Ο Sports Scientist Αντρέας Μακρής

Ο Ανδρέας Μακρής ως μέλος του ΠΑΣΠ έχει λάβει υποτροφία από το πανεπιστήμιο University of Central Lancashire Cyprus και μαζί με το ποδόσφαιρο και την στρατιωτική θητεία, συνδυάζει και τις σπουδές του. Ο επιθετικός της Ανόρθωσης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΠ...

Ανδρέα πως πήρες την απόφαση να εκμεταλλευτείς την προσφορά υποτροφίας ως μέλος του ΠΑΣΠ και να φοιτήσεις στο UCLan;

«Πάντα είχα στο μυαλό μου εκτός από το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή να κάνω και κάτι άλλο στη ζωή μου. Όλοι γνωρίζουμε ότι το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή έχει ημερομηνία λήξης. Μετά είναι δύσκολο να αλλάξεις καριέρα γιατί είσαι πλέον μεγάλος. Εγώ πάντα συνδύαζα το ποδόσφαιρο με το διάβασμα και είχα καλούς βαθμούς στο σχολείο. Αυτή η ευκαιρία που μου δόθηκε από τον ΠΑΣΠ μου χάρισε την δυνατότητα να υλοποιήσω τον στόχο μου. Αυτή η ευκαιρία ήταν αυτό ακριβώς που έψαχνα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΠΑΣΠ κ. Σπύρο Νεοφυτίδη γιατί σε αυτόν οφείλω τη φοίτηση μου στο UCLan. Αυτός με πρότεινε και με ενημέρωσε για το πρόγραμμα αυτό και την συνεργασία του ΠΑΣΠ με το UCLan. Αποφάσισα από την πρώτη στιγμή να πάρω την υποτροφία που μου δόθηκε και δεν το μετάνιωσα ούτε μία στιγμή».

Πώς καταφέρνεις και μοιράζεις το χρόνο σου ανάμεσα στις τρεις σου υποχρεώσεις;

«Όντως είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ο ελεύθερος μου χρόνος είναι ελάχιστος. Όμως το να έχω αυτό το πρόγραμμα είναι κάτι που το επέλεξα εγώ και είμαι σίγουρος ότι δεν θα το μετανιώσω στο μέλλον. Όλο τον χρόνο που έχω στη διάθεση μου τον χρησιμοποιώ για να βελτιωθώ ως ποδοσφαιριστής και ως φοιτητής. Προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και αγωνιστικά στην Ανόρθωση και στα μαθήματα στο πανεπιστήμιο. Παράλληλα τηρώ στο έπακρο τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις καθώς και τη καθορισμένη στρατιωτική μου υπηρεσία στη μονάδα τα βράδια».

Πες μας λίγα λόγια για τη φοίτηση σου στο UCLan...

«Από την πρώτη στιγμή που πήγα να με ξεναγήσουν στο πανεπιστήμιο κατάλαβα ότι το επίπεδο του είναι πάρα πολύ ψηλό και οι εγκαταστάσεις του είναι άριστες. Αυτό είναι και που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση. Το πρόγραμμα, επίσης, του πτυχίου είναι πολύ καλό. Μίλησα πριν να αρχίσω και με τους καθηγητές μου, την κ. Κούλλα Πάρπα και τον κ. Μάρκο Μιχαηλίδη. Ήξεραν ότι θα είχα κάποια προβλήματα με τις ώρες λόγω της στρατιωτικής μου θητείας. Από την πρώτη στιγμή με βοήθησαν πάρα πολύ, και συνεχίζουν να το κάνουν. Όταν για, παράδειγμα, μπορεί να χάσω κάποιο μάθημα θα με βοηθήσουν να το αναπληρώσω. Για αυτό το λόγο θα ήθελα να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ».

Το πτυχίο που θα αποκτήσεις είναι BSc (Hons) Sport & Exercise Science. Πες μας λίγα λόγια...

«Σπουδάζοντας Sport Science με βοηθά και τώρα που αγωνίζομαι σαν ποδοσφαιριστής. Είναι αυτό που ήθελα να σπουδάσω από μικρός. Ο sport scientist συνδυάζει κάπως το επάγγελμα του γυμναστή μαζί με ακόμη περισσότερες τεχνικές γνώσεις. Μαθαίνεις για το σώμα, τις κινήσεις του σώματος, ανατομία, ψυχολογία, βιολογία και άλλα. Φέτος υπάρχει περισσότερη θεωρία, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί και η πρακτική».

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου να εκμεταλλεύεται το πτυχίο με το πέρας της ποδοσφαιρικής σου καριέρας;

«Ο αδελφός μου έχει δικό του γυμναστήριο στη Πάφο. Έτσι στο μέλλον όταν τελειώσω το ποδόσφαιρο θα μπορώ να τον βοηθήσω και να κάνουμε μια συνεργασία μαζί. Δεν είναι εύκολο πιστεύω μόλις τελειώσεις το ποδόσφαιρο να ξεκινήσεις κάτι αμέσως σε κάποια ομάδα. Έτσι θα ξεκινήσω με τον αδελφό μου κι αν στη συνέχεια προκύψει μια πρόταση από κάποια ομάδα, φυσικά και θα την λάβω υπόψη».

Τι θα ήθελες να αναφέρεις ή να συμβουλέψεις τους νεαρούς ποδοσφαιριστές - μαθητές;

«Αυτό που θα ήθελα να πω στους νεαρούς ποδοσφαιριστές - μαθητές είναι να λάβουν σωστές αποφάσεις ώστε να μην το μετανιώσουν στο μέλλον. Ζούμε σε μία εποχή που ό,τι κάνεις μετρά για τον εαυτό σου. Πολλοί άνθρωποι είναι άνεργοι. Όμως αν ξεκινήσεις από μικρός να σχεδιάζεις και να βάζεις γερές βάσεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις μια δουλειά και να εξασφαλίσεις το μέλλον σου. Πρέπει οι νεαροί ποδοσφαιριστές πέραν της ποδοσφαιρικής τους καριέρας να προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Για το δικό τους καλό και την εκπλήρωση των ονείρων τους να μην τα βάζουν κάτω».