«Στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ θα ωφεληθούν και οι μικροί»

Παρουσία του Καρλ Χάινζ Ρουμενίγκε, προέδρου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), αλλά και του διοικητικού ηγέτη της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του συνεδρίου της Αθήνας. Το SDNA ήταν εκεί.

Τόσο ο ισχυρός άνδρας της Μπάγερν Μονάχου όσο και ο πρόεδρος της «μεγάλης κυρίας» φρόντισαν να δηλώσουν την απόλυτη υποστήριξή τους στις αποφάσεις της UEFA για τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο και στο Γιουρόπα Λιγκ κατά την τριετία 2021-24, ενώ... κούνησαν και το δάχτυλο στην FIFA ζητώντας μείωση των διεθνών αγωνιστικών υποχρεώσεων των ποδοσφαιριστών, «των υπαλλήλων μας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρουμενίγκε. 

Στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρόντες ήταν 155 εκπρόσωποι ευρωπαϊκών συλλόγων. Είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το ποδόσφαιρο της «Γηραιάς Ηπείρου», αλλά κυρίως να ενημερωθούν για τις αλλαγές στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις από τον άνθρωπο της UEFA, Tζόρτζιο Μαρκέτι, αλλά και για όσα εξετάζει η FIFA σε τεχνικό επίπεδο από τους Μάρκο Φαν Μπάστεν και Ζβόνιμιρ Μπόμπαν. 

Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που είχαν όσα τέθηκαν επί τάπητος αυτές τις δύο ημέρες στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι στη συνέντευξη Τύπου δεν ήταν παρών μόνο ο πρόεδρος της European Club Assosiation, Καρλ Χάινζ Ρουμενίγκε, αλλά είχε στο πλευρό του και τον Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρο της Γιουβέντους. 

«Η αναδιοργάνωση των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων είναι, δίχως αμφιβολία, θετικό βήμα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Όλοι όσοι ασχολούνται με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, και αυτό το λέω με πάσα βεβαιότητα, θα επωφεληθούν από τις αλλαγές. Πρόκιεται για μια πολύ σοβαρή, όσο και δίκαιη απόφαση. Οι αλλαγές θα κάνουν το Τσάμπιονς Λιγκ πιο δυνατό από πριν. Αυτό ισχύει για την τριετία 2018-21 και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε μια εξίσου καλή λύση και για την τριετία 2021-24, λύση που θα κάνει ακόμα πιο δυνατή την ενότητά μας. Έγινε σχετικά μια παρουσίαση από τον κ. Μαρκέτι, υπάρχει ένα κοινό πρότζεκτ το οποίο θέλουμε όλοι να υπερασπιστούμε. Οι μεγάλοι σύλλογοι συμφωνούν απόλυτα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Ρουμενίγκε. 

Το SDNA ρώτησε τον Γερμανό παράγοντα αν πιστεύει ότι το νέο σύστημα διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενέστερους συλλόγους και αν πρόκειται για να ένα σύστημα το οποίο απλά θα κάνει πλουσιότερους τους ήδη πλούσιους και φτωχότερους τους ήδη φτωχούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. 

«Νομίζω ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει επικοινωνηθεί καλά από την UEFA. Εκτιμώ ότι στην πράξη θα φανεί ότι η αναδιάρθρωση θα είναι καλή και για τους μικρομεσαίους συλλόγους. Μπορώ να σας παρουσιάσω και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, από τη βάση προς την κορυφή, υπάρχει αύξηση σε ποσοστό 224%-264% στα χρήματα που λαμβάνονται από τους συλλόγους. Είναι fake news να μεταδίδεται από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ήρθε στο προσκήνιο το θέμα της αναδιάρθρωσης. Για παράδειγμα, ομάδες από την Ολλανδία και Σκωτία θα ωφεληθούν. μπορώ να πω ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις ελληνικές ομάδες, πολλοί σύλλογοι εξεπλάγησαν τελικά θετικά από τις αλλαγές και νομίζω ότι άπαντες έχουν πια μια διορθωμένη άποψη για το τι θα συμβεί. » απάντησε ο Ρουμενίγκε, 

Ο Αντρέα Ανιέλι ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Σέφεριν, ο οποίος έκανε λόγο για salary cup. «Δεν έγινε μεταξύ μας καμία συζήτηση γι' αυτό το θέμα. Μπορώ να πω, ωστόσο, ότι συμμεριζόμαστε τις απόψεις της UEFA για την αναδιάθρωση του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ και στηρίζουμε το γεγονός ότι θα υπάρχει πρόσβαση για όλους στις διοργανώσεις» ήταν η απάντηση του Ιταλού. 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ρουμενίγκε σχετικά με την FIFA, προς την οποία απηύθηνε το αίτημα της ECA για την αναδιαμόρφωση του ετήσιου αγωνιστικού προγράμματος. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου γνωρίζει πως οι σύλλογοι είναι δυσαρεστημένοι με την αύξηση των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Ζητάμε από τη FIFA να σεβαστείς τους ποδοσφαιριστές - υπαλλήλους μας και να βρούμε μια λύση από κοινού. Πρέπει τα παιχνίδια να μειωθούν για να αποφορτιστούν οι παίκτες. Συζητάμε μεταξύ μας όχι μόνο για θέματα οικονομικά και πολιτικά, αλλά πρέπει να εστιάσουμε και στο ίδιο το ποδόσφαιρο. Θέληση δική μας είναι τα επόμενα χρόνια να συζητήσουμε σοβαρά και με την FIFA και με την UEFA για το καλεντάρι» κατέληξε ο Ρουμενίγκε.