ΘΥΡΑ 9: Τα 11 σημεία διαφωνίας / "Το Σωματείο μας ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ"

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Θύρα 9 προτάσσει 11 σημεία όπου υποστηρίζει ότι η πρόταση Παπασταύρου δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Αναλυτικά:

"Όπως δηλώσαμε στην χθεσινή ανοικτή συγκέντρωση, αν και διαφωνούμε με την φιλοσοφία της πρότασης αλλά και με την πραξικοπηματική διαδικασία με την οποία προσπαθούν να την επιβάλουν, δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά. Θα μπούμε και σε λεπτομέρειες της πρότασης κάνοντας ακόμα μια προσπάθεια να ανοίξουμε τα μάτια του κόσμου μέσω της σημερινής μας ανακοίνωσης.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενώπιον μας το τελικό, ΠΛΗΡΕΣ κείμενο της πρότασης, παρά μόνο ένα κακογραμμένο τετρασέλιδο γεμάτο προκλητικές ασάφειες και ένα power point με 4 slides, το οποίο συνόδευσε τις δεκάλεπτες παρουσιάσεις στις μέχρι στιγμής συγκεντρώσεις. Συνεπώς, η τοποθέτησή μας περιορίζεται στη βάση των όσων έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει από την πλευρά του επενδυτή.

1. Το κεντρικό ερώτημα που πλανάται είναι γιατί το λαοφιλέστερο σωματείο της Κύπρου να τεθεί υπό την ιδιοκτησία ΕΝΟΣ αποκλειστικού μετόχου, ο οποίος εμφανίστηκε από το πουθενά. Να δοθεί, δηλαδή, σε έναν μη ΟΜΟΝΟΙΑτη, ο οποίος δεν προέρχεται ούτε από τις τάξεις της, ούτε από το σώμα των φιλάθλων της, ούτε έχει ασχοληθεί ξανά με το ποδόσφαιρο ενώ ταυτόχρονα η καταγωγή του και το οικογενειακό του περιβάλλον προέρχονται από χώρους εχθρικούς προς το σωματείο. Η δε ευκολία με την οποία σπεύδει να ταχθεί μαζί του η πλειοψηφία των όσων τα τελευταία 25 χρόνια φέρουν βαριά την ευθύνη της σημερινής κατάντιας, κάνοντας μάλιστα κωλοτούμπα ολκής, το λιγότερο που δημιουργεί είναι προβληματισμό.

2. Τα 15 χρόνια που προνοεί η πρόταση του επενδυτή στα οποία δεν έχει δικαίωμα το σωματείο για διακοπή της συμφωνίας, το μονομερές δικαίωμα του επενδυτή για ανανέωση, το δικαίωμα πώλησης της εταιρείας που του δίνετε αλλά και το ότι στο τέλος των 15 χρόνων δεν θα μας δοθεί πίσω η ομάδα αλλά πρέπει να την αγοράσουμε είναι απόδειξη ότι δεν δίνουμε την διαχείριση της ποδοσφαιρικής ΟΜΟΝΟΙΑΣ αλλά την ιδιοκτησία

3. Η πρόταση λέει πως «σε περίπτωση που ο Σ.Π θέλει να πωλήσει όλες ή μέρος των μετοχών του και υπάρχει βεβαιωμένη πρόταση, το Σωματείο θα έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης το οποίο θα έχει δικαίωμα να το εξασκήσει εντός 2 μηνών και επιπρόσθετους 4 μήνες να εξαγοράσει τις μετοχές στην τιμή της πρότασης». Μάλιστα κύριοι καλά διαβάσατε ο επενδυτής όποτε το θελήσει μπορεί να πωλήσει την ομάδα μας στον ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ. Μάλιστα το πολυδιαφημιζόμενο δικαίωμα πρώτης άρνησης είναι στάχτη στα μάτια αφού το να ισοφαρίσει το σωματείο της πρόταση του ενδιαφερόμενου αγοραστή θα είναι αδύνατο. Κατεπέκταση αυτό σημαίνει ότι ξεπούλημα της ομάδας στον Παπασταύρου σημαίνει άμεσα και πιθανό ξεπούλημα στον οποιοδήποτε άλλο.

4. Προκλητική ασάφεια υπάρχει για το μονομερές δικαίωμα ανανέωσης στα 10 χρόνια, αλλά και για τη δήθεν διαπραγμάτευση στα 15 χρόνια. Διαπραγμάτευση με ποιους όρους; Ποιος θα έχει το πάνω χέρι; Ποιος διασφαλίζει σήμερα ποιοι θα είναι οι υποδεέστεροι όροι τότε; Επίσης από που ως που ενώ δίνουμε την διαχείριση στο τέλος του συμβολαίου να πρέπει να αγοράσουμε πίσω την ομάδα. Δεν επιβεβαιώνει αυτό το επιχείρημα ότι δεν δίνουμε την διαχείριση αλλά την ιδιοκτησία;

5. Η πώληση του 40% των μετοχών, δεν διαφοροποιεί ποσώς το νέο ισοζύγιο δυνάμεων που διαμορφώνεται από την πρόταση Παπασταύρου, καθώς πάλι το Σωματείο δεν θα έχει ρόλο και ο κ. Παπασταύρου θα συνεχίσει να κόβει και να ράβει χωρίς κανένα έλεγχο. Αυτό ήταν η τεράστια επιτυχία της σκληρής διαπραγμάτευσης.

6. Είναι, παράλληλα, ευκόλως εννοούμενο πως κανένας επιχειρηματίας δεν θα βάλει στη τένεκκα, «εισφορά» ύψους €1.5 εκατ. Πολύ απλά θα τα αντλήσει πίσω τα επόμενα τρία χρόνια, είτε μέσω της παραχώρησης του 40% των μετοχών, είτε μέσω άλλων λογιστικών πράξεων, είτε μέσω της συμφωνίας ύψους 1.5 εκατομμυρίου που θα κλείσει αυτές τις μέρες το σωματείο μας. Συνεπώς, δεν μασάμε.

7. Ο μοναδικός μέτοχος της Εταιρείας, λέει η πρόταση, δεσμεύεται μέσα στα επόμενα 3 χρόνια να καταθέσει κεφάλαιο ύψους €5 εκατ. Δεν μας λέει η πρόταση πόσα θα καταβληθούν τον τέταρτο, τον πέμπτο… μέχρι το 15χρόνο της συμφωνίας. Ή μήπως τότε θα είναι αρκετά τα έσοδα του σωματείου;

8. Ο επενδυτής δεν θα πληρώνει τα χρέη της ομάδας με ποσά πέραν του 1.5 εκατομμυρίου που θα επενδύει στο ποδοσφαιρικό τμήμα αλλά θα τα πληρώνει μέσω των εσόδων που θα εκχωρήσουμε στην εταιρεία από το σωματείο μας. Το ίδιο ισχύει και για το ποσό που θα πηγαίνει στο Σωματείο για λειτουργικά έξοδα και τμήματα. Εκχωρούμε όλα μας τα έσοδα στην εταιρεία που θα πάμε να ξεπουληθούμε και μέσω των εσόδων μας θα γίνονται οι πιο πάνω πληρωμές και κάποιοι έχουν το θράσος να πανηγυρίζουν.

9. Πρόκληση μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί το ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής ενώ θα παίρνει όλα τα έσοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος εντούτοις δεν αναγνωρίζει όλα τα χρέη. Μάλιστα όσον αφορά το ομόλογο, το οποίο έχει δεσμευμένα τηλεοπτικά δικαιώματα, ο επενδυτής δεν το αναγνωρίζει με αποτέλεσμα να μένει το χρέος στο Σωματείο και εκείνος να παίρνει τα τηλεοπτικά κανονικά. Χωρίς έσοδα το Σωματείο δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το ομόλογο οπόταν διατρέχουμε ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ να χάσουμε για πάντα την Παπανικολή την οποία έχουν βάλει για εγγύηση.

10. Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στην αρχική πρόταση ήταν 4v3 υπέρ του επενδυτή, στη «βελτιωμένη» πρόταση, προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης, είναι πλέον 6v3 υπέρ του επενδυτή. Επιπλέον, είναι αυτονόητο ότι ο επενδυτής, ό,τι ώρα γουστάρει μπορεί να αντικαταστήσει τους 6 (οι οποίοι δεν εκλέγονται από οποιαδήποτε διαδικασία) και να τοποθετήσει άτομα της αρεσκείας του με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το δε εξευτελιστικό σημείο για την ιστορία του ίδιου του Σωματείου μας είναι «Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα απαρτίζεται από 9 μέλη, τα 6 θα διορίζονται από τον Σ.Π και τα 3 από το Σωματείο, δεδομένου ότι εγκριθούν από τον Σ.Π». Δηλαδή θα εγκρίνει ο Παπασταύρου ποιοι θα εκπροσωπούν το Σωματείο στο ΔΣ της Εταιρείας! Με ποια κριτήρια θα εκδίδει τις εγκρίσεις του;

11. Επιπλέον, εξίσου ταπεινωτικό: «Ο εκπρόσωπος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην ΚΟΠ θα διορίζεται από το Σωματείο αλλά θα χρειάζεται την έγκριση της Εταιρείας. Για υπόλοιπα ζητήματα, η εκπροσώπηση στην ΚΟΠ θα γίνεται από αξιωματούχο της Εταιρείας». Και ποια είναι αυτά τα υπόλοιπα ζητήματα;

Επειδή όσοι με πάθος σταυροφόρου υποστηρίζουν την πρόταση του επενδυτή αναπτύσσουν μια λούμπεν λογική «αν δεν έχεις λεφτά μεν μιλάς», να πούμε μόνο ότι πέρα από το ότι λυπούμαστε για την κατάντια τους, το Σωματείο μας ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ. Έχει τα €5 εκατ. έσοδα που εισπράττει κάθε χρόνο. Και αντί να συμβληθεί ως βασικός μέτοχος ή τουλάχιστον ως ουσιαστικός συμμέτοχος, ξεπουλιέται σε κάποιον που θα βάλει €6.5 εκατ. σε τρία χρόνια, ενώ μέχρι τότε το Σωματείο μας, όλοι εμείς δηλαδή, θα βάλουμε μεταξύ €12 εκατ. και €15 εκατ.!

Επιπλέον, τα ερωτήματα που θέσαμε σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, εξακολουθούν να αιωρούνται. Πότε και ποιος αποφάσισε τη δημιουργία ποδοσφαιρικής εταιρείας, ώστε να ξεκινήσουν επαφές και διεργασίες με πιθανούς επενδυτές; Ποιο διοικητικό Συμβούλιο και ποια Συνέλευση έδωσαν τέτοια εξουσιοδότηση; Με ποιανού την εξουσιοδότηση απεστάλησαν απόρρητα οικονομικά- στοιχεία του σωματείου, σε μη-μέλος ενδιαφερόμενο επενδυτή;

Εάν, λέμε, υπήρχε απόφαση/κατεύθυνση για εταιρεία, δεν θα έπρεπε να γίνουν επαφές και με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί με βεβαιότητα ότι δεν μπορούν να εξευρεθούν καλύτεροι όροι και προϋποθέσεις;

Εμείς λέμε ότι η σωστή διαδικασία ήταν να αποφασιστεί συλλογικά, από τα μέλη, η οποιαδήποτε αλλαγή στο μοντέλο. Τα μέλη να ψηφίσουν το νέο μοντέλο, να ψηφιστεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει επαφές και διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές και ακολούθως να έρθουν ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ - ΠΛΗΡΕΙΣ προτάσεις ενώπιον της Συνέλευσης. Όχι στα μουλωχτά, ούτε πίσω από κλειστές πόρτες για να έρθει προ τετελεσμένου μια Συνέλευση και ένα Σωματείο που φέτος γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του.

ΟΜΟΝΟΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΣΟΥ, ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΣΟΥ"