Eπέκτεινε τις ποινές 27 ποδοσφαιριστών

Η FIFA επιβεβαίωσε την παγκόσμια επέκταση των κυρώσεων σε 27παίκτες αναφορικά με τις έρευνες για χειραγώγηση αγώνων που διενεργήθηκαν από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Εσθονίας, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Εσθνονίας, την Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τσεχίας.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της EFA, η οποία συνεδρίασε στις 5 Δεκεμβρίου 2014, τιμώρησε 21 παίκτες με απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.

Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται: Εννέα ισόβιες απαγορεύσεις, δύο απαγορεύσεις για έξι χρόνια (μέχρι την 5η Δεκεμβρίου 2020), έξι απαγορεύσεις για τέσσερα χρόνια (μέχρι την 5η Δεκεμβρίου 2018), δύο απαγορεύσεις για δύο χρόνια (μέχρι την 5η Δεκεμβρίου 2016) και δύο απαγορεύσεις για ένα έτος (Μέχρι 5 Δεκεμβρίου 2015).

Κάποιοι από τους παίκτες που τιμωρήθηκαν από την Πειθαρχική Επιτροπή της EFA τον Δεκέμβρη του 2014, είχαν προηγουμένως τιμωρηθεί σε προσωρινή βάση.

Από τους παίκτες στους οποίους επεβλήθη τιμωρία, οι 16 είναι Εσθονοί υπήκοοι και οι υπόλοιποι 5 έχουν «απροσδιόριστη ιθαγένεια» (η οποία σύμφωνα με την ομοσπονδία της Εσθονίας είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια μετα-σοβιετική μορφή της ανιθαγένειας).

Οι κυρώσεις αναφορικά με το στήσιμο αγώνων, αφορούν την πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος της Εσθονίας, την Meistriliiga, το κύπελλο, και τις αναμετρήσεις της Εσθονίας U21.

Τέσσερις από τους παίκτες άσκησαν έφεση κατά των αποφάσεων που ελήφθησαν από την Πειθαρχική Επιτροπή της EFA και, στις 12 Ιανουαρίου2015, η επιτροπή προσφυγών απέρριψετις προσφυγές τους.

Στην Λετονία η Πειθαρχική Επιτροπή της LFF αποφάσισε την επιβολή κυρώσεωνστους Λετονούς παίκτες Jevgenijs Kosmačovs και Aleksandrs Vlasovsκαθώς και στους υπάλληλους JevgenijsKlopovs (Λετονία) και ο Ιβάν Tabanov (Μολδαβία) που έχουν να κάνουν με προσωρινή απαγόρευση συμμετοχής σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε για την χειραγώγηση αγώνων.

Παρά το γεγονός ότι οι παίκτες και ένας από τους υπαλλήλους άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, αυτές απορρίφθηκαν στις 21 Νοεμβρίου 2014 από την επιτροπή Εφέσεων της LFF.

Στη Σουηδία η Πειθαρχική Επιτροπή της SVFF, τιμώρησε τον Σέρβο παίκτη Adnan Ajrovic με στις 7Νοεμβρίου του 2014 με ποινή απαγόρευσης της συμμετοχής σε οποιαδήποτε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για το διάστημα 12/09/14 ως 11/06/16 λόγω της εμπλοκής του σε απόπειρα χειραγώγησης αναμέτρησης της δεύτερης κατηγορίας της Σουηδίας.

Ο παίκτηςάσκησε έφεση κατά της απόφασης και στις 3 Φεβρουαρίου του 2015, το Ανώτατο ΑθλητικόΔικαστήριο της χώρας ("Riksidrottsnämnden") την απέρριψε.

Τέλος,στην Τσεχία το Πειθαρχικό Συμβούλιο της FACR αποφάσισε στις στις 6 Μαρτίου 2014 να τιμωρήσει τονΤσέχος παίκτη Ντέιβιντ Placák με την απαγόρευση από τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για μια περίοδο πέντε ετών (μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2019),λόγω της εμπλοκής του σε χειραγώγηση δύο αγώνων στο πρωτάθλημα της χώρας όπου έπαιξε το 2013.

Ο πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της FIFA αποφάσισε να επεκτείνει όλες τις προαναφερθείσες κυρώσεις ώστε να έχουν επίδρασησε όλο τον κόσμο στις 23 Μαρτίου 2015, σύμφωνα με το άρθρο 78 παράγραφος 1 (γ) και το άρθρο136ff του Πειθαρχικού Κώδικα της FIFA.

Οι ομοσπονδίες-μέλη και η UEFA ενημερώθηκαν την Τρίτη (31/03) για τις αποφάσεις του πρόεδρου.

Οι δημοσιογράφοι που έχουν ερωτήσεις για θέματα που αφορούν την ουσία των αποφάσεων αυτών, καλούνται να επικοινωνήσουν με τις ομοσπονδίες- μέλη.

soccerplus.gr