"Προτεραιότητα η κατασκευή σύγχρονου γηπέδου στη Λεμεσό"

Στην ομιλία της στο πλαίσιο της διάσκεψης για τον απολογισμό του έργου του Δ.Σ. κατά το 2014, η πρόεδρος του ΚΟΑ, Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες του 2015, με την κατασκευή ενός σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Λεμεσό να είναι μία εξ αυτών.

Αναλυτικά:

Σας καλωσορίζω στη σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη με τους εκπροσώπους  των ΜΜΕ και σας ευχαριστώ που αποδεχτήκατε την πρόσκληση  μας  η οποία έχει στόχο την παρουσίαση του απολογισμού του έργου του Δ.Σ. κατά το 2014 και  την ανακοίνωση των προτεραιοτήτων που τέθηκαν για το 2015. 

Θα αρχίσουμε με ένα βίντεο.

Είδαμε κάποιες από τις σημαντικότερες δράσεις που έγιναν το 2014 και που όπως παρατηρήσατε, αγγίζουν διαφορετικούς πυλώνες της πολιτικής μας.  Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού ανέλαβε, σχεδίασε και εκτέλεσε πολύ περισσότερες δραστηριότητες και δράσεις, οι οποίες παρόλο που ο χρόνος δεν επιτρέπει να τύχουν αναφοράς, ήταν εξίσου σημαντικές.  Στο βαθμό λοιπόν που κάποια δραστηριότητα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για εσάς δεν αναφερθεί, είμαι στη διάθεση σας να απαντήσω σε σχετικές ερωτήσεις στο τέλος.

Συνοπτικά, το 2014:
1.    Το Πρόγραμμα «Αθλητισμός Για Όλους» έχει πλέον υπό την ευθύνη του τη λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου του Παλαιού ΓΣΖ.  Η επαναλειτουργία του αθλητικού αυτού κέντρου θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής Λάρνακας να έχουν ευκαιρίες άθλησης.  Με ενισχυμένο εξοπλισμό για διάφορα αθλήματα, το Αθλητικό Κέντρου του Παλαιού ΓΣΖ θα ελκύσει ολόκληρη την οικογένεια, μικρούς και μεγάλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. 
2.    Υπεγράφη νέα τετραετής συμφωνία με ελεγκτικό οίκο για τον εσωτερικό έλεγχο του ΚΟΑ και τον έλεγχο των Ομοσπονδιών, η οποία θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων για τις ανάγκες και την αναβάθμιση του αθλητισμού, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες χρηστής διοίκησης και διαφάνειας. 
3.    Έγινε ορθολογιστική διαχείριση του προϋπολογισμού, με υλοποίηση του στο 93%. Ένα πολύ ψηλό ποσοστό που καταδεικνύει την επιτυχημένη στόχευση των προγραμμάτων για στήριξη του αθλητισμού της Κύπρου.
4.    Το MOVE WEEK πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο για δεύτερη συνεχή χρονιά με Εθνικό Συντονιστή τον ΚΟΑ και τη συμμετοχή διαφόρων άλλων φορέων.  Κατά τη διάρκεια του MOVE WEEK πραγματοποιήθηκαν σε Παγκύπρια βάση συνολικά 105 δραστηριότητες και εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες συμμετείχαν ΔΩΡΕΑΝ 55.000 περίπου πολίτες.  Στόχος της διοργάνωσης ″MOVE WEEK″ ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών στη φυσική δραστηριότητα και στον αθλητισμό ώστε να υιοθετήσουν έναν ενεργό τρόπο ζωής, επιδιώκοντας να αυξήσει τον αριθμό των Ευρωπαίων πολιτών που αθλούνται κατά 100 εκατομμύρια, μέχρι το 2020.  Το σύνθημα της εκστρατείας MOVEWEEK ήταν το «FindyourMove», δηλαδή βρες και επέλεξε την κίνηση (μορφή άσκησης) που σου ταιριάζει. Οι 105 δραστηριότητες που πραγματοποιηθήκαν στο πλαίσιο του MOVE WEEK χαρακτηρίζονται από πολυμορφία, καινοτομία και προσβασιμότητα, διεξήχθηκαν χωρίς ή με ελάχιστο  κόστος και στηρίχθηκαν στην εθελοντική συμμετοχή τόσο των φορέων όσο και στην εθελοντική εργασία και προσφορά των ανθρώπων που εργάστηκαν για την υλοποίηση των δράσεων. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποτέλεσε το φορέα με τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συμμετοχή αφού κατάφερε μέσα από τις δράσεις του να ενεργοποιήσει  όλο το μαθητικό πληθυσμό. Μετά από παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ενεργοποιήθηκε επίσης και η δημόσια υπηρεσία σε άλλα υπουργεία  για εφαρμογή της άσκησης  στον εργασιακό χώρο όπως επίσης και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.. 
5.    Η Επιτροπή Ελέγχου του ΔΣ πραγματοποίησε έλεγχο σε 21 Ομοσπονδίες και  με βάση τα ευρήματα λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα.
6.    Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού συνεχίζει την ήδη επιτυχημένη παρουσία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ενεργό συμμετοχή του στα διάφορα θεσμικά ευρωπαϊκά σώματα και ομάδες για χάραξη της ευρωπαϊκής αθλητικής πολιτικής. Προτεραιότητα του ΚΟΑ, είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών αθλητικών πολιτικών τόσον από τον Οργανισμό αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς, με στόχο την αναβάθμιση της αθλητικής πολιτικής στην Κύπρο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός. Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εργασίας για τον Αθλητισμό του 2014-2017 είναι: η χρηστή διακυβέρνηση, τα στημένα παιχνίδια, η οικονομική διάσταση του αθλητισμού, η βελτίωση της υγείας μέσω της φυσικής δραστηριότητας και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στον αθλητισμό.  
7.    Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και η ΟΠΑΠ Κύπρου, προχώρησαν σε μια πρωτοποριακή συνεργασία, που χωρίζεται σε δύο βασικούς τομείς. Το πρόγραμμα «Αθλητισμός Για Όλους» και τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Η συνεργασία ΚΟΑ – ΟΠΑΠ είναι διαχρονική, αλλά τώρα, γίνεται στενότερη και αποδοτικότερη και αυτό χάρη στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν εκ μέρους του Οργανισμού και της θετικής εικόνας που εκπέμπει και γίνεται αποδεκτή από το φίλαθλο κοινό του τόπου μας.
8.    Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων η 2η θεσμοθετημένη «Ημέρα Δημόσιας Διαβούλευσης» με θέμα την «Εκπαίδευση και Επιμόρφωση των Εθελοντών σε θέματα Αθλητικής Διοίκησης και Διαχείρισης».   Ο Αθλητισμός και ο Εθελοντισμός, ως τα μεγαλύτερα παγκόσμια κοινωνικά κινήματα, διαθέτουν κοινές συνιστώσες:  ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, επενδύουν στην υγιή απασχόληση, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και ενσωμάτωση, συμβάλλουν στην ανάπτυξη, καλλιέργεια και ολοκλήρωση  του ανθρώπου, και αποτελούν καταλύτη και βασικό πυλώνα καλλιέργειας αξιών,  κυρίως στους νέους. Διαχρονικά, στη χώρα μας ολόκληρο σχεδόν το αθλητικό οικοδόμημα στηρίζεται στον εθελοντισμό.  Η Στρατηγική συνεργασία στους τομείς του Αθλητισμού και του Εθελοντισμού, που υπέγραψαν η Πρόεδρος του ΚΟΑ και ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ανοίγει νέους ορίζοντες. 
9.    Έγινε επαναξιολόγηση των εθνικών σχεδιασμών και προγραμμάτων, θεσπίζοντας νέα ορθολογιστικά κριτήρια και καθορίζοντας δικλείδες ασφαλείας για υλοποίησή τους.
10.    Συστάθηκε  Επιτροπή Αξιοποίησης Αθλητικών Χώρων & Αθλητικού Τουρισμού.  Τούτο κρίθηκε αναγκαίο δεδομένης  της μείωσης των προϋπολογισμών του ΚΟΑ και του μεγάλου οικονομικού κόστους που έχουν αυτοί οι χώροι για τον οργανισμό. Με αυτή την ευκαιρία να σας αναφέρουμε ότι η Επιτροπή σε συνεργασία με την Υπηρεσία ετοίμασαν βιβλιάριο με πληροφορίες για όλους τους ιδιόκτητους χώρους του Οργανισμού που απευθύνεται σε αθλητικούς φορείς της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού.
11.    Παρόλη τη μείωση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, σε σύγκριση με το 2013, το 2014 καταβλήθηκε προσπάθεια και επιτεύχθηκε να επηρεαστούν στο ελάχιστο δυνατό βαθμό οι αθλητικοί φορείς που επιχορηγούνται από τον Οργανισμό. 
12.    Ταυτόχρονα ο Οργανισμός έχει διαφοροποιήσει τον Οδηγό Αποδέσμευσης Επιχορηγήσεων προς τις Ομοσπονδίες, ο οποίος ήδη έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού και έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις Ομοσπονδίες.
13.    Ο ΚΟΑ και η Επιτροπή Υψηλής Επίδοσης και Ταλέντων έφερε μέσα από τη πρωτοβουλία «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ» πιο κοντά της τους αθλητές, είδε και άκουσε για την αγωνιστική τους προσπάθεια και δραστηριότητα με την υπόσχεση να χαράξουν  μαζί  μια νέα πορεία για την πρόοδο και ανάπτυξη του Κυπριακού Αθλητισμού. Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και παρέστησαν  οι αθλητές όλων των κατηγοριών που είναι ενταγμένοι στο Σχεδιασμό Υψηλής Επίδοσης, καθώς και οι αθλητές όλων των κατηγοριών του Σχεδίου Ταλέντων. Το συναπάντημα των αθλητών είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αυτές οι συζητήσεις είναι πολύ σημαντικές για την  καλύτερη  πορεία του αθλητή και παράλληλα αναδεικνύουν τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού.

Οι προτεραιότητες μας το 2015 είναι:
•    Η συνέχιση της υλοποίησης του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του για τον κυπριακό αθλητισμό
o    Πρώτη προτεραιότητα αφορά στη αναδιοργάνωση του Οργανισμού και στην αποτελεσματική του λειτουργία στη βάση και των εισηγήσεων που λάβαμε από την Παγκόσμια Τράπεζα. Γι’ αυτό και δημιουργήθηκε η «Ομάδα Εργασίας για αξιολόγηση και ενδεχόμενη υλοποίηση εισηγήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για αναδιάρθρωση του ΚΟΑ».
o    Δεύτερη προτεραιότητα / πυλώνας αφορά στη Στρατηγική του Οργανισμού η οποία πρέπει να αντανακλά το όραμα αλλά και οι στόχοι να συνάδουν με τον Προϋπολογισμό.  Το ΔΣ του ΚΟΑ θα μελετήσει και θα θεσπίσει εκείνες τις αλλαγές στην υφιστάμενη στρατηγική έτσι ώστε να την εκσυγχρονίσει και να την ευθυγραμμίσει με τις σημερινές ανάγκες και οικονομικές συνθήκες.
o    Τρίτη προτεραιότητα είναι η χρηστή διαχείριση των πόρων.  
•    Η ορθολογιστική διαχείριση του προϋπολογισμού όπως και το 2014. Ο ΚΟΑ στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση και με αρχή του να στηρίξει τις Ομοσπονδίες, τους αθλητές, τα σωματεία και τις ακαδημίες που είναι η ουσία του αθλητισμού κατέβαλε προσπάθεια να επηρεαστούν στο ελάχιστο δυνατό βαθμό οι αθλητικοί φορείς που επιχορηγούνται από τον Οργανισμό. Μάλιστα στον προϋπολογισμό του 2015 έγινε προσπάθεια για αύξηση των επιχορηγήσεων που αφορούν τις ομοσπονδίες, τα σωματεία και τους αθλητές. Παράλληλα τα πριμ (ποσά επιβράβευσης επιτυχιών) που απορρέουν από τις επιτυχίες των αθλητών για το 2014 θα δοθούν το συντομότερο δυνατόν δείχνοντας έτσι έμπρακτα το ενδιαφέρον μας και την αγάπη μας προς  τους αθλητές
•    Η εντατικοποίηση των οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων των ομοσπονδιών. Απώτερος σκοπός η όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη και σωστή χρήση των οικονομικών πόρων για τις ανάγκες και την αναβάθμιση του αθλητισμού, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες χρηστής διοίκησης και διαφάνειας
•    Η κατασκευή ενός σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Λεμεσό 
•    Η υλοποίηση και η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου και η υλοποίηση μέτρων πρόληψης κατά της βίας, με παρεμβατικά και εκπαιδευτικά προγράμματα 
•    Ο εκσυγχρονισμός του Αθλητισμού και του ίδιου του Οργανισμού σε όλα τα επίπεδα
•    Η παρακίνηση όλων των συμπολιτών μας προς την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα με επίκεντρο τα 30 χρονα του Εθνικού Προγράμματος «Αθλητισμός για Όλους»
•    Η πραγματοποίηση  στην Κύπρο της συνεδρίας του Δ.Σ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας ΑΓΟ 
•    Η ενεργός Συμμετοχή  του Οργανισμού ως εταίρος σε 2 Ευρωπαϊκά προγράμματα. (α)  στο Project Gender Equality in Coaching, μετά από σχετική πρόσκληση της ENGSO. O κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση και η προώθηση της γυναικείας προπονητικής, στο πλαίσιο της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό, δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένες δράσεις και λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό. (Β) Το ΚΑΕΚ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως εταίρος σε πρόγραμμα  που αφορά την αλόγιστη χρήση απαγορευμένων ουσιών αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής κυρίως από μη αθλητές οι οποίοι αθλούνται περιστασιακά  
•    Η προσπάθεια αξιοποίησης αριθμού ιδιόκτητων χώρων του Οργανισμού από φορείς με την μορφή της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
•    Η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού το Σεπτέμβριο του 2015 αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τον ΚΟΑ
•    Τα 30χρονα του γιορτάζει φέτος το πρόγραμμα Αθλητισμός Για Όλους και για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων. Στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος 15000 μέλη όλων των ηλικιών. Η επιτυχία του προγράμματος στηρίζεται άμεσα στην επιστημονική κατάρτιση και στην παιδαγωγική προσέγγιση των γυμναστών
•    Η Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ του ΚΟΑ και των Κεντρικών Φυλακών
•    Η Υπογραφή συνεργασίας με το  Πανεπιστήμιο Κύπρου
•    Η επίλυση των προβλημάτων του Παραολυμπιακού  κινήματος  
•    Οι συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα σε μία προσπάθεια αύξησης των διαθέσιμων πόρων για στήριξη των προγραμμάτων του ΚΟΑ
•    Η έμφαση που θα δοθεί στην εκπαίδευση και στην επιμόρφωση τόσο για τα στελέχη του Οργανισμού αλλά και για τα στελέχη των αθλητικών φορέων. Για παράδειγμα προγραμματίζονται  σεμινάρια προς τις αθλητικές ομοσπονδίες για τον τρόπο υποβολής των στοιχείων προς τον Οργανισμό ώστε να μην καθυστερούν τον έλεγχο. Από την δική μας πλευρά θα γίνει προσπάθεια για επίσπευση των διαδικασιών εντός του Οργανισμού για ταχύτερη αποδέσμευση των κονδυλίων προς τις Ομοσπονδίες

Ευχαριστίες
Με την ευκαιρία της σημερινής μας δημοσιογραφικής διάσκεψης επιθυμώ πρώτα από όλα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές που στηρίζουν και προσφέρουν στον Κυπριακό αθλητισμό. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Αντιπρόεδρο και τα  μέλη του ΔΣ του ΚΟΑ για την άριστη συνεργασία, τον Αν. Γενικό Διευθυντή, ολόκληρη  την Υπηρεσία του Οργανισμού, την ΚΟΕ, τους Προέδρους, μέλη των Δ.Σ, Τεχνικούς Συμβούλους των Ομοσπονδιών, και γενικά όλους τους αθλητικούς φορείς. 
Ευχαριστώ επίσης όλες τις Επιτροπές του ΚΟΑ για το έργο τους και την εθελοντική τους προσφορά. Την Ανωτάτη Δικαστική Επιτροπή Αθλητισμού (ΑΔΕΑ), το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας Αθλητών (Α.Σ.Υ.Α.)  και την Επιτροπή Γυναίκα και Αθλητισμός.

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ οφείλουμε επίσης στην Πολιτεία που μας στηρίζει πολύπλευρα στο έργο μας και στο ΥΠΠ για την άψογη συνεργασία και τη συνεχή στήριξη που μας παρέχει.

Επίσης στους στενούς μας συνεργάτες, τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη, την ΟΠΑΠ και την Κόκα-Κόλα.

Τους 2 Συμβούλους μας τον δρα Κωστάκη Χριστοδουλάκη Σύμβουλο επί θεμάτων Αθλητιατρικής Επιστήμης και τον Αλέκο Σπανό σύμβουλο για Αθλητικά θέματα οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Τέλος στους ίδιους τους αθλητές οι οποίοι καθημερινά ιδρώνουν για να πετύχουν τους στόχους τους και οι οποίοι είναι ο λόγος ύπαρξης του αθλητικού οικοδομήματος. Οι αθλητές μας αντέχουν. Μας το απέδειξαν με τις εξαιρετικές επιδόσεις τους το 2014 στις μεγάλες διοργανώσεις. Εύχομαι και το 2015 που είναι προ-ολυμπιακή χρονιά να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο προς την επίτευξη των στόχων τους. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα τους στηρίξουμε ακόμη περισσότερο.

Κλείνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας αφού είστε οι πρωταγωνιστές στην προβολή όλου του φάσματος του αθλητισμού μας, και στη διαμόρφωση του υγιούς αθλητικού πνεύματος.

Εάν υπάρχουν ερωτήσεις, είμαι στη διάθεση σας.

Χαιρετισμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη Διάσκεψη Τύπου του ΚΟΑ

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστας Καδής σε χαιρετισμό του στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, είπε ότι μέσα στους μήνες που υπηρετεί το Υπουργείο έχει άμεση επαφή με τον ΚΟΑ και πρόσθεσε ότι διαπιστώνει τη συστηματική δουλειά που γίνεται με τεχνοκρατική προσέγγιση.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΚΟΑ λειτουργεί σε ορθολογιστικό περιβάλλον στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ, συνέχισε ο κ. Καδής, λαμβάνει υπόψη τους διεθνείς εμπειρογνώμονες για τη δομή του Οργανισμού και σημείωσε ότι στόχος τους είναι ένας σύγχρονος αποτελεσματικός αθλητισμός. 

Ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται πάντα κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο και γενικά στον ΚΟΑ για το καλό και την ανάπτυξη του αθλητισμού.

«Υπάρχει θετική προσέγγιση την οποία θα συνεχίσουμε για την αναβάθμιση του αθλητισμού. Καλή επιτυχία σε όλους», κατέληξε.