Σε 15 μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα στημένα

Σε 15 ημέρες θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκο Χατζηγιάννη, ο ΔΗΣΥ τοποθετείται θετικά ενώ τα υπόλοιπα κόμματα θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, αφού ανέφερε ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε για τελευταία φορά στην Επιτροπή Παιδείας, κάλεσε τη Βουλή να προχωρήσει στην ψήφισή του σε νόμο ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, διευκρίνισε ότι με βάση τον προτεινόμενο νόμο θα συσταθεί επιτροπή που θα συλλέγει τις αναγκαίες διαθέσιμες πληροφορίες αναφορικά με τη χειραγώγηση και θα υποβληθεί έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα προωθεί τη διαδικασία των ποινικών διώξεων.
 
«Η Επιτροπή που δημιουργείται θα συλλέγει στοιχεία, δεν θα κάνει ποινική ανάκριση» συμπλήρωσε.
 
Αναφορικά με το νομοσχέδιο ο Υπουργός δήλωσε ότι σε αυτό έχουν περιληφθεί αυστηρές ποινές που προβλέπουν μέχρι 100.000 ευρώ πρόστιμο ή και 7 χρόνια φυλάκιση.

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι στο πλαίσιο δίωξης αδικημάτων που αφορούν χειραγώγηση αγώνων θα λαμβάνονται υπόψη ο νόμος της ΜΟΚΑΣ και ότι άλλο διαλαμβάνουν οι ανακρίσεις και ποινική δικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούν να γίνουν και δημεύσεις περιουσιών, εξήγησε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε πως δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός για ποινικό αδίκημα που σχετίζεται με τη χειραγώγηση αγώνων και διευκρίνησε ότι δεν δημιουργείται νέο αδίκημα ώστε να υπάρχει περιορισμός στη δίωξη από την ημερομηνία ισχύς του νέου νόμου.

Στον προτεινόμενο νόμο περιλαμβάνονται αυστηρές ποινές αφού στόχος είναι να ελεγχθούν αυτά που όλοι γνωρίζουν και για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία, ή που περιβάλλονται με το νόμο της σιωπής, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι πρέπει να σπάσει το απόστημα που υπάρχει στον ομαδικό αθλητισμό στον τόπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ