"Κόλλησε" στο μηδέν... (Φώτος)

Μοναδικός στόχος για την Εθνική μας στο σημερινό παιχνίδι με την Εσθονία ήταν η νίκη, οι διεθνείς μας προσπάθησαν, πάλεψαν, στο πρώτο μέρος ήταν καλύτεροι και είχαν τις ευκαιρίες για να φτάσουν στο γκολ όμως δεν τα κατάφεραν μένοντας στο ισόπαλο 0-0, αποτέλεσμα που κρίνεται ως αποτυχημένο. Καλή η Εθνική μας στο πρώτο ημίχρονο, με προβλήματα στο δεύτερο, κινδύνεψε και με ήττα. Δοκάρι είχε ο Χριστοφή ενώ στο φινάλε του πρώτου μέρους δεν δόθηκε πέναλτι σε ανατροπή στον Κάστανο.

Ο σχηματισμός της Εθνικής μας

Κάτω απ’ τα γκολπόστ ήταν ο Παναγή, δεξί μπακ ο Στυλιανού, αριστερό μπακ ο Χαραλάμπους και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Λαΐφης και Μερκής. Αμυντικό χαφ ο Λαμπάν, δημιουργικά χαφ οι Αρτυματάς και Χάμπος, έξω δεξιά ο Χριστοφή, έξω αριστερά ο Κάστανος και στην κορυφή της επίθεσης ο Μυτίδης.

Κατοχή και... από δεξιά

Θετικά ξεκίνησε το παιχνίδι για την Εθνική μας. Κατοχή μπάλας από τα πρώτα δευτερόλεπτα και προσπάθεια επιθέσεων από τα άκρα, κυρίως από δεξιά με τον φορμαρισμένο Χριστοφή. Ο «Τζίμης» μόλις στο 2’ είχε καλό σουτ που έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο Ακσάλου. Στο 9' ξανά ο Χριστοφή ελίχθηκε από δεξιά και έκανε το αριστερό διαγώνιο σουτ, όμως ο αντίπαλος γκολκίπερ είπε ξανά "όχι".

Εικοσάλεπτο με 72%

Ξεκάθαρος ο έλεγχος του αγώνα από πλευράς Εθνικής μας. Με την συμπλήρωση 20 λεπτών, η κατοχή μπάλας έφτασε στο 72%, ωστόσο χωρίς να μπορεί να γίνει απειλητική. Αντίθετα οι Εσθονοί δεν έδειχναν ιδιαίτερη προσπάθεια για να επιτεθούν στα πρώτα λεπτά, παίζοντας με διπλή ζώνη άμυνας και έχοντας ως ξεκάθαρο στόχο την διατήρηση του μηδέν στην άμυνα. 

Άνοδος και δοκάρι

Μετά το 25’, σταδιακά η Εσθονία έδειχνε διάθεση να ανέβει κάποια μέτρα ψηλά στο γήπεδο και στο 31’… άγγιξε το γκολ. Στην πρώτη υποψία φάσης μετά από γρήγορη εκτέλεση φάουλ, οι φιλοξενούμενοι απείλησαν με τον Ζενιόφ να κερδίζει τον Λαΐφη και να κάνει το πλασέ, με την μπάλα να χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι και να φεύγει έξω.

Πρωταγωνιστής (δις) ο Κάστανος

Στα τελικά στάδια του ημιχρόνου η Κύπρος άρχισε ξανά να πιέζει και έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο γκολ, στο 41’. Μετά από βαθιά μπαλιά του Χαραλάμπους, ο Μυτίδης τα έβαλε με όλη την άμυνα, βγήκε νικητής και… έσπασε την μπάλα στον Κάστανο που έκανε το σουτ από κοντά στέλνοντας την ελάχιστα έξω. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο νεαρός άσος της Πεσκάρα… τσίμπησε την μπάλα εντός περιοχής με τον Μετς να τον ανατρέπει αλλά να μην υποδεικνύεται η παράβαση.

Οφσάιντ ο Νέστορας - Απειλή με Ζενιόφ

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε όπως περίπου και το πρώτο. Με την Εθνική μας δηλαδή να έχει κατοχή μπάλας και προσπαθεί να φτιάξει απειλητικές καταστάσεις. Στο 50’ ο Κάστανος πέρασε ωραία κάθετη πάσα και ο Μυτίδης πλάσαρε εύστοχα, όμως το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ αφού ο φορ της ΑΕΚ ήταν ελαφρώς εκτεθειμένος ενώ στο επόμενο λεπτό, ο Ζενιόφ έφυγε για δεύτερη φορά στην πλάτη της άμυνας της Εθνικής μας και έκανε το πλασέ, με την μπάλα να φεύγει ελάχιστα έξω.

Το πρέσινγκ των Εσθονών

Άναρχο το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο. Οι Εσθονοί άρχισαν να παίζουν πιο ανοικτά, με αποτέλεσμα η Εθνική μας να δοκιμάζει και αυτή να επιτεθεί περισσότερο, κάτι που δημιουργούσε… τρύπα στον κεντρικό άξονα. Μέχρι και το 70’, η Κύπρος δεν μπορούσε να φτιάξει οργανωμένες φάσεις, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες από το πρέσινγκ των Εσθονών. Το ακυρωθέν γκολ του Μυτίδη ήταν η μοναδική καλή μας φάση στην επανάληψη.

Μέσα ο Αβραάμ και αλλαγές

Βλέποντας την Εθνική μας να αντιμετωπίζει προβλήματα στο δημιουργικό κομμάτι, ο Χριστάκης Χριστοφόρου προχώρησε στην πρώτη του αλλαγής το 72’ που έφερε και ανακατατάξεις. Ο Αβραάμ μπήκε αντί του Στυλιανού. Ο Αρτυματάς κάλυψε την θέση του δεξιού μπακ, ο Κάστανος ήρθε κεντρικά σε επιτελικό ρόλο μπροστά από Χάμπο – Λαμπάν και ο Αβραάμ πήγε στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Καλή φάση με Κάστανο - Δοκάρι με Δημήτρη

Πέντε λεπτά μετά την κίνηση αυτή, είχαμε και την επόμενη καλή φάση της Εθνικής μας. Ο Αρτυματάς ανέβηκε από δεξιά και μπήκε στην περιοχή, έκανε το παράλληλο γύρισμα εκεί που κινήθηκε ο Κάστανος που έκανε το σουτ στην κίνηση από ευνοϊκή θέση, όμως η μπάλα κόντραρε σε αμυντικό που έκανε τάκλιν αυτοθυσίας. Στο 80' νέα απειλή, αυτή την φορά με τον Χριστοφή που από δεξιά δοκίμασε κάτι σαν σέντρα - σουτ, αιφνιδίασε τους πάντες όμως η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Ακσάλου.

Ευκαιρία οι Εσθονοί, μέσα ο Ρουσιάς

Πάνω – κάτω η μπάλα και στο 81’ οι Εσθονοί έφτιαξαν νέα καλή ευκαιρία με τον Τενίστε να κάνει την κεφαλιά και την μπάλα να φεύγει ελάχιστα έξω από την εστία του Παναγή. Αμέσως μετά, ο Χριστοφόρου προχώρησε στην δεύτερη του αλλαγή με τον Ρουσιά να παίρνει την θέση του Λαμπάν και το σχήμα να μετατρέπεται πλέον σε κλασικό 4-4-2. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι τέλος, με το 0-0 να είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Κύπρος: Παναγή, Στυλιανού (72'Αβραάμ), Μερκής, Λαΐφης, Χαραλάμπους, Λαμπάν (82'Ρουσιάς), Αρτυματάς, Κυριάκου, Κάστανος, Χριστοφή, Μυτίδης (88'Μακρής), 

Εσθονία: Ακσάλου, Γκρουκλόφ, Ντιμιτρίεφ, Κάιτ, Ζενιόφ (77'Τουμέτ), Ογιάμα (65'Λουτς), Βασίλιεφ (90'Ανιέρ), Κλαβάν, Μετς, Μπαράνοφ, Τένιστε.

Κίτρινες: Λαμπάν - Βασίλιεφ.

*Διαιτητής της αναμέτρησης ο Φινλανδός Βιλ Νεβαλάινεν με βοηθούς τους συμπατριώτες του Ζαν -Πίτερ Αραβίρτα και Σάμι Ναϊκάνεν. 

*Εκτός αποστολής την τελευταία στιγμή έμεινε ο τραυματίας Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης. Τραυματίες είναι και οι Εφραίμ, Ντόσα και τιμωρημένος ο Πιέρος.

Στον πάγκο για την Εθνική μας οι Γιωργαλλίδης, Μιχαήλ, Παναγιώτου, Αλεξάνδρου, Σιέλης, Κατελάρης, Μαργκάσα, Αβραάμ, Ρουσιάς, Εγγλέζου, Μακρής.

Την μετάδοση του αγώνα Κύπρος - Εσθονία προσφέρει το Ψητοπωλείο-Ταβερνάκι του ΜΕΛΗ στην Παρεκκλησιά!