Έτσι επιστρέφει στην Ευρώπη (βαθμολογία, πιθανοί αντίπαλοι, ημερομηνίες)

Πέντε χρόνια ήταν πάρα πολλά. Η Anorthosis Famagusta επιστρέφει στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και οι φίλοι της ομάδας ανυπομονούν για το πρώτο ταξίδι.
 
Τα πέντε χρόνια απουσίας φυσικά ήταν καταστροφικά για την βαθμολογία της ‘’Κυρίας’’ στην Ευρώπη αφού ξεκινά ουσιαστικά από το... μηδέν. Η Ανόρθωση λοιπόν δεν έχει δική της βαθμολογία. Ξεκινά όμως τις υποχρεώσεις της με 4.310 βαθμούς που είναι η γενική βαθμολογία της Κύπρου και ταυτόχρονα η μίνιμουμ βαθμολογία για κάθε κυπριακή ομάδα που αγωνίζεται στην Ευρώπη. 
 
Σίγουρα ισχυρή στον Α’ Προκριματικό
 
Με τους 4.310 βαθμούς λοιπόν η Ανόρθωση μπαίνει στη μάχη του Europa League ως ισχυρή στον Α’ Προκριματικό Γύρο και θα μάθει τον πρώτο της αντίπαλο την Τρίτη 19 Ιουνίου. Τα ματς θα γίνουν 12 και 19 Ιουλίου.
 
Είναι αρκετά νωρίς ακόμα για ξεκάθαρη εικόνα των πιθανών αντιπάλων αφού τα περισσότερα πρωταθλήματα βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμα και οι μάχες συνεχίζονται. Παρόλα αυτά κάποιες ομάδες έχουν ήδη εξασφαλίσει το ευρωπαίκό τους εισιτήριο και μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι είναι στη λίστα με τους πιθανούς αντιπάλους της ομάδας του Ρόνι Λέβι στον Α’ προκριματικό. Πάρτε μια γεύση:
 
FC Milsami Orhei Μολδαβίας
Stjarnan Ισλανδίας
FCI Levadia Tallinn Εσθονίας
FC Petrocub Hîncești Μολδαβίας
ibv vestmannaeyjar Ισλανδίας
B36 Torshavn Νησιά Φαρόε*
FK Liepaja Λετονίας
Fk trakai Λιθουανίας*
Chikhura Sachkhere Γεωργίας
Kups Kuopio Φινλανδίας 
Ilves Tampere Φινλανδίας
FC Lahti Φινλανδίας
Shamrock Rovers Ιρλανδίας
Derry City Ιρλανδίας
Samtredia Γεωργίας
Riga FC Λετονίας
Stumbras Kaunas Λιθουανίας
Gzira United F.C. Μάλτας*
 
*Με αστερίσκο οι ομάδες που θα αγωνιστούν σε προκριματικό γύρο
 
Σχόλιο: Σαφώς ανώτερη η Ανόρθωση από ομάδες του τύπου που έχουμε αναφέραμε πιο πάνω. Ας ελπίσουμε ότι η τραγικότερη αγωνιστικά στιγμή της ιστορίας του συλλόγου, ο αποκλεισμός από την Γκέφλε δηλαδή, θα γίνει μάθημα και η Ανόρθωση θα παρουσιαστεί σοβαρή για να πάρει την πρόκριση στον Β’ Γύρο.
 
Μάλλον ισχυρή και στον Β’ Προκριματικό
 
Με τα δεδομένα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή (30/4), το πιθανότερο σενάριο είναι η Ανόρθωση να είναι ισχυρή και στον Β’ Προκριματικό Γύρο. Πιθανοί αντίπαλοι θα είναι ομάδες όπως:
 
FK Ventspils Λετονίας
Shakhtior Saligorsk Λευκορωσίας
Kairat Almaty Καζακστάν
Ordabasy Shymkent Καζακστάν
Irtysh Pavlodar Καζακστάν
Lillestrom Νορβηγίας
Sarpsborg 08 Νορβηγίας
 
Σχόλιο: Ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας αλλά για να αξίζει τον κόπο η ευρωπαϊκή συμμετοχή η Ανόρθωση είναι υποχρεωμένη τουλάχιστον να προκριθεί στον Γ’ Γύρο.
 
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αδύνατη στον Γ’ προκριματικό
 
Στον Γ’ Προκριματικό τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Ανόρθωση θα είναι στους αδύνατους της κλήρωσης. Θα χρειαστεί τύχη στην κλήρωση για να αποφύγει ομάδες από Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και γενικά αρκετά δυνατούς αντιπάλους. Υπάρχουν κάποιες βατές ομάδες και θα ελπίζει σε καλή κλήρωση για να παλέψει. Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και στον Δ’ προκριματικό. 
 
Γενικό Σχόλιο
Αδιαπραγμάτευτος στόχος πρέπει να είναι η συμμετοχή τουλάχιστον στον Γ’ προκριματικό για να ξεμπερδεύει και με την τιμωρία των δύο κεκλεισμένων αλλά και να βάλει ένα ικανοποιητικό ποσό στα ταμεία της. Απ’ εκεί και πέρα θα χρειαστεί και λίγη τύχη για να έχει ελπίδες να προχωρήσει στον Δ’ προκριματικό και γιατί όχι να κάνει πραγματικότητα και το όνειρο της συμμετοχής σε ευρωπαϊκό όμιλο ξανά μετά από 10 χρόνια.
 
Σημαντικές ημερομηνίες
19 Ιουνίου – Κλήρωση Α’ και Β’ προκριματικού
12/19 Ιουλίου – Αγώνες Α’ προκριματικού
23 Ιουλίου – Κλήρωση Γ’ Προκριματικού
26 Ιουλίου/2 Αυγούστου – Αγώνες Β’ Προκριματικού
6 Αυγούστου – Κλήρωση Δ’ προκριματικού
9/16 Αυγούστου – Αγώνες Γ’ Προκριματικού
23/30 Αυγούστου – Αγώνες Δ’ Προκριματικού