο Δασάκι της Άχνας και το «Τάσος Μάρκου» για πρώτη φορά από το 1996 όταν εγκαινιάστηκε, δεν θα φιλοξενεί ομάδα Α’ Κατηγορίας.