"Απίστευτη αμφισβήτηση, μηδενισμός των πάντων"

Ο Κώστας Καϊάφας, απέστειλε στα ΜΜΕ γραπτή δήλωση με την οποία τοποθετείται γύρω από αρκετά που ακούγονται το τελευταίο διάστημα. Αναφέρεται στον Ευρωπαϊκό αποκλεισμό, στον προγραμματισμό, στις φήμες για τις σχέσεις του με κάποιους παίκτες και σε άλλα σημαντικά ζητήματα...

Ο τεχνικός της Ομόνοιας σημειώνει:

"Με αφορμή τα όσα κυκλοφορούν και ακούγονται το τελευταίο διάστημα για ζητήματα που αφορούν την ομάδα μας, θεώρησα πως ήταν υποχρέωσή μου να προχωρήσω σε αυτήν τη γραπτή δήλωση, προκειμένου να εκφράσω τις απόψεις μου για συγκεκριμένα θέματα.

Μετά από τη δύσκολη περσινή σεζόν, είχαμε στη διάθεσή μας μόλις 15 μέρες για να ενισχύσουμε την ομάδα, ενόψει των Ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Αν και το χρονικό διάστημα ήταν μικρό, εντούτοις ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και εντοπίσαμε έγκαιρα τους μετεγγραφικούς μας στόχους. Κρατήσαμε τον βασικό κορμό του ρόστερ και κάναμε νωρίς κάποιες μετεγγραφές, μετά από δικές μου υποδείξεις.

Ήταν συνειδητή απόφαση μου να πορευθούμε στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια βασιζόμενοι κυρίως στο περσινό μας ρόστερ, διότι θέλαμε να έχουμε ομοιογένεια ως σύνολο. Αυτό ήταν προς το συμφέρον της ομάδας.

Το πρώτο μας γκολ στην Ευρώπη το δεχτήκαμε στο πρώτο μας παιχνίδι, από στατική φάση. Ακολούθησαν τέσσερις αγώνες στους οποίους δεν δεχτήκαμε γκολ και μάλιστα οι δύο εξ αυτών ήταν μέσα σε δύσκολες έδρες. Η Γιαγκελόνια είναι γνωστή για το ένθερμο κοινό της και την επιθετικότητα που βγάζει στην έδρα της, ενώ η Μπρόντμπι με 18-20 εκατομμύρια προϋπολογισμό είναι μία παραδοσιακή δύναμη στο ποδόσφαιρο της Δανίας. Τελικά, χάσαμε την πρόκριση στα play-off, μετά από δύο ατυχή αλλά σοβαρά ατομικά λάθη που έγιναν στον αγώνα με την Μπρόντμπι, στο ΓΣΠ.

Απ' εκείνο το σημείο και έπειτα, ξεκίνησε μία απίστευτη αμφισβήτηση της ομάδας, μία ισοπέδωση και μηδενισμός των πάντων. Και αυτό είναι κάτι που, αναπόφευκτα, δημιουργεί αναστάτωση στην ομάδα και στους ποδοσφαιριστές.

Το ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα καλοκαιρινά μας μετεγγραφικά αποκτήματα στην Ευρώπη, ήταν απόφαση που στηρίχθηκε καθαρά σε αγωνιστικούς λόγους. Όπως εξήγησα και προηγουμένως, αποφάσισα πως θα ήταν προς το συμφέρον της ομάδας να πορευθούμε στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, βασιζόμενοι στον περσινό "κορμό".

Δεν συμφωνώ πως υπάρχει πρόβλημα στην ομάδα, όπως παρουσιάστηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Γνωρίζαμε εκ των προτέρων πως μετά τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, ήταν πιθανό να εντοπίζονταν αδυναμίες στην ομάδα. Ήμασταν προετοιμασμένοι για το πώς θα αντιμετωπίζαμε αυτό το ενδεχόμενο.

Απ'' εκεί και πέρα, κυκλοφορούν διάφορα για τις σχέσεις μου με τους ποδοσφαιριστές, για τσακωμούς στα αποδυτήρια κτλ. Ουδέν αναληθέστερο. Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Και είμαι κατηγορηματικός για αυτό. Έχω μία πολύ καλή συνεργασία με όλους τους ποδοσφαιριστές μου και είμαι δίκαιος με όλους τους ποδοσφαιριστές μου.

Σε μία μεγάλη ομάδα, όπως την ΟΜΟΝΟΙΑ, είναι φυσιολογικό να προκύπτουν προβλήματα, κυρίως της καθημερινότητας, τα οποία προσπαθούμε να επιλύουμε. Και τα επιλύουμε. Σε καμία όμως περίπτωση, δεν είναι προβλήματα όπως αυτά που κάποιοι παρουσιάζουν.

Επίσης, το ποιοι παίκτες αγωνίζονται είναι καθαρά δική μου απόφαση και μόνο. Είμαι ο προπονητής της ομάδας, βλέπω καθημερινά τους ποδοσφαιριστές μου και είμαι στην καλύτερη θέση από τον οποιονδήποτε, για να αποφασίσω ποιοι θα πρέπει να αγωνίζονται.

Ένα άλλο θέμα που συζητείται αρκετά, είναι η επιλογή μου να αλλάζω θέσεις στους ποδοσφαιριστές μου. Ναι, αυτή είναι η φιλοσοφία μου ως προπονητής. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι πλεονέκτημα για μία ομάδα να έχει ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε διάφορες θέσεις. Αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσω να το κάνω, όταν κρίνω πως είναι προς το συμφέρον της ομάδας.

Θέλω να θίξω και ένα άλλο ζήτημα, που ενόχλησε ιδιαίτερα. Την 1η αγωνιστική κάναμε μία εξαιρετικά δύσκολη ανατροπή και όμως ορισμένοι μας χλεύασαν. Μία βδομάδα αργότερα, άλλη ομάδα έκανε ανατροπή πάνω στον ίδιο αντίπαλο και αποθεώθηκε. Πρόκειται για νοοτροπίες λανθασμένες και εντελώς άδικες, οι οποίες μας ενοχλούν ιδιαίτερα.

Μετά το παιχνίδι με τον Εθνικό, διαβάζουμε και ακούμε απόψεις πως θα πρέπει να φύγει από την ομάδα ο άλφα ή ο βήτα. Έτσι είναι που "κτίζονται" οι ομάδες; Αυτό είναι που θέλουμε στην ΟΜΟΝΟΙΑ; Σας υπενθυμίζω πως και πέρσι τα ίδια λέγονταν τέτοια εποχή, όμως παλέψαμε μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές ακόμη και για το πρωτάθλημα. Αν και ήμασταν μία ομάδα εντελώς καινούργια.

Επιπλέον, θέλω να ξεκαθαρίσω για άλλη μία φορά και ελπίζω τελευταία, πως όλη η ευθύνη για τον προγραμματισμό είναι αποκλειστικά δική μου.

Το ότι χάθηκαν ορισμένοι παίκτες λόγω οικονομικού, αυτό δεν είναι προς συζήτηση. Είναι Ευαγγέλιο στην ομάδα μας η διατήρηση της οικονομικής ισορροπίας και σταθερότητας. Δεν πρόκειται να κάνουμε τα λάθη που έκαναν άλλοι στο παρελθόν. Ποτέ μου δεν υποχρέωσα τη Διοίκηση και ούτε πρόκειται να το κάνω, για να βγει εκτός των οικονομικών της δυνατοτήτων.

Κάποια μικρά λάθη στον προγραμματισμό έγιναν. Και θα συνεχίσουν να γίνονται. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Από τις μετεγγραφές που έχουν γίνει, εκτός πλάνων είναι μόνο ο Ματίας Πέρεζ. Και αυτό όχι γιατί δεν είναι καλός ποδοσφαιριστής, αλλά διότι δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί και η ομάδα δεν είχε την πολυτέλεια να τον περιμένει, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Μαργκάσα.

Αυτό που κρίνω πως είναι μεγάλη επιτυχία για το Σωματείο μας, είναι το γεγονός πως καταφέραμε να φέρουμε στην ομάδα μας καλούς ποδοσφαιριστές με πολύ ευνοϊκούς για εμάς οικονομικούς όρους. Και αυτό το πετύχαμε γιατί είμαστε η ΟΜΟΝΟΙΑ. Γιατί χρησιμοποιήσαμε υπέρ μας το πολύ καλό όνομα που έχει φτιάξει το Σωματείο μας, την αξιοπιστία που έχουμε κερδίσει μετά την προσπάθεια των τελευταίων 15 μηνών, αλλά και το μεγάλο μας "όπλο" τη δύναμη του κόσμου μας.

Πιστεύω πάρα πολύ στην ομάδα μας. Πιστεύω στο ρόστερ μου και δηλώνω χωρίς καμία αναστολή, ότι η φετινή ομάδα είναι καλύτερη από την περσινή.

Ξεκαθαρίζω επίσης πως υπάρχει μία αρμονική συνεργασία ανάμεσα σε Διοικητικό Συμβούλιο, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές. Και με αυτή τη συνεργασία, ξεπερνούμε το όποιο "εμπόδιο" ενδεχομένως παρουσιαστεί.

Κλείνοντας, απευθύνομαι στον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορώ να πω, για την απίστευτη αγάπη και τη μεγάλη στήριξη που δείχνετε προς την ομάδα. Δέχομαι την καλόπιστη κριτική. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνεται, ειδικά στις μεγάλες ομάδες. Και είναι αυτή που μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι.

Πιστέψτε σε μας. Εμπιστευτείτε μας. Δώστε μας τη θετική σας ενέργεια. Η ομάδα, όσο ο χρόνος περνά, θα βελτιώνεται σε όλους τους τομείς. Σας διαβεβαιώνω πως όλοι δουλεύουμε πολύ σκληρά και βάζουμε πάνω απ'' όλα και μόνο το καλό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Κώστας Καϊάφας"