(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΡΕΝΑΤΟ) "Είχα πάντα εξαιρετική σχέση με τους συλλόγους, δεν είχα ποτέ πρόβλημα"

Ο Renato Margaça μίλησε στην ιστοσελίδα του συνδέσμου Πορτογάλων ποδοσφαιριστών για την επιλογή του να παίξει στην Εθνική Κύπρου και αρκετά άλλα...

Είναι η δέκατη σου σεζόν στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Τι σε έκανε να εκπροσωπήσεις την Κύπρο; Ήταν μια απόφαση που πήρα για να επιστρέψω την υποστήριξη και την αναγνώριση που έλαβα στην Κύπρο. Μετά από τόσα χρόνια μακριά από την Πορτογαλία και χωρίς να παίζω σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως στην Ισπανία, την Ιταλία ή την Αγγλία, το όνειρο να εκπροσωπήσω την Πορτογαλία δεν ήταν ρεαλιστικό. 

Δεν έπαιξες ποτέ στην πρώτη κατηγορία στην Πορτογαλία. Είναι κάτι που θα ήθελες; Ναι, ομολογώ ότι έχω μια πολύ πικρή γεύση επειδή δεν είχα την ευκαιρία να παίξω στην Πορτογαλική Πρέμιερ Λιγκ. Ήμουν σε Alverca, Torreense, Fatima και Mafra και, δυστυχώς, αυτή η πιθανότητα δεν προέκυψε. 

Η Κυπριακή Λίγκα είναι πιο ανταγωνιστική από την Πορτογαλική 2η κατηγορία, όπου συμμετείχες με την Αλβέρκα το 2004/05; Η Πορτογαλική 2η κατηγορία είναι πολύ ανταγωνιστική. Στην πρώτη κατηγορία της Κύπρου, οι πρώτες έξι ομάδες είναι οι ισχυρότερες στο πρωτάθλημα και θα μπορούσαν να βρεθούν στην κορυφή της Πορτογαλίας για να αγωνιστούν για τις ευρωπαϊκές θέσεις και τη μέση του πίνακα. Οι πιο αδύνατες ομάδες της Κυπριακής 1ης κατηγορίας θα ήταν στη 2η κατηγορία στην Πορτογαλία. 

Πώς ήταν η προσαρμογή στην Κύπρο;  Ήταν αρκετά εύκολο γιατί είμαστε πολλοί Πορτογάλοι. Θυμάμαι να έρχομαι με άλλους τρεις παίκτες (Milton Mendes, Carlos Saavedra και Carlos André) και έπειτα ήρθαν João Comboio, Paiva, Pedro Duarte και Ernesto για την Δόξα. Υπήρξε ένα παιχνίδι στο οποίο οι 11 παίκτες της ομάδας μιλούσαν την ίδια γλώσσα, μεταξύ Πορτογάλων και Βραζιλιανών. 

Η Δόξα, η ΑΕΚ και η Ομόνοια είναι οι σύλλογοι που εκπροσώπησες στην Κύπρο. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ αυτών των ομάδων; Ναι, η Δόξα είναι μια μικρή ομάδα και δεν έχει μεγάλη μάζα οπαδών. Η ΑΕΚ είναι ένα club που έχει οργανωθεί καλά για τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η Ομόνοια είναι η μεγαλύτερη από τα τρία και ένας μεγάλος σύλλογος από την άποψη του κόσμου

Τι πρέπει να επισκεφθούμε στην Κύπρο; Τις παραλίες. Η Κύπρος είναι μια χώρα με πολύ καλό κλίμα, ειδικά το καλοκαίρι. 

Έρχεσαι στην Πορτογαλία; Τι θέλεις να πάρεις μαζί σου όταν επιστρέφεις στην Κύπρο; Ναι, πάω στην Πορτογαλία κάθε χρόνο για να δούμε οικογένεια και φίλους. Θα ήθελα να τους φέρω μαζί μου στην Κύπρο, αλλά δυστυχώς δεν είναι δυνατόν. Παίρνω πάντα παραδοσιακά πορτογαλικά τρόφιμα, τα οποία είναι πάντα νόστιμα. 

Εγγράφηκες στον Κυπριακό σύνδεσμο ποδοσφαιριστών; Ναι: Κάθε χρόνο, οι παίκτες πρέπει να ενταχθούν στην Ένωση και να συνεισφέρουν. Πρόκειται για μια ρήτρα που περιλαμβάνεται στη σύμβαση. Νομίζω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες. Η Ένωση είναι ένα θεσμικό όργανο που βοηθάει πολύ και προστατεύει τους παίκτες. 

Έχετε ποτέ καταφύγει στις υπηρεσίες της Ένωσης Παίκτων; Ευτυχώς, δεν είχα ποτέ την ανάγκη να κάνω προσφυγή στη νομική υπηρεσία του Συνδικάτου. Είχα πάντα μια εξαιρετική σχέση με τους συλλόγους και δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Αλλά ξέρω από τους συναδέλφους μου ότι είχαν προβλήματα και η Ένωση τους βοήθησε να λύσουν αυτές τις καταστάσεις. 

Ο πατέρας σου, João Margaça, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στα πρώτα χρόνια της Ένωσης Παίκτων. Μήπως μίλησες μαζί του για το έργο της ένωσης;  Ναι, ο πατέρας μου έγινε προπονητής μου και μου έλεγε πάντοτε για την Ένωση και ότι ήταν σημαντικό να συσχετιστούν οι παίκτες. Είμαι υπερήφανος που βλέπω ότι η Πορτογαλική Ένωση έχει περισσότερη δύναμη για να βοηθήσει και να προστατεύσει τους παίκτες.