Ο πιστός Ρόνι, οι αλλαγές ουσίας και ο... μηδέν λάθη

Ιδανικό αποδείχθηκε το ντεμπούτο του Ρόνι Βαν Γιενέουγκτεν στον πάγκο της Ένωσης. Οι «βυσσινί» υποδέχθηκαν τον Εθνικό Άχνας και έφτασαν στην νίκη για πρώτη φορά μετά από έξι αποτυχημένες προσπάθειες, με σκορ 2-1. 

Οι επιλογές του Γιενέουγκτεν 

Κάτω απ’ τα γκολπόστ ήταν ο Αμπάρης, δεξί μπακ ο Τσιακλής, αριστερό μπακ ο Βαλλιάνος και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Σίλβα και Μπόζοβιτς. Αμυντικά χαφ οι Μπάουμαν και Βαν Ράνσμπεκ, σε πιο ελεύθερο ρόλο ο Άντιτς, έξω δεξιά ο Βούκσεβιτς, έξω αριστερά ο Φροξυλιάς και στην κορυφή της επίθεσης ο Ντίξον.

4-2-3-1 και τρεις αλλαγές

Στο ντεμπούτο του στον πάγκο της Ένωσης, ο Ρόνι Βαν Γιενέουγκτεν χρησιμοποίησε το αγαπημένο του σύστημα. 4-2-3-1 με δύο αμυντικά χαφ και ένα επιτελικό χαφ. Ο καταρτισμός της εντεκάδας επεφύλασσε και μία έκπληξη, αφού θέση βασικού πήρε ο Μίλος Άντιτς, αναλαμβάνοντας ρόλο επιτελικού χαφ πίσω από τον Ντίξον. Σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στην Νέα Σαλαμίνα, ο Τσιακλής αντί του Δανιήλ, ο Φροξυλιάς αντί του Πιερέττη και ο Άντιτς αντί του Μπούντιμιρ.

Πιστός στα λεγόμενά του

Στην παρουσίαση του, ο Βέλγος τεχνικός τόνισε περισσότερες από μία φορά την διάθεση του να αλλάξει τρόπο ανάπτυξης η ομάδα. Να εφαρμόσει παιχνίδι κατοχής, με passing game και ανάπτυξη από πίσω με την μπάλα κάτω. Ακόμα και αν δεν το προλόγιζε στην παρουσίαση του, είναι κάτι που εύκολα θα γινόταν αντιληπτό. Από τα πρώτα λεπτά, οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης έδειξαν να ακολουθούν τις εντολές του προπονητή τους. Η παρουσία των Μπόζοβιτς και Σίλβα (και όχι του Μέγκαχεντ) βοήθησε στην σωστή ανάπτυξη. Από τον Αμπάρη στα στόπερ, από τα στόπερ αμυντικά χαφ και τα ακραία μπακ, από εκεί προς την μεσοεπιθετική τριάδα, πάντα με την μπάλα κάτω.

Μετάβαση από γραμμή σε γραμμή

Στο πρώτο μέρος, η μετάβαση από τον γκολκίπερ στην άμυνα και από την άμυνα στο κέντρο γινόταν σχετικά εύκολα, όμως υπήρχαν δυσκολίες στην τελική μετάβαση. Ο Φροξυλιάς είχε ημιτελείς προσπάθειες, ο Άντιτς ξεκίνησε φουριόζος κάνοντας ένα καλό εικοσάλεπτο αλλά μετά… χάθηκε και ο Βούκσεβιτς είχε το γνωστό κράτημα που… κολλά την μπάλα στα πόδια του, όμως οι κάθετες του δεν πέρασαν προς τον Ντίξον.
Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε στο απόλυτο μηδέν. Όσο πιο δίκαιο γινόταν, αφού η μεν Ένωση που είχε κατοχή και κυκλοφορία δεν έφτιαξε κάποια φάση και ο δε Εθνικός είχε παθητικό ρόλο, αν και ήταν αυτός που έφτιαξε την πρώτη και μοναδική φάση του πρώτου ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος όμως άλλαξαν πολλά…

Όταν το... διάβασε ο Τζούρεφ

Η τακτική της Ένωσης στο πρώτο μέρος, όπως ήταν λογικό αιφνιδίασε τον αντίπαλο. Ο Μπόρτζιε Τζούρεφ, άργησε ένα ημίχρονο όμως με την έναρξη του δεύτερου μέρους… διάβασε καλά τον τρόπο ανάπτυξης της ΕΝΠ και αντέδρασε. Ο Εθνικός είχε μόνιμα τέσσερις παίκτες ψηλά όταν ο Αμπάρης προσπαθούσε να ξεκινήσει το παιχνίδι από πίσω, με την αμυντική τετράδα να έχει αρκετά προβλήματα στην πρώτη πάσα. Έγιναν κάποια λάθη, έγιναν κάποιες… τυφλές απομακρύνσεις και εκεί χρειάστηκε ένας πιο άμεσος τρόπος παιχνιδιού.

Οι αλλαγές, την διαφορά

Ο Βαν Γιενέουγκτεν κινήθηκε σωστά από τον πάγκο, αφού είδε ότι η ομάδα του χρειαζόταν φρεσκάρισμα. Ο Άντιτς έδειχνε σημάδια κούρασης, γι’ αυτό και ορθώς ο Βέλγος τεχνικός πέρασε στην θέση του τον Παπαδόπουλο. Ο Ελλαδίτης φορ πήγε στο δεξί άκρο και ο Βούκσεβιτς μετακινήθηκε στον άξονα πίσω από τον φορ και τέσσερα λεπτά αργότερα… άνοιξε το σκορ. Μάλιστα στο 89’ ο Παπαδόπουλος έδωσε την εξαιρετική κάθετη πάσα στην άλλη αλλαγή του κόουτς, τον Μπασόφ ο οποίος έκανε κάτι σαν πλασέ – πάσα, που ανάγκασε τον Ιάκομπ σε αυτογκόλ για το τελικό 2-1. Μοναδικό… ψεγάδι, ίσως η καθυστερημένη είσοδος του Σβόγιτς, εκεί όπου το κέντρο έδειχνε σημάδια κούρασης και θα χρειαζόταν… φρεσκάδα και τρεξίματα.

Πιο ψηλά τα μπακ

Μία σημαντική διαφορά που φάνηκε με το πρώτο παιχνίδι, είναι η αξιοποίηση των ακραίων μπακ. Τσιακλής και Βαλλιάνος μπορεί να μην πραγματοποίησαν την καλύτερη τους εμφάνιση, ωστόσο ήταν εμφανές οι οδηγίες που είχαν για να αναβαίνουν πιο συχνά και να συμμετέχουν περισσότερο στο επιθετικό κομμάτι σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια όπου έμεναν… κολλημένη στην τετράδα τους. Και αυτό είναι μία ακόμη αλλαγή – προσθήκη του νέου προπονητή.

Κερδισμένοι οι τεχνίτες

Η αλλαγή φιλοσοφίας και ο νέος τρόπος παιχνιδιού ευνοεί τους τεχνίτες ποδοσφαιριστές. Πρώτος και καλύτερος ο Πιμ Μπάουμαν. Ο Ολλανδός χαφ είναι εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια και ιδανικός στο passing game. Αυτό φάνηκε από το πρώτο παιχνίδι, όπου πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με τα βυσσινί. Δίπλα του ήταν καλός και ο Βαν Ράνσμπεκ, όμως… μουντζούρωσε την εμφάνιση του με το παιδικό λάθος που έκανε στο πέναλτι που έφερε την ισοφάριση από πλευράς Άχνας.

Ο... μηδέν λάθη

Χρυσή αλλαγή ο Παπαδόπουλος, εξαιρετικός ο Μπάουμαν, με θετικά στοιχεία ο Άντιτς, απολαυστικός με την μπάλα στα πόδια ο Βούκσεβιτς ωστόσο ο κορυφαίος του αγώνας, αυτός με μηδέν λάθη ήταν ο Μιζούκο Μπόζοβιτς. Ο Μαυροβούνιος στόπερ είναι ότι καλύτερο διαθέτει η αμυντική γραμμή της Ένωσης και αποδεικνύεται σε ένα εκ των κορυφαίων ξένων στόπερ που απέκτησε τα τελευταία χρόνια η ΕΝΠ. Τεράστια ηρεμία, ολόσωστο διάβασμα των φάσεων, κερδισμένες μονομαχίες τόσο με την μπάλα κάτω όσο και με την μπάλα στον αέρα ενώ ήταν και ο ποδοσφαιριστής που ξεκινούσε με ηρεμία τις επιθέσεις από πίσω.

Το πρώτο του Κρις

Μέσα σε όλα είχαμε και ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Ο Κρις Ντίξον αστόχησε σε εκτέλεση πέναλτι, κάτι που όπως ανέφερε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ήταν κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην καριέρα του. Πρώτη και τελευταία! «Επιτέλους το συναίσθημα της νίκης επέστρεψε! Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω ότι αστόχησα για πρώτη φορά στην καριέρα μου σε εκτέλεση πέναλτι αλλά σίγουρα θα είναι και το τελευταίο που αστοχώ», ανέφερε ο Άγγλος φορ! 

«Τρίποντο» ήταν σπουδαία υπόθεση

Η Ένωση λοιπόν έβαλε τέλος στο αρνητικό σερί των εφτά αγώνων χωρίς νίκη σε πρωτάθλημα και Κύπελλο (έξι ήττες – μία ισοπαλία) και… ανάσανε. Το συγκεκριμένο «τρίποντο» ήταν σπουδαία υπόθεση για την Παραλιμνίτικη ομάδα, η οποία… ξεκόλλησε από τους 8 και ανέβηκε στους 11 βαθμούς. Ο λόγος που την κάνει τόσο σημαντική, είναι διότι ολοκληρώνει τον πρώτο γύρο με εκτός έδρας παιχνίδι με την Ομόνοια και εντός έδρας παιχνίδι με την Ανόρθωση. Άρα, αν δεν κέρδιζε τον Εθνικό, η ΕΝΠ κινδύνευε να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο με μονοψήφιο αριθμό βαθμών…