ΑΠΟΨΗ για Ρεάλ: Ζινεντίν, έχουμε πρόβλημα;

Γράφει η Βάσω Πρεβεζιάνου στο sdna.gr...

Δύο συνεχόμενες ισοπαλίες, τέσσερις βαθμοί χαμένοι στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και εικόνα που προβληματίζει για την ίδια ομάδα που εντυπωσίασε τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Άρχισε η... κρίση;

Ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν έξαλλος με τους παίκτες του μετά το εντός έδρας 1-1 με τη Λεβάντε το μεσημέρι του Σαββάτου. Ακόμα και αυτός αναγκάστηκε να τους βάλει τις φωνές στα αποδυτήρια σε μια προσπάθεια να τους συνεφέρει. «Πρέπει να παίξουμε καλύτερα». Έφταιξε και ο ίδιος για το νέο άτυχο αποτέλεσμα, επιλέγοντας να αφήσει βασικούς στον πάγκο, έφταιξαν οι απουσίες, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι τέσσερις βαθμούς πίσω από τη Μπαρτσελόνα ήδη. 

Μπορεί να γίνει λόγος για κρίση από τις 10 Σεπτεμβρίου; Προφανώς όχι. Ωστόσο, η εικόνα της ομάδας που κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα, αλλά και για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Τσάμπιονς Λιγκ, προφανώς προβληματίζει. Λιγές ώρες μετά την ισοπαλία των Μαδριλένων, η Μπαρτσελόνα διέλυσε 5-0 την Εσπανιόλ στο καταλανικό ντέρμπι και πλέον η «βασίλισσα» δεν έχει μεγάλο περιθώριο για νέες… ατυχίες. 

Θα πρέπει, επίσης, να παίξει και την επόμενη αγωνιστική, κόντρα στη Σοσιεδάδ, χωρίς τον τιμωρημένο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Μαρσέλο κινδυνεύει με τέσσερις αγωνιστικές για την αποβολή του και ο Καρίμ Μπενζεμά θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης περίπου για ένα μήνα λόγω τραυματισμού. 

Ο Ζιντάν επιχείρησε κόντρα στη Λεβάντε να κάνει ένα rotation, το οποίο την περσινή σεζόν του… βγήκε σε πολλά παιχνίδια με τους θεωρητικά ασθενέστερους αντιπάλους, σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε να γίνεται λόγος για τις δύο (σχεδόν) ισάξιες ενδεκάδες που είχε η Ρεάλ. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ωστόσο, τίποτα δεν πήγε όπως το είχε σχεδιάσει ο Γάλλος τεχνικός. Η έναρξη του Τσάμπιονς Λιγκ, με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ την πρώτη αγωνιστική, δεν δικαιολογεί την ενδεκάδα που επέλεξε ο «Ζιζού». 

Άφησε στον πάγκο τον Κασεμίρο, τον Κόβασιτς, αλλά και τον φορμαρισμένο Ίσκο. Έδωσε τετραήμερο ρεπό στον κουρασμένο, λόγω των υποχρεώσεων του με την εθνική Κροατίας, Μόντριτς. Επέλεξε να δώσει την ευκαιρία στον Μάρκος Γιορέντε να κάνει το ντεμπούτο του. Ο Ράμος ήταν αυτός που προσπαθούσε με μακρινές μπαλιές να βγάλει την ομάδα στην επίθεση. Ο νεοαποκτηθείς Τεό κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες, ο Μαρσέλο έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του (ήταν ο παίκτης που έχασε περισσότερες φορές τη μπάλα) και κατέληξε να αποβληθεί στο 89’ χωρίς να έχει προσφέρει τίποτα στους Μαδριλένους. Ο Μπέιλ μπήκε στο 28ο λεπτό για να παίξει ως εννιάρι, για να αντικαταστήσει τον τραυματία Μπενζεμά, αλλά δεν κατάφερε να βοηθήσει. Ίσα ίσα έκανε τα πράγματα χειρότερα χάνοντας ευκαιρίες που δεν χάνονται για να σκοράρει. 

Ο ίδιος ο Ζιντάν υπερασπίστηκε τις επιλογές του παρά την ισοπαλία. «Εγώ πήρα τις αποφάσεις μου και αυτό δεν αλλάζει. Κάναμε ένα κακό παιχνίδι, αλλά δεν θα προχωρήσω σε… επανάσταση. Πιστεύω σε αυτό που κάνω» είπε. «Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί» συμπλήρωσε. Τα έκανε… θάλασσα με το αρχικό σχήμα, αλλά κοιτάζοντας και στον πάγκο του για λύσεις στη διάρκεια του αγώνα ήταν αδύνατο να τις βρει. Για παράδειγμα, δεν είχε παίκτη να βάλει για να ενισχύσει την επίθεση της ομάδας του καθώς είχε αφήσει εκτός αποστολής τον Μπόρχα Μαγιοράλ. O 20χρονος ποδοσφαιριστής, ο οποίος προέρχεται από τις ακαδημίες της ομάδας, και μετά την αποχώρηση του Άλβαρο Μοράτα και τη μη απόκτηση άλλου παίκτη, είναι αυτός στον οποίο μπορεί (;) να στηριχθεί. 

Κρίση από τις 10 Σεπτεμβρίου, λοιπόν; Προφανώς, όχι. Ωστόσο είναι προφανές ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στην ομάδα, την οποία απογείωσε ο Ζιντάν με την παρουσία του στον πάγκο της, από τον Ιανουάριο του 2016. Η Μπαρτσελόνα έχασε τον Νεϊμάρ, αλλά παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματική. Κάνει και επίδειξη δύναμης όταν χρειαστεί. Ο Ζιντάν θα ψάξει να βρει τις λύσεις, αλλά δεν αποκλείεται τελικά να στοιχίσει στην ομάδα του η συνειδητή επιλογή να μην ενισχυθεί το φετινό καλοκαίρι.