Ο Μπίδης μοίραζε... οι υπόλοιποι έβαζαν (φώτος)

Το ΑΠΟΕΛ πραγματοποίησε την καλύτερη του φετινή εμφάνιση στο πρωτάθλημα - ειδικά στο δεύτερο μέρος - και κέρδισε τον Εθνικό Άχνας με 4-0, το βράδυ του Σαββάτου. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Χαραλαμπίδης που μπορεί να μην σκόραρε αλλά έδωσε τις ασίστ στα τρία πρώτα γκολ, σε Λάνιγκ, Ρίσε και Εφραίμ. Ο Τζιμπούρ το τέταρτο τέρμα, μετά από μπαλιά του Ρίσε.

Μια φάση, ένα γκολ

Από το ξεκίνημα ο Εθνικός έδωσε χώρο και επέλεξε καθαρά αμυντική τακτική, με το ΑΠΟΕΛ να πιέζει αρκετά ψηλά και να έχει την κατοχή. Στο πρώτο 15λεπτο οι γηπεδούχοι έφτιαξαν σε μια-δυο περιπτώσεις τις προϋποθέσεις για το γκολ, όμως δεν μπόρεσαν να κάνουν τη μεγάλη φάση.

Τελικά το ζητούμενο για το ΑΠΟΕΛ έγινε πραγματικότητα στο 19', στην πρώτη μεγάλη ευκαιρία. Από δεξιά ο Σέρτζιο έδωσε στον Χαραλαμπίδη, που με έξυπνη μπαλιά βρήκε τον Λάνιγκ στο "δεύτερο" δοκάρι, με τον Γερμανό από κοντά να πλασάρει για το 1-0 και το πρώτο του γκολ στην Κύπρο.

Το γκολ άλλαξε εντελώς την εικόνα αφού πλέον οι "γαλαζοκίτρινοι" δεν πίεζαν τόσο, ενώ και ο Εθνικός από την άλλη έγινε πιο επιθετικός και βγήκε μπροστά με αξιώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά χωρίς να μπορέσει να απειλήσει. Κάπως έτσι και χωρίς άλλες φάσεις, φυσιολογικά διατηρήθηκε το 1-0 μέχρι την ανάπαυλα.

Το καλύτερο ημίχρονο

Όπως ξεκίνησαν και το πρώτο, έτσι ξεκίνησαν και το δεύτερο ημίχρονο οι "γαλαζοκίτρινοι", που αυτή την φορά βρήκαν νωρίς τον δρόμο προς τα δίκτυα. Στο 48' ο Χαραλαμπίδης με την δεύτερη του ασίστ βρήκε τον Ρίσε στην περιοχή, ο οποίος έφυγε πίσω απ' την άμυνα και με ωραίο πλασέ έκανε το 2-0. Στο 51', μάλιστα, θα μπορούσε το ΑΠΟΕΛ να βάλει ακόμα ένα γκολ, όμως το πλασέ του Παπαφώτη από καλή θέση, σταμάτησε στον Βαλβέρδε. Από την άλλη στο 52' ο Εθνικός είχε τη δική του καλή στιγμή, με σουτ του Πιντσέλι που έφυγε λίγο ψηλά.

Η επόμενη φάση δεν άργησε αφού στο 54' ο Τζιμπούρ προσπέρασε και τον Βαλβέρδε, όμως τον πρόλαβε ο Στρόλερ πριν κάνει το πλασέ σε κενή εστία και έδιωξε σε κόρνερ. O Αλγερινός στο 62' απείλησε ξανά, αυτή την φορά με το κεφάλι, όμως ήταν για λίγο άστοχος.

Τελικά η πίεση του ΑΠΟΕΛ και η εξαιρετική εμφάνιση στην "επανάληψη" οδήγησε στο 3-0, στο 72'. Ο Σέρινταν έκανε το κλέψιμο και έδωσε στον Χαραλαμπίδη, αυτός με μιας βρήκε τον Εφραίμ στην περιοχή ο οποίος πλάσαρε για το 3-0, χαρίζοντας και στον "Μπίδη" την τρίτη του ασίστ στο ματς.

Πλέον το σύνολο του Φινκ έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο και στο 75' έφτασε και στο τέταρτο γκολ, με τέταρτο διαφορετικό σκόρερ. Ο Ρίσε έδωσε στον Τζιμπούρ στην περιοχή και αυτός σούταρε για το εντυπωσιακό 4-0.

Φυσιολογικά οι μηχανές... έσβησαν στην συνέχεια, με τον Εθνικό ωστόσο να φτιάχνει μια-δυο καλές ευκαιρίες, όπως και το ΑΠΟΕΛ που απείλησε στο 88' με δυνατό σουτ του Σέρινταν, στην τελευταία μεγάλη φάση του αγώνα.

ΑΠΟΕΛ: Πάρντο, Σέρτζιο, Αμορίν, Κακά, Ρίσε, Μοράις, Λάνιγκ, Χαραλαμπίδης, Εφραίμ (73' Ναφίου), Παπαφώτης (65' Σέρινταν), Τζιμπούρ (85' Γκόμες)

Εθνικός: Βαλβέρδε, Ταλ (34' Πιντσέλι), Γιαγκουδάκης, Βάλντο, Ζουνίνιο (55' Χατζηβασίλης), Μπέλφορντ, Αργυρίου, Πράκερ, Γκαρσία (55' Χριστοφή), Ατάντα, Στόλερ

Κίτρινες: - / Μπέλφορντ

Ενδιαφέρουν

- Πρώτο γκολ με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ για τον Μάρτιν Λάνιγκ.

- Δεύτερο γκολ στο πρωτάθλημα για τον Τζον Άρνε Ρίσε.

- Τρίτο γκολ στο πρωτάθλημα για τον Γιώργο Εφραίμ.

- Ένατο γκολ στο πρωτάθλημα για τον Ράφικ Τζιμπούρ.

- Αναγκαστική η πρώτη αλλαγή του Ταλ από τον Πιντσέλι λόγω τραυματισμού του πρώτου. Ο υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός "έχασε" έτσι τα πρώτα του λεπτά στο φετινό πρωτάθλημα.

- Πρώτη συμμετοχή στο πρωτάθλημα για τον Βασίλη Παπαφώτη.

- Στον πρώτο γύρο το ΑΠΟΕΛ είχε κερδίσει 0-4 με γκολ των Σέρινταν (2), Αλεξάνδρου και Μαντούκα.

- Το παιχνίδι ήταν κεκλεισμένων των θυρών ωστόσο το παρακολούθησαν συνταξιούχοι και παιδιά με τις μητέρες τους.

- Διαιτητής ήταν ο Αντώνης Χριστοδούλου, βοηθοί οι Ιωάννης Λαζάρου - Χριστάκης Σπανός, 4ος ο Νικόλας Αθανασίου και παρατηρητής ο Φρίξος Πέτρου.