Τσίρειο και άλλα παραδείγματα (ανακοίνωση)

Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, ο Απόλλωνας δίνει συνέχεια στο θέμα της ενδεχόμενης απόφασης του Αθλητικού Δικαστή για όσα έγιναν πριν το ματς με την Ανόρθωση και παραθέτει παραδείγματα από το εξωτερικό.

Η ανακοίνωση αυτούσια:

Με αφορμή τα γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν πριν από την έναρξη του αγώνα ανάμεσα στην ομάδα μας και την Ανόρθωση την Κυριακή (18/10) στο Τσίρειο Στάδιο και την άνανδρη και απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν οιποδοσφαιριστές μας από τους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας, ψάξαμε και σας παραθέτουμε ανάλογα περιστατικά ταοποία συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν σε άλλα ποδοσφαιρικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ποιες ήταν οι αποφάσειςτης Αθλητικής Δικαιοσύνης.

Αποφάσεις - καταπέλτης από την Αθλητική Δικαιοσύνη για τις ομάδες, οι οπαδοί των οποίων εισήλθαν αδικαιολόγητα στοναγωνιστικό χώρο με πρόθεση επεισοδίων, με σκοπό να επιτεθούν και να διαπληκτιστούν με ποδοσφαιριστές της αντίπαληςομάδας.

Σε όλα ταποδοσφαιρικά πρωταθλήματα ο αγωνιστικός χώρος είναι ιερός και ανήκει μόνο στους πρωταγωνιστές τουαθλήματος. Οποιοσδήποτε άλλος εισέλθει σ΄αυτόν χωρίς να διαθέτει την οποιαδήποτε ιδιότητα αναφορικά με τηνδιεξαγωγή του αγώνα, τότε αυτόματα η είσοδος του και παραμονή του αποτελεί αδίκημα.

Μέσα από το οπτικοακουστικό και μη υλικό το οποίο παραθέτουμε, διαπιστώνει κανείς πως ακριβώς λειτουργεί καιαποφασίζει η Αθλητική Δικαιοσύνη σε θέματα βίας και ποιες κατηγορίες επιβαρύνουν τις ομάδες των οποίων οι οπαδοί προσβάλουν με αντιαθλητικές και βίαιες συμπεριφορές το κύρος και την αξιοπιστία του αθλήματος.

Ταυτόχρονα σας παρουσιάζουμε τις τιμωρίες οι οποίες επιβλήθηκαν στους ποδοσφαιριστές των ομάδων οι οποίοι έπεσαν θύματα άνανδρων, βίαιων και δολοφονικών επιθέσεων και αντέδρασαν σε κατάσταση αυτοάμυνας, γεγονός το οποίο πάντοτε λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Petrolul-Steaua ΠρωτάθλημαΡουμανίας (1η Νοεμβρίου 2011)  

https://www.youtube.com/watch?v=c_DCHZYz8oo

 

http://www.theguardian.com/football/blog/2011/nov/01/petrolul-steaua-bucharest-romania-ultras

 

http://www.huffingtonpost.com/2011/10/31/george-galamaz-attacked-fan-field-video_n_1067800.html

 

Ο Galamaz, αμυντικός της Στεάουα Βουκουρεστίου δέχτηκε επίθεση από οπαδό της αντίπαλης ομάδας εντός αγωνιστικού χώρου άνευ λόγου και αιτίας. Ακολούθως οι ποδοσφαιριστές της Στεάουα θέλοντας να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και οσυμποδοσφαιριστής τους επιτέθηκαν στον οπαδό.

Ο αγώνας κατακυρώθηκε 3-0 υπέρ της Στεάουα, ομάδα του ποδοσφαιριστή ο οποίος δέχθηκε την επίθεση από τον οπαδό της Πετρολούλ. Η Πετρολούλ τιμωρήθηκε με έξι αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ποδοσφαιριστές της Στεάουα οι οποίοι απώθησαν των επιτιθέμενο οπαδό τιμωρήθηκαν με κόκκινη κάρτα, χωρίς να δεχθούν περαιτέρω τιμωρία.

Hapoel Tel Aviv-Maccabi Tel Aviv Πρωτάθλημα Ισραήλ (3 Νοεμβρίου 2014) 

https://www.youtube.com/watch?v=ZjX9zif8qkk

 

http://www.espnfc.com/maccabi-tel-aviv/story/2126133/hapoel-and-maccabi-tel-aviv-match-called-off-after-fan-attacks-eran-zahavi

 

Σε αγώνα για την πρώτη κατηγορία του Ισραήλ, ο ποδοσφαιριστής της Maccabi Tel Aviv, Eran Zahavi έπεσε θύμα άνανδρης, βίαιης και δολοφονικής επίθεσης από οπαδό της Hapoel Tel Aviv.

Ο ποδοσφαιριστής τιμωρήθηκε με κόκκινη κάρτα γιατί υπερασπίστηκε τον εαυτό του, ωστόσο δεν τιμωρήθηκε περαιτέρω από την αθλητική δικαιοσύνη.

Ajax-Alkmaar ΠρωτάθλημαΟλλανδίας (22Δεκεμβρίου 2011)

 

https://www.youtube.com/watch?v=8FLT8Xqve5Y

 

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2077434/Ajax-v-AZ-abandoned-Esteban-Alvarado-attacks-pitch-invader.html

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2077408/Esteban-Alvarado-Alkmaar-goalkeeper-attacks-fan-ran-pitch.html

 

Τέλος, σε αγώνα για τον Ολλανδικό πρωτάθλημα ο τερματοφύλακας της Alkmaar, Esteban Alvarado δέχτηκε αντιαθλητική και δολοφονική επίθεση από οπαδό του γηπεδούχου Αγιαξ.

Ο τερματοφύλακας βρισκόταν σε θέση αυτοάμυνας, ωστόσο δέχτηκε την κόκκινη κάρτα, η οποία ακολούθως ακυρώθηκε από τον Αθλητικό Δικαστή.

Τα συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία δεν επιδέχονται καμία απολύτως αμφισβήτησης για το πώς Ευρωπαϊκές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες (και οι Αθλητικοί Δικαστές) οι οποίες είναι μέλη της  ΟΥΕΦΑ, αντιμετωπίζουν πειθαρχικά θέματα ποδοσφαιριστών οι οποίοι έπεσαν θύματα αντιαθλητικών, βίαιων και δολοφονικών επιθέσεων από οπαδούς αντιπάλων ομάδων.

Οι Αθλητικοί Δικαστές σε Ολλανδία, Ρουμανία και Ισραήλ αποφάσισαν να μην τιμωρήσουν στους ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν σε θέση αυτοάμυνας πέραν από τις αποβολές οι οποίες επιβλήθηκαν από τους διαιτητές των εν λόγω αναμετρήσεων.

Στην δική μας περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο την Ανόρθωση οι οπαδοί της οποίας εισήλθαν αρχικά στις εξέδρες και ακολούθως στον αγωνιστικό χώρο με πρόθεση να επιτεθούν και να κτυπήσουν τους ποδοσφαιριστές μας, κάτι το οποίο πιστοποιείται μέσα και από το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Είμαστε σίγουροι ότι οι αποφάσεις της Αθλητικής Δικαιοσύνης θα είναι εναρμονισμένες με τις αποφάσεις ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, επισήμων μελών της OΥΕΦΑ!

Γραφείο Τύπου
Απόλλων Ποδόσφαιρο (ΔΗΜΟΣΙΑ) Λτδ".