Κίρζης... αποκαλυπτικός! (Μίλησε για όλα)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sports one" και στην εκπομπή του Απόλλωνα ήταν καλεσμένος σήμερα ο Πρόεδρος της Εταιρείας Νίκος Κίρζης, μιλώντας για όλους και για όλα στους συναδέλφους Χρίστο Παπακώστα και Στέλιο Αναστασίου...

Αρχικά ανέφερε: "Νομίζω ένα πράγμα που αυτή η διοίκηση προσπαθεί να εφαρμόσει και το κάνει άψογα, είναι να είναι ανοικτή και ειλικρινής με τον κόσμο του Απόλλωνα. Δεν έχουμε κατηγορηθεί ποτέ ότι έχουμε κάνει κάτι στα σκοτεινά. Είναι μια μικρή μερίδα του κόσμου που έχει δυσαρέσκεια και έχει τους δικούς του λόγους. Η καλόπιστη κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη και βοηθητική. Αλλά δεν δεχόμαστε τα μυθιστορήματα και τις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που κάποιοι διοχετεύουν στον κόσμο.

Η ομάδα θεωρητικά είχε καλύτερους παίκτες στα χαρτιά πέρσι όμως η ομάδα είχε δυο ευκαιρίες να πάρει το πρωτάθλημα και απέτυχε. Ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη. Φέτος πρέπει να δοθεί ο χρόνος στους παίκτες, για να φανεί καλή η ομάδα και όχι ο κάθε παίκτης ξεχωριστά. Μας ενδιαφέρει η ομάδα συνολικά και όχι αν υπάρχουν ποιοτικοί παίκτες. Η διαφορά είναι ότι φέτος είμαστε ΟΜΑΔΑ. Τα τελευταία χρόνια αυτές οι μονάδες σκέφτονταν... σαν μονάδες και όχι σαν ομάδα".

Τι απαντά ότι οι πλείστες επιλογές παικτών ήταν δικές του: "Ακόμη ένα μυθιστόρημα. Εδώ και τρία χρόνια είχαμε πολύ λίγους παίκτες απ' την Πορτογαλία. Φέτος οι περισσότεροι είναι από εκεί και τους ξέρει ο προπονητής. Οι δυο επιλογές που υπήρχαν προσύμφωνα ήταν οι Ντα Σίλβα-Σακέτι και τα επικύρωσε ο προπονητής".

Για τον φετινό στόχο: "Φέτος ο στόχος μπορεί να μην είναι ξεκάθαρος για το πρωτάθλημα. Έγιναν πολλές αλλαγές. Θέλουμε να βάλουμε τον Απόλλωνα ψηλά. Κάθε χρόνο στοχεύουμε την Ευρωπαϊκή θέση και οτιδήποτε πιο ψηλά θα το δούμε στην συνέχεια".

Αν θα στηριχθεί μέχρι τέλους ο προπονητής: "Ναι, έχουμε βρει έναν άνθρωπο που εμπιστευόμαστε πλήρως. Συμφωνούμε στα περισσότερα πράγματα, δεν μπορείς να συμφωνείς σε όλα. Έχουμε ξεκάθαρο στόχο και δουλεύουμε μαζί. Πρέπει να δώσουμε χρόνο στον Πέδρο να δείξει τη δουλειά του".

Αν εννοεί πως θα στηρίξει τον Εμάνουελ μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος: "Ποτέ δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Όλοι ξέρουμε την Κυριακή νοοτροπία. Είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει κάποιος την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αλλά νοιώθουμε ότι βρήκαμε τον άνθρωπο που θα εκπληρώσει τους στόχους μας. Αν πάει κάτι πάρα πολύ στραβό, βλέπουμε αλλά δεν το πιστεύω".

Για τις φήμες ότι ο Πέτρος Κονναφής είναι ο "αποκλειστικός" μάνατζερ που παίρνει παίκτες στον Απόλλωνα: "Μπορεί να υπάρχει μια στενή συνεργασία αλλά όχι αποκλειστηκά. Υπάρχουν παίκτες που ανήκουν σε άλλους μάνατζερ όπως οι Γκουγιόν, Γκιέ, πέρσι ο Μεριέμ... Ότι ο Απόλλωνας δουλεύει με πολύ λίγους μάνατζερ είναι δεδομένο γιατί έχουμε σε πολύ λίγους εμπιστοσύνη. Οι μάνατζερ παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο Κυπριακό ποδόσφαιρο και καταλαβαίνετε τι εννοώ... Ο Απόλλωνας δεν μπαίνει σε αυτά τα παιχνίδια. Πριν 15 μέρες πληρώσαμε 10 χιλιάδες ευρώ σε Ελλαδίτη μάνατζερ που μας πήρε στην FIFA πριν αναλάβουμε εμείς. Τα τελευταία τρία χρόνια είδατε κανένα μάνατζερ να παίρνει τον Απόλλωνα στην FIFA; Ο κύριος Χριστάκης Χριστοφόρου ήταν ο γκουρού των μεταγραφών και μετά όταν δεν έβγαιναν οι παίκτες, φταίνει οι μάνατζερ. Ο Ρέζεκ για παράδειγμα ήταν από άλλο μάνατζερ. Αυτοί που μιλάνε, να μιλάνε με ονόματα".

Για το μπάτζετ: "Είναι λίγο χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι, ειδικά μετά τον αποκλεισμό από την Γκαμπάλα. Υπάρχει μια μείωση κοντά στο 10-12%".

Αν καλύπτεται φέτος ο προϋπολογισμός: "Θα καλυφθεί και αν δεν καλυφθεί υπάρχουν οι άνθρωποι να βάλουν χρήματα. Δεν είναι μόνο ο πρόεδρος αλλά πρέπει να πω ότι είναι δύσκολο μόνο με αυτό τον τρόπο. Θέλω να πω και το μοναδικό παράπονο της διοίκησης που είναι τα εισιτήρια διαρκείας. Θέλουμε να χτυπάμε ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια όμως αυτές οι ομάδες έχουν 7-8 χιλιάδες διαρκείας και 19000 στο γήπεδο όταν παίζουν Ευρώπη. Εμείς δεν το έχουμε αυτό. Καταλαβαίνω ότι το Τσίρειο είναι το χειρότερο γήπεδο, καταλαβαίνω πως είναι δύσκολοι καιροί αλλά είναι αδιανόητο να έχουμε 1500 διαρκείας. Θέλουμε την στήριξη του κόσμου. Μιλώ για τα εισιτήρια διαρκείας ειδικά και όχι γενικά για την στήριξη του κόσμου, την οποία έχουμε και τον ευχαριστούμε".

Όταν έγινε η υπέρβαση με Σανγκόι ποιά ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στα διαρκείας; "Πενιχρή και η δικαιολογία ήταν πως επειδή μπήκαμε στους ομίλους, ήθελε ο κόσμος να πάει στα ματς των ομίλων. Αυτή είναι η αλήθεια".

Για το γήπεδο: "Να είσαστε σίγουροι πως θα δούμε σύντομα γήπεδο στη Λεμεσό και είμαι σίγουρος πως θα αυξηθούν και τα εισιτήρια διαρκείας. Μπορώ να ανακοινώσω ότι είχαμε συνάντηση το περασμένο Σάββατο με τον κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλο. Τον επόμενο μήνα υπολογίζουμε να έχουμε την πολεοδομική άδεια και μετά να μπούμε στην τελική ευθεία και να βγούμε σε προσφορές. Ήδη ο ΚΟΑ και το Υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν στην χρηματοδότηση. Πρέπει να πω ένα ευχαριστώ στο Νίκο Αναστασιάδη γιατί ο πρόεδρος θέλει το γήπεδο περισσότερο από όλους. Αρχές του 2016 αν όλα πάνε καλά θα αρχίσουν τα έργα. Πρέπει να γίνει αυτό το γήπεδο. Έχουμε δουλέψει τόσο σκληρά τους τελευταίους 18 μήνες και μπορώ να πω ότι όλα πάνε ρολόι".

Αν υπάρχει ευθύνη στην καθυστέρηση του προγραμματισμού: "Υπάρχει ευθύνη στην καθυστέρηση αλλά δεν πιστεύω πως είναι εκεί που χάθηκε η πρόκριση από την Γκαμπάλα. Υπάρχουν άλλες αφορμές που χάθηκε η πρόκριση".

Αν υπάρχουν κακές σχέσεις με ΚΟΠ, διαιτητές, σωματεία: "Δεν θέλω να τιμωρηθώ πάλι αλλά όλη η Κύπρος είδε τι έγινε τους τελευταίους μήνες στην ΚΟΠ. Εμείς δεν λαμβάνουμε μέρος σε κανένα κουκλοθέατρο, έχουμε κάποιες αρχές. Με αρκετά σωματεία ο Απόλλωνας έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις. ΌΣο για τους διαιτήττές δεν ξέρω αν πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις. Οι διαιτητές πρέπει να σφυράνε καλά και όχι να πίνουμε μαζί τους καφέ όπως κάνουν άλλοι".

Για την στάση του Απόλλωνα προς την ΚΟΠ: "Εντελώς ουδέτερη γιατί μετά το φιάσκο που έγινε το Μάρτιο που κάποιοι έλεγαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε αύξηση των ομάδων και μετά έκαναν κωλοτούμπες... απαξιούμε και δεν θέλαμε να εμπλακούμε".

Για παίκτες που είναι γραμμένοι στο ρόστερ αλλά δεν τους βλέπουμε ποτέ: "Είναι πολύ απλό. Κάποιες δικές μου προσωπικές σχέσεις βοηθάνε την ομάδα και έχει κέρδος και η ομάδα. Είναι κάτι που είναι γνωστό. Ο Απόλλωνας έχει αρκετούς παίκτες γραμμένους στο ρόστερ τους, είναι κάτι που το κάνουν πολλές ομάδες και το κάνουμε και εμείς".

Για τα καθαρά έσοδα από τις δυο σεζόν των ομίλων: "Άλλα μυθιστορήματα εκεί και έχουν τεράστια ευθύνη κάποιοι δημοσιογράφοι που έγραφαν πως πήραμε 8 εκατομμύρια. Ήταν κάτι περισσότερο από 4 εκατομμύρια, μιλάμε για έσοδα, όχι καθαρό κέρδος. Αν σε μια δουλειά χτυπάς 1000 ευρώ την μέρα, δεν σημαίνει πως αυτό είναι το καθαρό σου κέρδος. Ο κόσμος να καταλάβει ότι υπάρχουν τεράστια έξοδα όταν παίζεις Ευρώπη. Για παράδειγμα πέρσι πληρώσαμε 105 χιλιάδες για να ναυλώσουμε μια πτήση προς την Μόσχα. Μιλάμε για ενοίκιο στο ΓΣΠ, ξενοδοχεία... Είναι απλό να λέμε ότι πήραμε αυτά τα λεφτά αλλά δεν παίρνεις μόνο, δίνεις κιόλας".

Για την περίπτωση Μακρίδη και γιατί χάθηκε ο παίκτης: "Τον είχαν όλοι σίγουρο, κάποιοι τον έβαλαν και πάνω στο αεροπλάνο με την αποστολή του Απόλλωνα! Δεν είμαστε αρμόδιοι να δικαιολογούμε γιατί κάποιος φαντάστηκε ότι ήταν πάνω στο αεροπλάνο. Είναι δεδομένη η σχέση του μαζί μου, δεδομένη η πρόταση που του κάνουμε αλλά προτίμησε εκείνη του ΑΠΟΕΛ. Ποτέ δεν ήταν κλειστός, ποτέ δεν ήταν δεδομένο ότι θα ερχόταν. Αντιλαμβάνεστε πως όταν μπαίνει το ΑΠΟΕΛ που έχει πολύ πιο ψηλό προϋπολογισμό και το δέλεαρ του Τσάμπιονς Λιγκ... είναι έξτρα κίνητρα".

Για την περίπτωση του Γκαστόν Σανγκόι: "Ο Γκαστόν περνούσε κάποιες φάσεις και δυστυχώς φάνηκε στο γήπεδο ότι δεν ήταν 100 ο εαυτός του. Είδαμε έναν Γκαστόν που ήταν αγνώριστος, με λάθη, αλλά δεν παύει να είναι ο Γκαστόν. Δεν μηδενίζω ποτέ. Όταν τελείωσε πρωτάθλημα είχαμε ηρεμήσει, βρεθήκαμε ε τετ α τετ στο σωματείο σε μια φορτισμένη και συγκινητική συνάντηση γιατί ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να πει τι ήθελε να κάνει. Εγώ του είπα ότι όλοι κάναμε λάθη. Έχεις ένα ακόμα χρόνο συμβόλαιο στην ομάδα και εγώ δεν θα σου πω ποτέ μα ποτέ φύγε. Αυτό που θα σου πω είναι να πάρεις τον χρόνο σου, να πας πίσω στην χώρα σου αν ηρεμίσεις και να σκεφτείς τι θέλεις να κάνεις. Αν αποφασίσεις να έρθεις πίσω , να το κάνεις επειδή θέλεις να είσαι 100 % στην ομάδα. Έφυγε και μετά από δέκα μέρες μαζί με τον Κιντέρος, μιλήσαμε και του ανακοίνωσαν ότι η απόφαση του Γκαστόν είναι αν συνεχίσει σε άλλη χώρα. Το σεβάστηκα. Μετά από λίγο καιρό βρέθηκε η ομάδα από το Κατάρ και έγινε η μεταγραφή".

Για την ανησυχία του κόσμου ότι ο Γκαστόν μπορεί να έρθει σε άλλη Κυπριακή ομάδα: "Δεν νομίζω να το θέλει ίδιος. Είναι Απόλλωνίστας, απ' ότι μου λέει. Αν υπάρχει ομάδα που θα δώσει μισό εκατομμύριο όπως γράφει το συμβόλαιο, ας πληρώσει και ας τον πάρει".

Για το αν υπάρχει παρασκήνιο: "Υπάρχει παρασκήνιο και παρασκήνιο. Ανοίγουμε κάτι δημόσια. Αν δείτε τα παιχνίδια των πλέι οφ πριν δύο χρόνια, θα δείτε ποια ομάδα πήρε το πρωτάθλημα και τι παρασκήνιο έγινε. Δεν παίρνεις σίγουρα το πρωτάθλημα με το παρασκήνιο. Πρέπει να έχεις καλή ομάδα, να αποδίδεις καλά και άλλα πολλά πράγματα".

Για την ανάρτηση του κ. Γλυκή σχετικά με τον κανόνα των δύο Κύπριων: "Ο κ. Γλυκής εξέφρασε την προσωπική του άποψη στο Facebook. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να γίνονται πιο προσεκτικά κάποιες κινήσεις. Έπρεπε να δουν ότι όταν εφαρμόστηκε ο συγκεκριμένος κανόνας στην Γ' Κατηγορίας της Ελλάδας, ξεκινούσε ο αγώνας και στο 2' γινόταν αλλαγή".

Για το αν έχει μιλήσει με τον προπονητή για το πρόστιμο: "Φυσικά και μιλήσαμε. Δεν μπορούμε κάθε παιχνίδι να πληρώνουμε 3 χιλιάδες. Έχουμε πάρα πολύ καλούς Κύπριους παίκτες, αν φέτος ήμασταν στην πιο άτυχη χρονιά μας λόγω τραυματισμών δεν φταίει κανένας. Τρεις παίκτες ήταν εγχειρισμένοι στην προετοιμασία (Αγγελής, Μερκής, Βασιλείου), στην συνέχεια χάσαμε και τον Χάμπο. Την πρώτη αγωνιστική ήταν εκτός και ο Στυλιανού. Μόνο ο Κολοκούδιας δεν τραυματίστηκε, χτύπα ξύλο".

Για το αν ήταν λάθος η επολογή Αντόνε: "Κατόπιν αποτελεσμάτων, σίγουρα φαίνεται ότι ήταν λάθος επιλογή. Αλλά επαναλαμβάνω, το πιο εύκολο είναι να κάθεσαι και να κρίνεις μετά κάποιες αποφάσεις που πήρες στο παρελθόν. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο κύριος Αντόνε δεν ήταν η πρώτη επιλογή, πιστεύαμε ότι ένας προπονητής με τις εμπειρίες που είχα σαν πρωταθλητής και κυπελλούχος στην Ρουμανία θα μπορούσε να οδηγήσει το καράβι που ήταν γεμάτο "εγώ", αλλά δεν τα κατάφερε".

Για το αν μπορούσε να συνεχίσει ο Κάανεν: Όχι, ούτε αυτός πιστεύω ότι ήταν ικανός για να συνεχίσει την φιλοσοφία που έχουμε. Ήρθε, γιατί είχε το πλεονέκτημα αν είναι γνώστης του Κυπριακού πρωταθλήματος και του ράστερ της ομάδας. Όταν τον πήρε τηλέφωνο μου είπε, δεν είναι αν πάρουμε το πρωτάθλημα, είναι πότε θα πάρουμε το πρωτάθλημα. Αν είχε τόση αυτοπεποίθηση και δεν το πήραμε, πάνω σε αυτό κρίθηκε".

Για το αν πλησίασε στον Απόλλωνα ο Βάντερ: "Όχι, σε καμία περίπτωση. Αυτή η ομάδα πλήρωσε για την μεταγραφή παίκτη, μόνο για τον Γκαστόν Σανγκόι, δεν έχουμε την οικονομική ευχέρεια να αγοράζουμε παίκτες. Για τον Βάντερ πληρώθηκε ένα ποσό πέραν των 100 χιλιάδων".