Το πρώτο, το σημαντικότερο, το τελευταίο...

Τέλος εποχής, υποστολή σημαίας. Όπως και αν το θέσει κανείς, δύσκολα θα αγγίξει ακριβώς αυτό που σημαίνει για το ΑΠΟΕΛ, η αποχώρηση του Γκουστάβο Μαντούκα από τα γήπεδα. Ίσως να βοηθά να γράψουμε πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στην μεγαλύτερη συλλογική επιτυχία στην ιστορία του Κυπριακού αθλητισμού, δηλαδή την πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στους "8" του Champions League...

Ο "Μαντού" έπαιξε για τεσσερισήμισι σεζόν στον σύλλογο της Λευκωσίας και εκτός από τα αμέτρητα επιτεύγματα του μέσα στο γήπεδο, κέρδισε τον σεβασμό συμπαικτών και αντιπάλων, τόσο για την αξία του ταλέντου, όσο και του χαρακτήρα του.

Στο πρωτάθλημα σκόραρε 10 γκολ στην πρώτη του σεζόν το 2010/11 ενώ την επόμενη "κόλλησε" στα τέσσερα, για να επιστρέψει με 12 γκολ το 2012/13 και άλλα 13 το 2013/14 και να κλείσει αυτό τον κύκλο με 6 γκολ σε 13 συμμετοχές φέτος.

Στο κύπελλο σκόραρε δυο φορές - πέρσι με Αλκή και ΑΕΛ - ενώ στην Ευρώπη συμπλήρωσε δεκάδα γκολ με το φετινό του απέναντι στον Άγιαξ. Είχε ανοίξει λογαριασμό με την Τάουρας εκτός έδρας στις 15 Ιουλίου 2010, γκολ που ήταν το πρώτο του με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Στην χρυσή πορεία του 2011/12 σκόραρε έξι φορές απέναντι σε Σκεντερμπέου, Σλόβαν, Ζενίτ, Πόρτο, Λυών και Ρεάλ μέσα στο "Μπερναμπέου".

Η ιστορία τα έφερε έτσι, ώστε το τελευταίο γκολ της καριέρας του να σημειωθεί στο "Δασάκι", την 1η Νοεμβρίου 2014, στο 0-4 επί του Εθνικού.  Συνολικά έχει σκοράρει 57 φορές με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ, γκολ που τον βοήθησαν να κατακτήσει τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, δυο σούπερ καπ, δυο συμμετοχές στους ομίλους του Champions League και πορεία μέχρι τους "8", μια συμμετοχή στους ομίλους του Europa League και κυρίως μια αιώνια θέση στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ και στις καρδιές των οπαδών του...