Πίσω στο 1950...

Το γραφείο τύπου της Ομόνοιας πάει πίσω στο 1950 και στον αγώνα της πρώτης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα ΚΕΠΟ.

Αναλυτικά...

Η ίδρυση της Κυπριακής Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΕΠΟ), ήρθε σαν φυσιολογικό επακόλουθο, μετά που τα νέα Σωματεία είχαν αρχίσει να δίδουν μεταξύ τους φιλικές συναντήσεις. Χρειάζονταν μία Ομοσπονδία, που θα αναλάμβανε τη διοργάνωση διαφόρων πρωταθλημάτων.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΚΕΠΟ. Η πρώτη προκαταστατική σύσκεψη έγινε την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 1948, στο Οίκημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και σε αυτήν παρακάθησαν εκπρόσωποι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, του ΑΜΟΛ, της Νέας Σαλαμίνας και του ΑΣΚ Κερύνειας. Από τη σύσκεψη απουσίασαν οι εκπρόσωποι της Αλκής και του Ορφέα.

Την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 1948, στο Οίκημα της Αλκής, στη Λάρνακα, έγινε η σύσκεψη για έγκριση του καταστατικού και εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΠΟ.

Στα πέντε χρόνια της ύπαρξης της ΚΕΠΟ, το Κυπριακή ποδόσφαιρο βρήκε συγκεκριμένη έκφραση και είχε εντυπωσιακή άνοδο. Ήταν η αφορμή για να τρέξουν στα γήπεδα χιλιάδες νέοι φίλαθλοι, οι οποίοι ακολούθως με την ενοποίηση του Κυπριακού ποδοσφαίρου, έκαναν ακόμη πιο μαζική την προσέλευση κόσμου στα Κυπριακά στάδια.

Η ΚΕΠΟ από το 1948 μέχρι το 1953 διοργάνωσε πέντε παγκύπρια πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα, αρκετά "σέβεν-α-σάιτ" και παναγροτικά πρωταθλήματα.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε συγκλονιστική παρουσία σε αυτά τα πέντε χρόνια, καθώς κατέκτησε τα τέσσερα από τα πέντε πρωταθλήματα και τα πέντε κύπελλα. Χωρίς να μειώνεται η προσφορά των υπόλοιπων Σωματείων, η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν αυτή που τράβηξε το βάρος για στήριξη της ΚΕΠΟ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε γήπεδα ανοικτά, όπου ο κάθε φίλαθλος μπορούσε δωρεάν να παρακολουθήσει τους αγώνες, οι φίλαθλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πάντοτε πλήρωναν, με αποτέλεσμα το Σωματείο να έχει σημαντικά έσοδα από αυτές τις εισπράξεις.

Οι φίλαθλοι πίστεψαν στην ΟΜΟΝΟΙΑ, γι'' αυτό και αγκαλιάστηκε από όλα τα στρώματα του λαού σε όλη την Κύπρο, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση, την πολιτική τους τοποθέτηση και την πόλη ή επαρχία προέλευσής τους. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η ΟΜΟΝΟΙΑ έγινε η πιο δημοφιλής Κυπριακή ομάδα.

Οι ποδοσφαιριστές - πρωταγωνιστές, που με την παρουσία τους έβαλαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του λαμπρού οικοδομήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ήταν οι Κώστας Λυμπουρής, Αγησίλαος Τσιαλής, Γωγάκης Καραγιάννης, Ανδρέας Καρυόλου, Τάκης Σκαλιώτης, Γιωρκάτζης, Γιάννος, Ψύλλος, Ντικράν, Κκιλής, Σταύρος Αναγιωτός, Εξαδάκτυλος, καθώς και αρκετοί άλλοι.

* Η φωτογραφία έρχεται από το έτος 1950 και αποθανατίζει τα εγκαίνια της νέας αγωνιστικής περιόδου στο πρωτάθλημα της ΚΕΠΟ, με τη διοργάνωση αγώνα "σέβεν-α-σάιτ", στο Δημοτικό στάδιο Αμμοχώστου. Ο τερματοφύλακας, Σταύρος Αναγιωτός, προπορεύεται με το λάβαρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ακολουθούν οι εκπρόσωποι του Σωματείου κ.κ. Καουνίδης και Μ. Μασώνος, για να συνεχίσει η ομάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και οι υπολοιπες ομάδες.