Επιστολή στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένου για την ταυτοποίηση

Επιστολή προς την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ελένη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, για το θέμα της ταυτοποίησης απέστειλε σήμερα η Ομόνοια. 

Πιο κάτω η επιστολή:

Προς: Ελένη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Αξιότιμη κυρία Νικολαΐδου,

Θέμα: Ταυτοποίηση φιλάθλων

Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή την απόφαση της Αστυνομίας να εφαρμόσει το μέτρο της ταυτοποίησης των φιλάθλων, στον επικείμενο αγώνα της ΟΜΟΝΟΙΑ-ΑΕΛ, που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, στο στάδιο ΓΣΠ.

Η Αστυνομία θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αστυνομεύσει τον αγώνα, την αναγραφή του ονοματεπωνύμου των φιλάθλων και του αριθμού της πολιτικής τους ταυτότητας στο εισιτήριο. Κατά την είσοδό τους στο στάδιο, οι φίλαθλοι θα πρέπει να επιδείξουν την πολιτική τους ταυτότητα για επαλήθευση των στοιχείων που αναγράφονται στο εισιτήριο. Υποχρεωμένοι να επιδείξουν την πολιτική τους ταυτότητα είναι και οι κάτοχοι εισιτηρίου διαρκείας.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Δικαιούται η Αστυνομία να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας; Υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια ή ένα γενικό και ασαφές πλαίσιο που επιτρέπει παρερμηνείες; Προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα; Προστατεύονται τα συνταγματικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες των πολιτών;

Σημειώνεται πως η Αστυνομία απαίτησε την εφαρμογή αυτού του μέτρου αφού ξεκίνησε το πρωτάθλημα, γεγονός που έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε φιλάθλους που έχουν αγοράσει εισιτήριο διαρκείας, οι οποίοι δεν ήταν ενήμεροι για την πρόθεση της Αστυνομίας. Η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει διαθέσει περίπου 6300 εισιτήρια διαρκείας για την αγωνιστική περίοδο 2017-18.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι αντίθετη σε κάθε μορφής ταυτοποίηση των φιλάθλων.

Πεποίθησή μας είναι ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για πάταξη της βίας στα γήπεδα, δεν μπορεί να εξαντλείται σε μυωπικές και επιδερμικές προσεγγίσεις, οι οποίες τελικά το μόνο που θα καταφέρουν, θα είναι περαιτέρω έξαρση του φαινομένου, οικονομική ζημιά στα σωματεία, απομάκρυνση του κόσμου από τα γήπεδα και κατ' επέκταση ταφόπλακα του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Ως μέτρο αντίδρασης, η ΟΜΟΝΟΙΑ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε προπώληση εισιτηρίων για τον αγώνα με την ΑΕΛ. Εισιτήρια θα υπάρχουν μόνο στα ταμεία του σταδίου, την ημέρα του αγώνα. Επιπλέον, τα οργανωμένα σύνολα των οπαδών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της ΑΕΛ ενημέρωσαν ότι θα απέχουν από τον αγώνα, δηλώνοντας αντίθεση στο μέτρο.

Το πρόσφατο παράδειγμα του ντέρμπι Ανόρθωση - Απόλλωνας, απέδειξε ότι η ταυτοποίηση δεν οδηγεί πουθενά. Σε αυτό το παιχνίδι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και το μέτρο όχι μόνο δεν συνέβαλε στην πρόληψή τους, αλλά ούτε και στο να εντοπιστούν τα άτομα που επέδειξαν παραβατική συμπεριφορά.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της για να λειτουργήσει εποικοδομητικά, για πάταξη του φαινομένου της βίας στα γήπεδα. Οι λύσεις δεν βρίσκονται στις εύηχες καταδίκες, ούτε στην καταστολή. Αλλά στην παιδεία και τη σωστή διαπαιδαγώγηση, στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και κλίματος ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ των ομάδων και των φιλάθλων, μα κυρίως στη Δικαιοσύνη και το Fair Play σε κάθε έκφανση του αθλητισμού.

Μέσω της επιστολής αυτής ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας.

Προσβλέποντας στις άμεσες ενέργειές σας και αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση,
Αντώνης Τζιωνής
Πρόεδρος Αθλητικού Συλλόγου ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας