"ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Λυών και Ριβάλντο" (Μαντούκα για όλα)

Στην Ελλαδική ιστοσελίδα Contra.gr παραχώρησε συνέντευξη ο Γκουστάβο Μαντούκα, ο οποίος αναφέρθηκε στην καριέρα του, το ΑΠΟΕΛ, την ΑΕΚ και τον Ριβάλντο.

Αναλυτικά:

O Γκουστάβο Μαντούκα παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Contra.gr λίγες ημέρες μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Ο Βραζιλιάνος άσος εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση, αναφέρεται στις ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές του στην ΑΕΚ, αποκαλύπτει τις συζητήσεις που είχε με άλλη ελληνική ομάδα, ενώ σχολιάζει το νέο ρόλο του στον ΑΠΟΕΛ.

Ο τραυματισμός που ταλαιπωρούσε τον Γκουστάβο Μαντούκα από τον περασμένο Δεκέμβρη αποδείχθηκε αξεπέραστος, με συνέπεια ο Βραζιλιάνος άσος του ΑΠΟΕΛ να ανακοινώσει τη Δευτέρα (30/03) την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Ο 35χρονος μεσοεπιθετικός μιλάει αποκλειστικά στο Contra.gr και κάνει έναν απολογισμό της σπουδαίας καριέρας του. Οι ευχάριστες και οι δύσκολες στιγμές στην ΑΕΚ, η πρόταση από άλλη ελληνική ομάδα, η συνύπαρξη του με τον Ριβάλντο, το απίστευτο βράδυ του ΑΠΟΕΛ κόντρα στη Λιόν και η σχέση του με τον Θεό. Η νέα καριέρα του πρώην συμπαίκτη του, Τραϊανού Δέλλα και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που του έχει μείνει αξέχαστο.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Αρχικά θα θέλαμε να μας πεις πως πήρες την απόφαση να αποσυρθείς από την ενεργό δράση;

Η αλήθεια είναι πως το σκεφτόμουν τους τελευταίους τρεις μήνες κατά τη διάρκεια του τραυματισμού μου. Ένιωσα πως το τέλος είχε έρθει και ήταν η κατάλληλη στιγμή να σταματήσω. Είχα διαρκώς ενοχλήσεις, οι οποίες δεν θα με άφηναν να αγωνιστώ καθόλου μέχρι το τέλος της σεζόν και δεν θα μπορούσα να βοηθήσω την ομάδα. Φέτος έκλεισα τα 35 και ένιωσα έτοιμος για μία νέα πρόκληση, ένα νέο στόχο, οπότε μίλησα με την οικογένειά μου και με τους κοντινούς μου ανθρώπους και έτσι πήρα την απόφαση να σταματήσω. Φυσικά μίλησα και με τον πρόεδρο της ομάδας, του εξήγησα πως νιώθω και ήταν πολύ ευγενικός, προτείνοντάς μου ένα νέο ρόλο που μου άρεσε πολύ.

Πόσο δύσκολο είναι να σταματήσει κάποιος την καριέρα του εξαιτίας ενός τραυματισμού;

Για μένα δεν ήταν τόσο δύσκολο. Το σκεφτόμουν από την περυσινή χρονιά. Κάποια στιγμή άλλωστε θα έπρεπε αναγκαστικά να σταματήσω. Ίσως μπορούσα να παίξω ακόμα 1-2 χρόνια σε υψηλό επίπεδο, όμως δεν με στεναχωρεί ο τρόπος που σταμάτησα, καθώς πριν τον τραυματισμό μου ήμουν στο κορυφαίο επίπεδο. Δεν σκέφτομαι τις άσχημες στιγμές. Ο τραυματισμός μου μού έδωσε το χρόνο να σκεφτώ καλύτερα, να αποφασίσω ήρεμα για το μέλλον, καθώς, όπως λέω πάντα, είναι σημαντικό ο ποδοσφαιριστής να "κρεμάει" τα παπούτσια του όταν βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Οι περισσότεροι περιμένουν να έρθουν οι "κακές στιγμές" για να βάλουν τέλος στην καριέρα τους. Εγώ δεν ήθελα να συμβεί έτσι. Η ομάδα μού έδωσε την επιλογή να συνεχίσω ως ποδοσφαιριστής, όμως εγώ θεώρησα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για το "αντίο" ώστε να κάνω το επόμενο βήμα στη ζωή μου.

Είσαι ικανοποιημένος και χαρούμενος για όσα πέτυχες στην καριέρα σου;

Είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ ικανοποιημένος. Αν κοιτάξω πίσω μπορώ να πω πως έκανα ότι καλύτερο μπορούσα κάθε ημέρα. Έπαιξα σε υψηλό επίπεδο, σε καλές και μεγάλες ομάδες σε όλες τις χώρες που αγωνίστηκα. Κέρδισα το σεβασμό και τον θαυμασμό των φιλάθλων όπου κι αν αγωνίστηκα, επομένως αυτό με κάνει ευτυχισμένο και υπερήφανο για όσα πέτυχα.

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή σου με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ;

Από την πρώτη ημέρα που ήρθα στην ομάδα έχω ευχάριστες στιγμές. Κατέκτησα πολλούς τίτλους, όμως αν έπρεπε να διαλέξω μόνο μία στιγμή θα ήταν η μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League, αποκλείοντας τη Λιόν. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά γκολ της καριέρας μου και ήταν μία φανταστική βραδιά.

Ίσως και το γκολ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης να έχει ιδιαίτερη σημασία.

Για μένα προσωπικά ήταν πολύ σημαντικό, όμως δεν ήταν τόσο σημαντικό για την ομάδα αφού χάσαμε και αποκλειστήκαμε. Επομένως διαλέγω αυτό με τη Λιόν. Ήταν το τέλειο γκολ. (σ.σ γέλια)

Θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για το νέο σου ρόλο ως Διευθυντής ποδοσφαίρου στον ΑΠΟΕΛ;

Είναι μία νέα πρόκληση, μ’ αρέσει πολύ που αναλαμβάνω αυτό το ρόλο. Πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα από πλευράς μου. Όμως αποτελεί τιμή να σου προτείνει κάποιος αυτή τη θέση. Σημαίνει πολλά για μένα. Θέλω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, να μην απογοητεύσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν, να βοηθήσω την ομάδα να "χτίσει" το μέλλον της, ώστε να δημιουργήσει "μέταλλο" νικητή. Παράλληλα, θέλω να βελτιώσω τον ΑΠΟΕΛ με την εμπειρία μου, μεταλαμπαδεύοντας όλα όσα έχω μάθει τόσα χρόνια από το ποδόσφαιρο.

Κεφάλαιο ΑΕΚ. Η πρώην ομάδα σου έκανε ένα νέο ξεκίνημα. Έχεις παρακολουθήσει την πορεία της τα τελευταία δύο χρόνια;

Ήμουν στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα και παρακολούθησα τον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ηρακλή Ψαχνών από κοντά. Παρακολούθησα φυσικά και τον αγώνα Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό. Μ’ αρέσει πολύ η νέα προσπάθεια, ο τρόπος που "χτίζεται" η ομάδα και πιστεύω πως σύντομα θα ξαναγίνει πρωταγωνίστρια.

Θεωρείς πως η απόφαση που πάρθηκε από τους ανθρώπους της ομάδας ήταν η καλύτερη ώστε να επιστρέψει και πάλι δυνατή στη Super League;

Έχασα χρήματα με τη συγκεκριμένη απόφαση, όμως θεωρώ πως για την ομάδα ήταν η καλύτερη επιλογή. Ήταν η καλύτερη λύση να ξεκινήσει από το "μηδέν", ώστε να δημιουργηθεί μία νέα ομάδα και όπως αποδεικνύεται είχαν δίκιο όσοι θεώρησαν πως έπρεπε να συμβεί αυτό. Πιστεύω πως η ομάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Προπονητής στην ομάδα είναι ο πρώην συμπαίκτης σου, Τραϊανός Δέλλας. Περίμενες ποτέ πως θα τον έβλεπες στον πάγκο της ΑΕΚ;

Ναι. Ο Δέλλας ήταν πάντα μία σημαντική προσωπικότητα στα αποδυτήρια της ΑΕΚ. Ήταν σπουδαίος αρχηγός. Είχε πραγματοποιήσει εξαιρετική καριέρα, ήταν υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστής και διεθνής με την Ελλάδα. Πλέον, τα πηγαίνει πολύ καλά και ως προπονητής. Έχω μόνο καλά λόγια να πω για τον Τραϊανό. Τον σέβομαι και τον θαυμάζω.

Θα ήθελες κάποια στιγμή να επιστρέψεις στην ΑΕΚ σε ένα ρόλο παρόμοιο μ' αυτόν που έχεις στον ΑΠΟΕΛ;

Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί αύριο. Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου βρίσκεται μόνο στον ΑΠΟΕΛ. Θέλω να δίνω καθημερινά τον καλύτερό μου εαυτό για την ομάδα. Έχω δημιουργήσει μία πολύ στενή και αληθινή σχέση με το σύλλογο, τη διοίκηση, τους φιλάθλους και θέλω να βοηθήσω. Όμως, όπως προανέφερα, στο ποδόσφαιρο ποτέ μην λες ποτέ.

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή που κρατάς από την ΑΕΚ;

Η καλύτερη στιγμή με την ΑΕΚ ήταν ο αγώνας εναντίον της Μίλαν. Ήταν πολύ όμορφα. Αγωνίστηκα σ’ αυτό το ματς, το γήπεδο ήταν γεμάτο και ήταν όλα φανταστικά. Άλλωστε, κερδίσαμε την ομάδα που στο τέλος εκείνης της σεζόν κατέκτησε το τρόπαιο.

Ξεχωρίζεις κάποιο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;

Έχω αγωνιστεί σε αρκετά ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα, θα ήταν αυτό του τελικού Κυπέλλου το 2009. Ήταν πολύ δύσκολο να αποδεχθούμε τον τρόπο με τον οποίο χάσαμε το τρόπαιο. Προηγηθήκαμε με 2-0, ισοφαριστήκαμε… Δεν χρειάζεται να συνεχίσω, ξέρετε πολύ καλά τι έγινε. (σ.σ γέλια) Αυτό τον αγώνα κρατάω περισσότερο στη μνήμη μου από τα ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό.

Πως αισθάνεσαι που ήσουν συμπαίκτης με τον Ριβάλντο;

Ο Ριβάλντο ήταν ίσως ο καλύτερος συμπαίκτης που είχα ποτέ. Ήταν ένας φανταστικός ποδοσφαιριστής, εξαιρετικός άνθρωπος και πολύ καλός φίλος μου. Ακόμα και σήμερα διατηρούμε καλές σχέσεις, καθώς κατά τη διάρκεια των διακοπών μου συναντηθήκαμε στη Βραζιλία. Μπορεί να βρισκόταν στο τέλος της καριέρας του, αλλά ήταν υψηλότατου επιπέδου παίκτης. Τρομερός τεχνίτης. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία.

Τι συνέβη και τελικά δεν ανανέωσες το συμβόλαιο σου με την ΑΕΚ;

Εκείνη την περίοδο ξεκίνησαν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην ΑΕΚ. Ήμασταν 6 μήνες απλήρωτοι και υπήρχαν αρκετά προβλήματα μέσα στην ομάδα. Παλεύαμε για να πάρουμε τα χρήματά μας, προσπαθούσε να αφήσουμε εκτός αγωνιστικού χώρου τα προβλήματα, όμως ήταν μία πολύ μπερδεμένη και περίεργη χρονιά. Είχα περάσει υπέροχα χρόνια στην ΑΕΚ, όμως το συμβόλαιό μου τελείωνε και είχα προτάσεις και από άλλες ομάδες.

Τελικά μου έγινε μία πρόταση, αλλά ήταν πολύ χαμηλότερη από την υπάρχουσα και έτσι, σε συνάρτηση με τα προβλήματα που υπήρχαν στην ομάδα, κατάλαβα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να φύγω. Τότε δέχθηκα την πρόταση του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος "μεγάλωνε" αγωνιστικά εκείνη την περίοδο, έπαιζε στο Champions League, ενώ μου άρεσε και ο τρόπος που με πλησίασαν και μου μίλησαν οι διοικούντες το σύλλογο. Μου εξήγησαν τα μελλοντικά πλάνα της ομάδας και έτσι συμφώνησα. Δόξα τω Θεώ, αν κοιτάξω πίσω, είμαι χαρούμενος που πήρα τη σωστή απόφαση.

Είχες συζητήσεις με άλλες ελληνικές ομάδες;

Ναι, εκείνη την περίοδο υπήρξε μία πιθανότητα να μετακινηθώ στον ΠΑΟΚ, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η μεταγραφή. Είχα προτάσεις και από ομάδες άλλων χωρών, όμως τελικά αποφάσισα να πάω στον ΑΠΟΕΛ.

Θα ήθελες να στείλεις κάποιο μήνυμα στους φιλάθλους της ΑΕΚ;

Νιώθω την αγάπη τους κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα. Αισθάνομαι τη ζεστασιά τους, γνωρίζω πως υπάρχουν οπαδοί της ομάδας στην Κύπρο και έχω μία πολύ καλή σχέση μαζί τους. Αγωνίστηκα στην ΑΕΚ για τέσσερα χρόνια και ήταν μεγάλη μου ευχαρίστηση που αποτέλεσα μέλος αυτής της οικογένειας. Μπορώ να πω με σιγουριά πως είμαι φίλαθλος αυτής της ομάδας. Τα παιδιά μου φοράνε φανέλες της ΑΕΚ και τους προτρέπω να παρακολουθούν την ομάδα. Είναι ένας σύλλογος που μου αρέσει πάρα πολύ και τον σέβομαι απεριόριστα. Θέλω κι εγώ από την πλευρά μου να ευχαριστήσω τους φιλάθλους για την αγάπη που μου δείχνουν.

Μία ερώτηση διαφορετική από τις προηγούμενες. Ποιον θεωρείς αυτή τη στιγμή τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο;

Είναι δύσκολο να διαλέξω. Υπάρχει η αιώνια κόντρα μεταξύ του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Λιονέλ Μέσι. Αυτή τη στιγμή ο Ρονάλντο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Αντίθετα, ο Μέσι είναι φορμαρισμένος. Όμως έτσι συμβαίνει πάντα. Τη μία εβδομάδα είναι ο ένας καλός και την επόμενη ο άλλος.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ομάδα;

Ο ΑΠΟΕΛ!

Γνωρίζουμε πως είσαι ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος. Μίλησέ μας για αυτό το κομμάτι της ζωής σου.

Εδώ και πολλά χρόνια έχω αυτή τη στενή σχέση με το Θεό. Από το 1999, όταν ήμουν στην Πορτογαλία. Είναι κάτι που με κάνει ήρεμο και δυνατό. Προσπαθώ καθημερινά να δίνω το καλό παράδειγμα και να είμαι όσο το δυνατόν πιο σωστός στα μάτια του Θεού. Δεν ενδιαφέρομαι τόσο για το τι πιστεύουν οι άλλοι για μένα, αλλά για το τι πιστεύει ο Θεός. Προσπαθώ κάθε ημέρα να γίνομαι καλύτερος.