Απ' τα σχοινιά και έτοιμη για κατάρρευση, έδειξε σημάδια... ζωής

Εκεί που έδειχνε να είναι στα σχοινιά, να δέχεται διαδοχικές… γροθιές έτοιμη να καταρρεύσει στο ρινγκ και να αρχίσει ο διαιτητής να μετρά μέχρι το δέκα για το νοκ άουτ, η Ένωση έδειξε σημάδια αντίδρασης. Η εκτός έδρας νίκη με 2-0 κόντρα στην ΑΕΛ, από μόνη της δεν λέει κάτι ωστόσο μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την αντεπίθεση και την επίτευξη του άθλου της παραμονής.

Οι επιλογές Γιενέουγκτεν

Κάτω απ’ τα γκολπόστ ήταν ο Σαντίνι, δεξί μπακ ο Τσιακλής, αριστερό μπακ ο Βαλλιάνος και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Σίλβα και Πιερέττης. Αμυντικά χαφ οι Μπάουμαν και Μπούκορατς, σε πιο ελεύθερο ρόλο ο Βούκσεβιτς, έξω δεξιά ο Τουγκάρα, έξω αριστερά ο Σαλάι και στην κορυφή της επίθεσης ο Μπούντιμιρ.

Με αναμενόμενες αλλαγές

Με αναμενόμενες αλλαγές παρέταξε την ομάδα του ο Ρόνι Βαν Γιενέουγκτεν, αφού χρησιμοποίησε στο αρχικό σχήμα και τους τρεις νέους. Ο Μπούκορατς ήταν αμυντικό χαφ, ο Τουγκάρα δεξί εξτρέμ και ο Σαλάι αριστερό εξτρέμ. Παράλληλα, θέση στο αρχικό σχήμα πήραν οι Τσιακλής και Πιερέττης λόγω της τιμωρίας των Πάρπα και Μπόζοβιτς ενώ επανήλθε στην βασική εντεκάδα ο Μπάουμαν που ανεξήγητα έμεινε εκτός στο παιχνίδι με την Δόξα, παίρνοντας την θέση του Βαν Ράνσμπεκ.

Καλό ξεκίνημα, χαμένες ευκαιρίες

Η Ένωση ξεκίνησε πολύ καλά το παιχνίδι και το μισό του πρώτου μέρους της ανήκε. Καλή κυκλοφορία μπάλας και επιθέσεις κυρίως από αριστερά, με τον δραστήριο Σαλάι, που αν και με 3-4 προπονήσεις στα πόδια του έδειξε ότι είναι παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά. Μάλιστα οι «βυσσινί» έφτασαν δύο φορές κοντά στο γκολ με τις κεφαλιές των Σίλβα και Μπούντιμιρ από το ύψος της μικρής περιοχής, όμως αμφότεροι αστόχησαν.

Αναγκαστική αλλαγή και... αποσύνθεση

Το δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου ανήκε στην ΑΕΛ και αυτό οφείλεται στην αναγκαστική αλλαγή που είχε η ΕΝΠ. Για ένα ακόμη παιχνίδι ο Βούκσεβιτς τραυματίστηκε και αποχώρησε, με τον Παπαδόπουλο να παίρνει την θέση του. Η κίνηση αυτή αποδιοργάνωσε την μεσαία γραμμή της Παραλιμνίτικης ομάδας, αφού ο Ελλαδίτης σέντερ φορ δεν μπόρεσε να προσφέρει ούτε δημιουργικά, αλλά και ούτε να δώσει τις κατάλληλες βοήθειες ανασταλτικά στον άξονα. Έτσι η ΑΕΛ επέβαλε σχετικά άνετα τον ρυθμό της και έφτιαξε 2-3 καλές φάσεις, με αποκορύφωμα το δοκάρι του Ρομπέρ.

Πρόβλημα με Ρομπέρ και... λύση

Ανασταλτικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το ανέβασμα του Ρομπέρ από αριστερά. Ο Τουγκάρα έδειξε να είναι ανέτοιμος, αφού πέραν του ότι δεν βοήθησε καθόλου στο δημιουργικό κομμάτι, δεν ακολουθούσε ούτε τον ακραίο μπακ της ΑΕΛ και ήταν αρκετές οι φορές που ο Τσιακλής βρισκόταν ένας ανάμεσα σε δύο. Ο Γιενέουγκτεν… διάβασε καλά το παιχνίδι και διόρθωσε τις δύο… ανορθογραφίες στην εντεκάδα της ομάδας του.

Κοσμά στο κέντρο και άλλη ομάδα

Με την έναρξη της επανάληψης, πέρασε στο παιχνίδι τον Κοσμά αντί του Τουγκάρα, με τον νεαρό άσο να παίζει πλάι στον Μπούκορατς στα αμυντικά χαφ, τον Μπάουμαν να έχει πιο ελεύθερο ρόλο και τον Παπαδόπουλο να κινείται από δεξιά, στον ρόλο που είχε ο Τουγκάρα. Διάταξη που αποδείχθηκε ιδανική, με την Ένωση να ξεκινά το δεύτερο όπως και το πρώτο μέρος. Ανέκτησε ξανά τα ηνία του αγώνα, με τον Κοσμά να δίνει πολλή ενέργεια, με αρκετό τρέξιμο και κερδισμένες μονομαχίες και τον Παπαδόπουλο να δείχνει συνέπεια τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά.

Με συνοπτικές διαδικασίες

Ο Ελλαδίτης φορ στην μοναδική φορά που έγινε κάτοχος της μπάλας εντός περιοχής σκόραρε, η Ένωση είχε και δοκάρι για το 2-0, η ΑΕΛ πίεσε και κέρδισε πέναλτι όμως ο Σιέλης το έστειλε στα… περιστέρια και τρία λεπτά αργότερα ο Παπαδόπουλος από σκόρερ μεταμορφώθηκε σε δημιουργό, δίνοντας ασίστ πάρε – βάλε στον Σαλάι για το 2-0. Ένα δεύτερο γκολ που… σκότωσε κάθε ελπίδα ανατροπής για την Λεμεσιανή ομάδα.

Κανείς δεν υστέρησε, εντυπωσίασε ο Σαλάι

Με τέτοιο αποτέλεσμα στο «Τσίρειο», δύσκολα βρίσκει κανείς κάποιον που να υστέρησε. Απαρατήρητος πέρασε ο Τουγκάρα, όμως ήταν το πρώτο του παιχνίδι και δεν είναι κριτήριο για την ποιότητά του. Εντυπωσίασε ο Σαλάι, όχι μόνο για το γκολ του αλλά και για το συνολικό του παιχνίδι. Κοντρολαρισμένος παίκτης, με καλό χειρισμό της μπάλας, καλή ντρίμπλα, γλυκό αριστερό. Κλασικός εξτρέμ αυτός που τόσο πολύ έλειπε απ’ την ομάδα. καλά στοιχεία έδειξε και ο Μπούκορατς, όμως οι ενστάσεις υπάρχουν όχι για την αξία του, αλλά για την χρησιμότητα της μεταγραφής του. Αν δηλαδή όντως χρειαζόταν αμυντικό χαφ ή ένας σέντερ φορ με ταχύτητα και εύκολο γκολ.

Ουσία ο ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ Παπαδόπουλος

Με βάση την ουσία, κορυφαίος ανακηρύσσεται ο Παπαδόπουλος αφού είχε ένα γκολ και μία ασίστ. Ένας αμφιλεγόμενος παίκτης, που από εβδομάδα σε εβδομάδα αναγκάζει ειδικούς και μη να αλλάζουν άποψη για την ικανότητα και την χρησιμότητά του. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ελλαδίτης ποδοσφαιριστής είναι ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ. Δεν είναι ούτε δεξί εξτρέμ ούτε δεκάρι, είναι κλασικός παίκτης περιοχής. Αυτό φαίνεται με τον τρόπο που χειρίζεται την μπάλα εκτός περιοχής, μοιάζει έξω απ’ τα νερά του και εντός περιοχής, όταν είναι… δολοφόνος. Σε όλο το πρωτάθλημα, όσες φορές πήρε την μπάλα εντός περιοχής έγινε φάση. Είτε σκόραρε, είτε έχασε ευκαιρία. Το τέλειωμα του δεν έχει καμία σχέση με τον Μπούντιμιρ και ο Παπαδόπουλος απ’ την αρχή της σεζόν αδικείται. Αρχικά από τον Καραγεωρεγίου που δεν τον έβαζε λεπτό και στην συνέχεια απ’ τον Γιενέουγκτεν που τον… ταλαιπωρεί δεξιά.

Θηρίο ο Αδάμος

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και σε ένα ακόμη παιδί, τον Αδάμο Πιερέττη. Ο Παραλιμνίτης άσος μόλις τέσσερις συμμετοχές στο φετινό πρωτάθλημα, με τελευταία αυτή κόντρα στην Νέα Σαλαμίνα στις 8 Νοεμβρίου. Για τρεις ολόκληρους μήνες δεν είχε λεπτό συμμετοχής, με ανασταλτικό παράγοντα τον τραυματισμό του που τον ταλαιπώρησε αρκετά. Όταν επέστρεψε, έμενε στον πάγκο και περίμενε την ευκαιρία του. Η τιμωρία των Μπόζοβιτς και Πάρπα, του… άνοιξαν την πόρτα της εντεκάδας και αυτός φρόντισε να την… αρπάξει απ’ τα μαλλιά. Ο 33χρονος αμυντικός ήταν εξαιρετικός, αλάνθαστος, καθαρίζοντας κάθε φάση που δημιουργήθηκε στην περιοχή της ΕΝΠ. Ακόμα και τώρα που επιστρέφουν οι τιμωρημένοι, ΔΕΝ υπάρχει λογική στην επιστροφή του στον πάγκο…

Η κίνηση ματ του Ρόνι και ο Πιμ που την... είδε Τσάβι

Σημείο… κλειδί στην κατάκτηση της νίκης, ήταν η κίνηση – ματ του κόουτς με την έναρξη του β’ μέρους. Η προώθηση του Μπάουμαν σε ένα πιο ελεύθερο ρόλο, άλλαξε τις ισορροπίες και… φόρτωσε ποιότητα την μεσοεπιθετική γραμμή της Ένωσης. Ο Ολλανδός παικταράς ήταν ξανά απολαυστικός, με την μπάλα στα πόδια έκανε ότι ήθελε χωρίς να κινδυνεύει να την χάσει και στο ενεργητικό του προστίθεται και η μαγική ασίστ στο γκολ του Παπαδόπουλου. Μια ασίστ που θύμισε κάτι από Τσάβι, όταν έβλεπε τις κάθετες κινήσεις του Άλβες από δεξιά και την κατάλληλη στιγμή, όταν ο συμπαίκτης του έφτανε στο όριο του οφσάιντ, αυτός… έσκαβε την μπάλα πάνω από τον τελευταίο αμυντικό, οριακά πάνω απ΄το κεφάλι του με την μπάλα να… σβήνει ακριβώς στο πόδι του συμπαίκτη του. κάτι τέτοιο έκανε και ο Πιμ, ο οποίος προφανώς και δεν είναι ούτε θα γίνει ποτέ Τσάβι, όμως για τα δεδομένα και το ρόστερ της Ένωσης, είναι κάτι περισσότερο από ένας Τσάβι!

Θετικός αλλά πιο προσεκτικός

Θετικός αλλά θα πρέπει να είναι αρκετά πιο προσεκτικός στην συνέχεια ο Μπούκορατς. Επιθετικά μπορεί να μην διακρίθηκε, αλλά ανασταλτικά ήταν σωστός με αρκετές κερδισμένες μονομαχίες στο ένας μ’ έναν. Παρ’ όλα αυτά, στο ντεμπούτο του θα έπρεπε να αποβληθεί, όχι μία αλλά δύο φορές. Είχε κίτρινη, έκανε χέρι που δεν δόθηκε εντός περιοχής στο 0-0 ενώ με την έναρξη της επανάληψης είχε φάουλ επίσης για κάρτα. Το λέει και το βιογραφικό του, έχει 40 κίτρινες κάρτες την τελευταία τετραετία. Με τα ελάχιστα παιχνίδια που απομένουν και τις υπερβολικά αυστηρό τιμωρίες του Αθλητικού Δικαστή, μια αποβολή μπορεί να του… τελειώσει το πρωτάθλημα.

Έτσι με Σαλαμίνα

Αν και υπάρχει μια εβδομάδα μέχρι τον επόμενο αγώνα και αυτό είναι δουλειά του προπονητή, ο αγώνας με την ΑΕΛ ουσιαστικά… μας έδειξε την πιο λογική εντεκάδα για τον αγώνα με την Νέα Σαλαμίνα. Σαντίνι στον άσο, Πάρπας αντί του τιμωρημένου Τσιακλή δεξιά, Βαλλιάνος αριστερά, Πιερέττης και Μπόζοβιτς αντί του Σίλβα (αδιόρθωτος, με πολλά λάθος μαρκαρίσματα εντός και εκτός περιοχής), Μπούκορατς – Κοσμά αμυντικά χαφ, Μπάουμαν σε πιο ελεύθερο ρόλο, Σαλάι αριστερά, Τουγκάρα δεξιά και επιτέλους Παπαδόπουλος σέντερ φορ.

Πρόλαβε την τριετία!

Τελικά, η Ένωση… αρνήθηκε να συμπληρώσει τριετία χωρίς νίκη μακριά από το «Τάσος Μάρκου», σε αγώνα για την Α’ Κατηγορία. Στο ρεπορτάζ μας πριν από τον αγώνα σημειώναμε ότι η τελευταία νίκη ήταν στις 9 Φεβρουαρίου του 2013, κόντρα στον Ολυμπιακό με 3-2 και οι «βυσσινί» απέτρεψαν την τριετία, με την νίκη τους απέναντι στην ΑΕΛ. Μάλιστα η νίκη αυτή είναι η πρώτη μετά το ντεμπούτο του Ρόνι Βαν Γιενέουγκτεν και τον αγώνα με την Άχνα ενώ διατηρήθηκε το μηδέν παθητικό μετά από 20 ολόκληρα παιχνίδια (19 πρωταθλήματος – Κυπέλλου), πιο συγκεκριμένα απ’ τον εντός έδρας αγώνα με τον Απόλλωνα στις 30 Αυγούστου, την 2η αγωνιστική.

Μια ίσον καμία...

Το διπλό έδωσε στην Ένωση τρεις βαθμούς. Μόνο αυτό. Μια εκτός έδρας νίκη είναι πάντα σημαντική όμως στην θέση που είναι η ΕΝΠ, από μόνη της δεν λέει πολλά. Αν δεν συνδυαστεί με νίκη στο ερχόμενο παιχνίδι με την Νέα Σαλαμίνα, τότε θα είναι σαν να μην έγινε ποτέ το διπλό. Και αυτό γιατί αντίπαλος της Ένωσης δεν είναι η Πάφος, είναι η Πάφος και ακόμη ένας, ο οποιοσδήποτε. Το ζητούμενο δηλαδή δεν είναι με κάποιο τρόπο να γλυτώσει την απ’ ευθείας διαβάθμιση και να απέχει 7-8 βαθμούς από τις επόμενες θέσεις, αλλά να το πετύχει όντας κοντά από τις επόμενες ομάδες. Έτσι για να έχει και νόημα η συμμετοχή στα πλέι άουτ…