(Συνέντευξη) Ο Ντόμπρα μας λέει τα πάντα για την Αστάνα...

Η Αστάνα είναι το τελευταίο εμπόδιο του ΑΠΟΕΛ πριν τους ομίλους του Champions League και ο Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς μιλά στο www.kerkida.net για τους Καζακστανούς. Ο "Ντόμπρα" έπαιξε στην FC Zhetysu το 2012/13 για ένα εξάμηνο και ξέρει αρκετά πράγματα για το ποδόσφαιρο του Καζακστάν γενικότερα και την Αστάνα, ειδικότερα. Διαβάστε τι λέει στην ιστοσελίδα μας ο συνεργάτης του Μπάμπη Τεννέ στον πάγκο του Άρη Θεσσαλονίκης... 

- Ντόμπρα θα ήθελα αρχικά να μας πεις ορισμένα πράγματα για την Αστάνα ως σύλλογο. Απ' ότι καταλαβαίνουμε είναι μια ομάδα με αρκετά χρήματα...
"Σωστά και όχι μόνο η Αστάνα αλλά και άλλοι σύλλογοι. Κάθε χρόνο το ποδόσφαιρο στο Καζακστάν πάει μπροστά. Όταν ήμουνα εκεί είδα το λάθος που έκαναν... Είχαν λεφτά αλλά όχι οργάνωση. Αλλά τώρα η Αστάνα είναι καλύτερα, είναι πιο οργανωμένη γιατί μπήκε στην θέση του προέδρου ο Sayan Khamitzhanov που προηγουμένως ήταν στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Καζακστάν. Έφτιαξε μια δυνατή ομάδα και με τον Στάνιμιρ Στόιλοφ στον πάγκο ο οποίος οδηγεί εξαιρετικά την ομάδα από τότε που ανέλαβε. Παρακολουθώ όσο μπορώ το ποδόσφαιρο του Καζακστάν και βλέπω πως ο Στόιλοφ κάνει εξαιρετική δουλειά".

- Έχεις παίξει στην έδρα της Αστάνα; Τι ατμόσφαιρα υπάρχει;
"Ναι έπαιξα εκεί και είναι ένα γήπεδο που μοιάζει πολύ με αυτό της Σάλκε. Έχει συνθετικό χορτοτάπητα και η οροφή του κλείνει, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πολύ θόρυβο. Όμως στο Καζακστάν δεν υπάρχουν τόσο πολλοί και δυνατοί φίλαθλοι που να φτιάχνουν την ατμόσφαιρα που φτιάχνει ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ. Στην Ευρώπη πηγαίνει αρκετός κόσμος, όμως στο πρωτάθλημα όχι και τόσο πολλοί. Θα έλεγα ότι με το ΑΠΟΕΛ ίσως να είναι στο γήπεδο περίπου στις 15000. Γενικά οι οπαδοί είναι φιλικοί. Ο κόσμος του Καζακστάν δεν δημιουργεί προβλήματα, εγώ πέρασα πολύ καλά τους έξη μήνες που ήμουν εκεί. Πιστεύω πως όσοι πάνε στην Αστάνα θα περάσουν πολύ καλά και θα δούνε μια όμορφη και νεόκτιστη πόλη".

- Ποιούς ποδοσφαιριστές ξεχωρίζεις;
"Γνωρίζω τους περισσότερους. Τους ξέρω γιατί έπαιζαν σε άλλες ομάδες του Καζακστάν όταν έπαιζα εγώ εκεί και τώρα η Αστάνα προσπαθεί να μαζέψει τους καλύτερους της χώρας. Υπάρχουν και πολλοί ξένοι και αρκετοί είναι διεθνείς. Για παράδειγμα ξεχωρίζω τον Κάνιας τον Κολομβιανό μεσοεπιθετικό. Πολύ καλός είναι και ο Μακσίμοβιτς ο νεαρός Σέρβος που πήρε το Παγκόσμιο με την U20 της Σερβίας. Και ο Τουμάσι ο επιθετικός που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής είναι πολύ επικίνδυνος αλλά και ο Φόξι ο Αφρικανός μέσος".

- Έχεις παρακολουθήσει καθόλου την Αστάνα φέτος;
"Όχι αλλά έχω δει στιγμιότυπα από τα παιχνίδια με την Μάριμπορ και την Ελσίνκι. Είναι μια ομάδα με χαρακτήρα. Με την Μάριμπορ έχασαν 1-0 στο πρώτο ματς και μετά κέρδισαν 3-1. Με την Ελσίνκι σκόραραν στις καθυστερήσεις και πήραν την πρόκριση. Αυτό δείχνει πως έχουν ποιότητα και χαρακτήρα. Ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ πρέπει να προετοιμάσει καλά την ομάδα του, να μην πάει χαλαρή στα παιχνίδια. Αν δεις τις ομάδες που απέκλεισε η Αστάνα... πρέπει να είσαι σοβαρός και προσεκτικός".

- Το ΑΠΟΕΛ τι πρέπει να προσέξει περισσότερο;
"Δεν έχω παρακολουθήσει το ΑΠΟΕΛ αλλά η Αστάνα σίγουρα θα είναι σε καλύτερη φόρμα γιατί το πρωτάθλημα της είναι σε εξέλιξη και είναι πιο έτοιμη. Νομίζω αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΑΠΟΕΛ. Μιλάω με φίλους και ξέρω πως το ΑΠΟΕΛ έχει ποιότητα αλλά είναι λογικό ακόμα να μην έχει δέσει η ομάδα. Σίγουρα γνωρίζοντας τον Στάνιμιρ Στόιλοφ, η Αστάνα προσπαθεί να βάλει κάτω την μπάλα και να παίξει ποδόσφαιρο με πάσες και όχι μακρινά γεμίσματα. Έχει και τους ποδοσφαιριστές για να το κάνει αυτό. Το ΑΠΟΕΛ πρέπει να προσέξει περισσότερο το μεσοεπιθετικό παιχνίδι της Αστάνα, εκεί έχει ποιοτικές μονάδες. Τώρα όμως ο κ. Στόιλοφ προσπαθεί να φτιάξει και την άμυνα και γι' αυτό πήρε στην ομάδα τον Μπράνκο Ίλιτς".

- Αν έπαιζε η Αστάνα στο Κυπριακό πρωτάθλημα περίπου σε ποιά θέση θα βρισκόταν;
"Θα ήταν στις πρώτες τέσσερις θέσεις, είμαι σίγουρος. Είναι στο επίπεδο των μεγάλων μας ομάδων. Ίσως να μην έχουν την εμπειρία του ΑΠΟΕΛ αλλά έχουν ποιότητα και χρήματα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στο μοντέρνο ποδόσφαιρο".

- Πιστεύεις πως ήταν μια καλή κλήρωση για το ΑΠΟΕΛ, σε σχέση και με τους άλλους πιθανούς αντίπαλους;
"Πιστεύω ότι το ΑΠΟΕΛ μπορεί να είναι ικανοποιημένο με την κλήρωση. Για μένα είναι το φαβορί αλλά πρέπει να το δείξει στο γήπεδο. Σου είπα, το αρνητικό είναι ότι η Αστάνα είναι πιο έτοιμη. Η ποιότητα και η εμπειρία είναι με την πλευρά του ΑΠΟΕΛ και επίσης πιστεύω είναι θετικό που ο επαναληπτικός είναι στην Λευκωσία". 

- Ο Στόιλοφ είπε πως το ΑΠΟΕΛ είναι το φαβορί. Ήταν δήλωση τακτικής ή πιστεύεις πως το εννοεί;
"Είναι ρεαλιστικός. Ξέρει ότι το ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια παίζει στους ομίλους και ξέρει να παίρνει το αποτέλεσμα".

- Η δική σου πορεία πως είναι; Είσαι χαρούμενος στον Άρη;
"Εγώ είμαι στον Άρη και τώρα προετοιμαζόμαστε για τη νέα σεζόν. Περιμένουμε την απόφαση της ΕΠΟ για να δούμε αν θα παίξουμε στην δεύτερη κατηγορία. Και αν παίξουμε στην δεύτερη κατηγορία, του χρόνου πιστεύω ότι θα ανέβουμε στην πρώτη γιατί έχουμε πάρει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Προσωπικά μαθαίνω πολλά πράγματα και προσπαθώ να πηγαίνω σε προπονήσεις μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων για να εκπαιδεύομαι. Σίγουρα χρειάζομαι χρόνο για να πάρω εμπειρίες και να είμαι έτοιμος να αναλάβω μόνος μια ομάδα".

- Σκοπεύεις να μείνεις στην Ελλάδα ή θα ήθελες να επιστρέψεις στην Κύπρο;
"Δεν ξέρω, στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προσφέρουν πολλά ως ποδοσφαιριστές αλλά δεν παίρνουν την ευκαιρία ως προπονητές. Δεν μιλάω μόνο για μένα, είναι πολλές περιπτώσεις. Τώρα εγώ είμαι εδώ στον Άρη και ίσως να μην με σκέφτεται κανένας. Μερικές φορές έτσι είναι τα πράγματα στην Κύπρο, ίσως αυτό να αλλάξει στο μέλλον...".