Oι δέκα συμβουλές του Χάμπου

Αποτελεί το πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας, το μεγαλύτερο ίσως ποδοσφαιρικό ταλέντο στο νησί και πρότυπο για χιλιάδες νεαρούς και όχι μόνο ποδοσφαιριστής.

Προϊόν των περίφημων ακαδημιών του συλλόγου, παραθέτει τις δέκα «εντολές» που ο ίδιος υιοθέτησε στο χαρακτήρα και στην καθημερινότητα του, με αποτέλεσμα να καταστεί ένας σωστός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και σύνθημα στα χείλη των χιλιάδων οπαδών του ποδοσφαιρικού Απόλλωνα.

Ο λόγος για τον Χαράλαμπο Κυριάκου, ο οποίος μιλά από καρδιάς στο «Απόλλων Λεμεσός» συμβουλεύοντας τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και όσους ονειρεύονται κάποια μέρα να υπογράψουν επαγγελματικό συμβόλαιο:

«Το να καταφέρεις να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής κυρίως σε μια εποχή όπου ο ανταγωνισμός και η κάθοδος πολλών ξένων ποδοσφαιριστών είναι στην κορύφωση τους, είναι σπουδαίο επίτευγμα. Καταρχάς θα πρέπει ο κάθε νεαρός ο οποίος φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει μια επαγγελματική καριέρα, να συνειδητοποιήσει από νωρίς ότι ο δρόμος ο οποίος θα ακολουθήσει, θα είναι δύσβατος, γεμάτος εμπόδια και δυσκολίες. Μέσα από τη σύντομη αυτή παρουσία μου στο περιοδικό της ομάδας μας, θα παραθέσω τις δέκα πιο σημαντικές συμβουλές που υιοθέτησα προσωπικά για να εκπληρώσω τα ποδοσφαιρικά μου όνειρα».

Αναλυτικά οι δέκα συμβουλές του Χαράλαμπου Κυριάκου

I. Θα πρέπει οπωσδήποτε η απόφαση που θα λάβεις για το ότι θα ασχοληθείς επαγγελματικά με το
ποδόσφαιρο θα είναι συνειδητή, εννοώντας ότι θα πρέπει να κάνεις πολλές θυσίες για διεκδίκηση της εκπλήρωσης του ονείρου σου.
II. Να μην οριοθετείς από μόνος σου τα όρια και τις δυνατότητες σου. Άσε τους προπονητές και τις φιλοδοξίες σου να σε οδηγήσουν στον προορισμό σου. Με συνεχή δουλειά και προσπάθεια, τίποτα απολύτως δεν είναι ανέφικτο.
III. Να μην αποπροσανατολίζεσαι από το στόχο σου. Τίποτα δεν μπορεί να συνδυαστεί με το ποδόσφαιρο. Μόνο με ήρεμο τρόπο ζωής και καλή διατροφή μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας.
IV. Το «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» θα πρέπει να το λες καθημερινά πριν από κάθε προπόνηση. Μέσα από τις προπονήσεις, ασυναίσθητα επέρχεται η βελτίωση.
V. Να διορθώνεις τα λάθη σου μέσα από τη δική σου αυτοκριτική.
VI. Η κάθε συμβουλή του κάθε προπονητή με τον οποίο συνεργάζεσαι, είναι και ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που καταβάλλεις.
VII. Να μην ξεχνάς από που ξεκίνησες. Έχοντας τη σκέψη στην αφετηρία σου, το βλέμμα σου θα είναι πάντοτε καρφωμένο στον απόλυτο στόχο.
VIII. Η διαχείριση των πρώτων εικόνων από την επιτυχία. Η διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας, είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους περισσότερους νεαρούς, με αποτέλεσμα να παρεκκλίνουν από τον αρχικό προορισμό τους.
IX. Σεβασμός και αγάπη σ’ αυτό που κάνεις. Αν το βλέπεις καθαρά επαγγελματικά, τότε σύντομα θα σε εγκαταλείψει. Η μπάλα θέλει το δικό της ξεχωριστό τρόπο προσέγγισης για να σε ανταμείψει με τα εκατομμύρια ξεχωριστά συναισθήματα που προκαλεί στον κάθε ένα από εμάς.
X. Σεβασμός στο μέγιστο βαθμό στους κανόνες, στους συναθλητές και στους προπονητές, όπως επίσης και στον κάθε ένα ποδοσφαιρόφιλο ξεχωριστά.