Ο Λ. Ελευθερίου σκιαγραφεί το προφίλ του Κάστανου

Για κάποιους ήταν έκπληξη η κλήση του Γρηγόρη Κάστανου στην Εθνική Ανδρών, όμως όχι και για τον Λευτέρη Ελευθερίου. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και της Ένωσης, εργάζεται ως προπονητής στα τμήματα υποδομής της ΕΝΠ και πέρσι είχε υπό τις οδηγίες του τον Κάστανο, πριν αυτός πάρει την μεταγραφή για την Γιουβέντους. Η ιστοσελίδα μας www.kerkida.net επικοινώνησε με τον Ελευθερίου, ο οποίος αφού μας σκιαγράφησε το προφίλ του 17χρονου άσου, προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος της σεζόν θα πραγματοποιήσει και το επίσημο ντεμπούτο του με την «Μεγάλη Κυρία» του Ιταλικού ποδοσφαίρου.

Δεν ήταν έκπληξη

«Καθόλου δεν με ξάφνιασε η κλήση του Γρηγόρη, είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε ταλέντο στην Κύπρο. Είδα όλες τις ομάδες πέρσι και φέτος, δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος. Είναι κάτι απίστευτο, είναι κάτι διαφορετικό, κάτι μοναδικό. Δεν ήταν καμία έκπληξη αφού αργά ή γρήγορα θα ερχόταν η κλήση».

Δεν έχω ξαναδει τέτοιο παίκτη

«Εγώ έχω πει ότι τόσα χρόνια στα γήπεδα σαν παίκτης και σαν προπονητής εδώ και μια τετραετία, ότι δεν έχει δει ξανά κάτι τέτοιο. Είναι πολύ διαφορετικός παίκτης, έχει στοιχεία που δεν έχουν άλλοι μικροί στην ηλικία του. Έχει όλο το πακέτο, γι’ αυτό άλλωστε πήγε και στην Γιουβέντους».

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του

«Το πρώτο είναι η απίστευτη τεχνική του κατάρτιση. Χρησιμοποιεί καλά και τα δύο πόδια, έχει εξαιρετική κοφτή ντρίμπλα και ταχύτητα. Πριν 1-2 μήνες έγινε 17 ετών όμως πέρσι αγωνιζόταν με την ομάδα των U17 και τόσο σωματικά όσο και τεχνικά ήταν πολύ πιο μπροστά από τους μεγαλύτερους του. Είναι κρίμα που δεν αγωνίστηκε έστω μια φορά με την πρώτη ομάδα της Ένωσης».

Δεν θα επιστρέψει στην Κύπρο

«Είναι πολύ δύσκολο για έναν μικρό να μένει μόνος μακριά από την οικογένεια του. Έζησα τον Γρηγόρη σχεδόν δύο χρόνια, ειδικά τον τελευταίο χρόνο προπονητικά και εξέφρασα και στον ίδιο την άποψη ότι θα παίξει από φέτος στην πρώτη ομάδα της Γιουβέντους. Έπαιξε σε φιλικά και σκόραρε, συμμετέχει συχνά σε προπονήσεις και είναι κοντά το επίσημο ντεμπούτο του. Του είπα ότι όταν παίξει, θα πάω Ιταλία να τον δω. Με βάση το ταλέντο και τις προοπτικές του, δεν είναι παίκτης που θα έρθει σύντομα πίσω. Θα μείνει για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και θα κάνει σπουδαία καριέρα».

Πιο αποδοτικός στα άκρα

«Παίζει με κλειστά μάτια σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής λόγω του ποδοσφαιρικού του μυαλού, της αντίληψης που έχει στο παιχνίδι αλλά και το ότι χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια. Νομίζω ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα αγωνιζόμενος ως εξτρέμ, για να έχει περισσότερες φορές καταστάσεις ένας εναντίον ενός, εκεί που είναι ασταμάτητος. Όμως μπορεί να παίξει και στην κορυφή της επίθεσης αλλά και ως ελεύθερος πίσω από τον φορ, είναι παίκτης που με το που θα πάρει την μπάλα θα πάει κατά μέτωπο στον αντίπαλο αμυντικό για να τον ντριμπλάρει».

Ο Κάστανος και ο Χριστοφή

«Έζησα και τους δύο, τον Δημήτρη σε λίγο πιο μεγάλη ηλικία. Πρόκειται για εξαιρετικά ταλέντα, από τους κορυφαίους που ανέδειξε η Κύπρος τα τελευταία χρόνια. Όμως ο Γρηγόρης είναι πιο μπροστά, έχει μεγαλύτερες προοπτικές λόγω του ότι δουλεύτηκε καλύτερα στην παιδική του ηλικία. Ο Δημήτρης όταν ήταν 20 χρονών, ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι. Αν είχε την δυνατότητα να δουλευτεί όσο ο Κάστανος θα ήταν το κάτι άλλο».

Με Πίρλο, Πογκμπά, Τέβεζ και Μπουφόν

«Το ότι κλήθηκε στην Εθνική Ανδρών και ενώ μόλις τώρα έχει κλείσει τα 17, λέει πολλά. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε ανδρική ομάδα σε συλλογικό επίπεδο, ούτε στην ΕΝΠ ούτε στην Γιουβέντους. Όμως και μόνο οι προπονήσεις με ποδοσφαιριστές όπως οι Πίρλο, Πογκμπά, Τέβεζ και Μπουφόν τον ανεβάζουν επίπεδο».

Βγάζω το καπέλο στον Πάμπο

«Είδα κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς που ασχολούμαστε με τους μικρούς. Υπάρχει ένα τουρνουά αυτές τις μέρες στην Αγία Νάπα, όπου συμμετέχουν οι Εθνικές μας ομάδες. Βγάζω το… καπέλο στον Πάμπο Χριστοδούλου ο οποίος πηγαίνει και κάνει προπονήσεις μαζί τους. Είναι μεγάλη υπόθεση για ένα 14χρονο και ένα 15χρονο να βλέπει δίπλα του τον προπονητή της Εθνικής Ανδρών. Μάλιστα κάθεται και στον πάγκο στα παιχνίδια, δίπλα από τους ομοσπονδιακούς προπονητές. Δεν είναι τυχαίο που καλεί συχνά νεαρούς ποδοσφαιριστές, τους πιστεύει και το δείχνει έμπρακτα».