Πρωτάθλημα Εθνών: Οριστικοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από το 2018 αρχίζει μια νέα διοργάνωση από την UEFA σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων Ανδρών, το «Πρωτάθλημα των Εθνών».

Στην χθεσινή συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA οριστικοποιήθηκαν και ανακοινώθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της νέας διοργάνωσης.

Συγκεκριμένα:

Το «Πρωτάθλημα των Εθνών» θα αρχίσει στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2020. Η κλήρωση θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου 2018 στη Λοζάνη. Μέσω της νέας διοργάνωσης, τέσσερις ομάδες θα προκριθούν στην τελική φάση του EURO 2020. Οι υπόλοιπες 20 ομάδες θα προκριθούν με τη διαδικασία που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, μέσω δηλαδή προκριματικών ομίλων.

Στο «Πρωτάθλημα των Εθνών» οι 55 χώρες μέλη της UEFA θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες βάσει της θέσης τους στην κατάταξη της UEFA στις 11 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρωθεί τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018.

Οι πρώτες 12 ομάδες θα είναι στην Α' Κατηγορία, οι επόμενες 12 θα είναι στη Β' Κατηγορία, οι επόμενες 15 θα είναι στη Γ' Κατηγορία και οι τελευταίες 16 στη Δ' Κατηγορία.

(Με τα σημερινά δεδομένα, η Κύπρος βρίσκεται στη Γ’ Κατηγορία μαζί με τις Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σκοτία, Τσεχία, Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ισραήλ, Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία και Αζερμπαϊτζάν).

Στην Α' και στη Β' Κατηγορία οι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών ομάδων. Στη Γ' Κατηγορία θα σχηματιστούν ένας όμιλος των τριών ομάδων και τρεις των τεσσάρων ομάδων και στη Δ' Κατηγορία, τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων.

Οι ομάδες του κάθε ομίλου θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε εντός και εκτός έδρας αγώνες από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο του 2018. Στους ομίλους με 3 ομάδες θα διεξαχθούν τέσσερις αγωνιστικές και στους ομίλους με 4 ομάδες θα διεξαχθούν έξι αγωνιστικές.

Δεκαέξι ομάδες, δηλαδή οι τέσσερις πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου από τις τέσσερις κατηγορίες θα αγωνιστούν σε αγώνες play-off το Μάρτιο του 2020 και η πρώτη ομάδα από κάθε κατηγορία, θα προκριθεί στην τελική φάση του EURO 2020. Στους αγώνες των play-off οι ομάδες της κάθε κατηγορίας θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε μορφή "final four" με δύο ημιτελικούς και ένα τελικό.

Οι ημιτελικοί θα γίνουν στην έδρα της χώρας που θα βρίσκεται πιο ψηλά στην κατάταξη της UEFA ενώ η έδρα του τελικού θα καθορίζεται μετά από κλήρωση μεταξύ των ομάδων που θα αγωνιστούν στον τελικό.

Επειδή μέχρι το Μάρτιο του 2020 θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προκριματικοί όμιλο του EURO 2020 και ήδη 20 ομάδες θα έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση τους στην τελική φάση της διοργάνωσης, ισχύουν τα ακόλουθα:

Αν ομάδα που έχει προκριθεί στην τελική φάση του EURO 2020 και επίσης έχει τερματίσει πρώτη στον όμιλο της στο Πρωτάθλημα των Εθνών και έχει κερδίσει δικαίωμα συμμετοχής στα play-off, αντικαθίσταται στα play-off του Πρωταθλήματος των Εθνών από την αμέσως επόμενη ομάδα της κατάταξης στην Κατηγορία της.

Αν για παράδειγμα από την Α' Κατηγορία του Πρωταθλήματος των Εθνών εξασφαλίσουν την πρόκριση τους στο EURO 2020 και οι τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν πρώτες στον όμιλο τους, θα αντικατασταθούν στα play-off του Πρωταθλήματος των Εθνών από τις ομάδες που τερμάτισαν δεύτερος στον όμιλο κ.ο.κ.

Νέα δεδομένα λοιπόν στις διοργανώσεις Εθνικών Ομάδων με νέα κίνητρα στις ομάδες, κυρίως τις μικρομεσαίες που έχουν πλέον μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσουν πρόκριση σε τελική EURO.

Από την ιστοσελίδα της ΚΟΠ