Ολόκληρη η συνέντευξη του Ρομάν Ντούμποβ

Η Πάφος FC ανέβασε ολοκληρωμένη τη σύνεντευξη που έδωσε ο επενδυτής της ομάδας Ρομάν Ντούμποβ.

Αναλυτικά:

Έχει περάσει πάνω από μισός χρόνος από τότε που η Total Sports Investments ανέλαβε την ΠΑΦΟΣ FC και είναι τώρα η ώρα για μία εκτενή συνέντευξη με τον συνιδιοκτήτη και πρόεδρο της εταιρίας κ. Ρομάν Ντούμποβ.

- Καλησπέρα, έπρεπε να αναμένουμε αρκετό καιρό για αυτήν τη συνέντευξη, ποιος ο λόγος;

- Πιστεύω πως οι άνθρωποι πρέπει να κρίνονται από τις πράξεις τους, οπότε πριν από κάθε υπόσχεση ή προαναγγελία θεωρώ πιο σωστό να κάνουμε κάτι για την ομάδα και μετά να μιλάμε.

- Είστε στο Σωματείο πέρα των 6 μηνών. Πείτε μας τι έχει γίνει στο Σωματείο από την απόκτηση της ομάδας και τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε αυτούς τους μήνες; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά τα που συναντήσατε στην πορεία;

- Το καλύτερο που είχε η Πάφος FC όταν ήρθαμε, και που έχει η ομάδα τώρα είναι οι οπαδοί μας – οι Παφίτες. Η στήριξη τους μας εμπνέει και μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσομε. Στην πραγματικότητα ήταν μία ενδιαφέρουσα περίοδο με αρκετές προκλήσεις. Υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα αρκετές δυσκολίες αλά δε θα το θεωρούσα κάτι το αρνητικό. Με όλον το σεβασμό προς το Σωματείο και την ιστορία του, όταν ήρθαμε βρήκαμε μόνο δύο μπάλες και ελάχιστα πράγματα στο προπονητικό κέντρο και ουσιαστικά έπρεπε να αρχίσουμε από το μηδέν.

- Γιατί αποφασίσατε να επενδύσετε στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στην Πάφο;

- Ο συνέταιρος μου κι εγώ γνωρίζουμε την Κύπρο εδώ και αρκετό καιρό, όχι μόνο ως επισκέπτες αλλά επίσης ως επενδυτές σε κάποιες επιχειρήσεις. Η απόφαση δεν ήταν στιγμιαία. Προτιμήσαμε την Πάφο καθώς η Πόλη έχει μόνο μία ομάδα η οποία την αντιπροσωπεύει και τεράστια δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης. Όταν λάβαμε την προσφορά από την προηγούμενη διοίκηση εξετάσαμε όλους τους τομείς ενδελεχώς, το συζητήσαμε, λάβαμε γνωματεύσεις , συναντηθήκαμε και αποφασίσαμε, ‘’ρίξαμε το νόμισμα’’ και η ΠΑΦΟΣ FC απέκτησε νέους ιδιοκτήτες.

- Η εταιρεία σας δραστηριοποιείται στο ποδόσφαιρο σε χώρες όπως η Ρωσία, Ουκρανία, Αγγλία και Λετονία. Ποια η διαφορά με το Κυπριακό ποδόσφαιρο; Έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά;

- Για να είμαι ειλικρινής υποτιμήσαμε αρκετά το Κυπριακό πρωτάθλημα το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον και δυνατό. Το επίπεδο των ποδοσφαιριστών ανεβαίνει κάθε χρόνο, νεαρά ταλέντα και έμπειροι ποδοσφαιριστές από όλον τον κόσμο έρχονται εδώ όχι για να ολοκληρώσουν ην καριέρα τους αλλά για να κερδίσουν και να γίνουν παίκτες. Το πρωτάθλημα βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση από σκάουτερς από άλλα πρωταθλήματα. Τα τηλεοπτικά συμβόλαια είναι αξιόλογα. Η ομοσπονδία κάνει τις σωστές κινήσεις για να προωθήσει το ποδόσφαιρο στη χώρα και ο αριθμός των γηπέδων και των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο είναι τεράστιος και αυτό είναι πολύ θετικό. Όσον αφορά τα προβλήματα θα ήθελα να αναφέρω δύο: Πρώτα στους νέους καθώς βλέπουμε πως αριθμός των Κυπρίων ποδοσφαιριστών στις μεγάλες κατηγορίες είναι πολύ μικρός, η Εθνική ομάδα δίνει θέσεις σε ξένους και στο πρωτάθλημα με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι δύσκολο ποδοσφαιριστές να μπουν στην ομάδα και να ανταγωνιστούν με ξένους παίκτες. Πιστεύω είναι απαραίτητο να δοθεί η κατάλληλη προσοχή και εκπαίδευση στους νέους ποδοσφαιριστές. Το δεύτερο πρόβλημα, και πιο σημαντικό, είναι η διαιτησία. Το θέμα αυτό διατηρείται σε όλους τους γύρους του πρωταθλήματος. Δεν μου αρέσουν πολύ τέτοιου είδους συζητήσεις. Εάν για παράδειγμα κερδίζεις με σκορ 6-0 τότε δε δίνεις σημασία, όμως το πρόβλημα παραμένει. Αν όλοι κρατήσουν τα μάτια τους κλειστά στα προβλήματα με τη διαιτησία για τη συνέχεια, το ποδόσφαιρο θα πεθάνει στην Κύπρο. Δεν θα έχει ούτε τους δυνατούς παίκτες, ούτε επενδύσεις αλλά ούτε την ανάπτυξη υποδομών. Είναι καιρός να χτυπήσουμε τη γροθιά μας στο τραπέζι. Σε ποιού το τραπέζι να χτυπήσουμε – του Κολίνα, του Τσεφέριν, στο δικό μου – δεν το ξέρω ακόμα. Φυσικά αυτό το αναφέρω με κάθε χιουμοριστική διάθεση. Υπάρχουν όμοια προβλήματα και σε άλλες χώρες αλλά πρέπει αυτό το θέμα να επιλυθεί με τη συνεργασία όλων των Σωματείων.

- Η ομάδα ξεκίνησε αρκετά καλά τη χρονιά, αλλά ατύχησε σε αρκετά παιχνίδια. Με τι συνδέετε αυτή την πτώση και είναι αυτός ο λόγος αλλαγής του προπονητή;

- Προφανώς κάποιοι μας υποτίμησαν στην αρχή της σαιζόν, οι παίκτες ανέβηκαν μετά την υπογραφή των συμβολαίων και σε κάποια παιχνίδια ήμασταν απλά τυχεροί. Μετά περάσαμε μία δοκιμασία, οι παίκτες μας έχασαν την αυτοεκτίμηση τους και ούτε ο προπονητής, ούτε η διοίκηση αλλά ούτε κι εγώ ο ίδιος δεν καταφέραμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Έτσι συμφωνήσαμε με τον πρώην προπονητή πως η ομάδα ήθελε νέο αίμα και ένα ισχυρό σοκ. Τερματίσαμε τη συμφωνία με τον κ. Λούκα Έλσνερ, ο οποίος πρόσφερε στην ομάδα αρκετά, με τον καλύτερο τρόπο. Θεωρώ πως αποτύχαμε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Προγραμματίσαμε να υπογράψουμε τους 4 καλύτερους παίκτες στις θέσεις τους στην Κύπρο. Δεν έγινε όμως αυτό και αποφασίσαμε να αλλάξουμε το τμήμα scouting. Στο τέλος του έτους θα κοιτάξουμε τα οικονομικά αποτελέσματα, κάποιοι θα προωθηθούν ενώ κάποιοι θα αποχωρήσουν. Δεν είμαστε φιλανθρωπική οργάνωση, έχουμε ένα επιχειρηματικό πλάνο και η διοίκηση πρέπει να το θυμάται αυτό πάντα.

- Πάνω σε ποιους βασίζεστε στο Σωματείο, ποιοι είναι ο πυρήνας και πως επιλέγετε τους ανθρώπους;

- Όπως γνωρίζετε η διοίκηση δεν είναι και το πιο ισχυρό μας κομμάτι ακόμα, αλλά προσπαθούμε να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς άμεσα. Θα μου άρεσε το προσωπικό και η ομάδα να λειτουργούν σαν ένα ενιαίο σύνολο. Θα πάρω ως παράδειγμα την εθνική ομάδα Rugby της Νέας Ζηλανδίας η οποία για πολλά χρόνια πρωταγωνιστεί. Η ομάδα αυτή έχει έναν κανόνα, οι παίκτες καθαρίζουν οι ίδιοι τα αποδυτήρια μόνοι τους μετά από κάθε αγώνα. Εάν το κάνεις τότε οι συμπαίκτες σου δε θα χρειαστεί να το κάνουν για εσένα ούτε τώρα ούτε στον αγώνα. Είναι η βασική αρχή στο να κτίζεις μία ομάδα. Αξιολογούμε τους ανθρώπους μόνο από τις επαγγελματικές τους ικανότητες και δυνατότητες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν, αλλά υπάρχουν μερικοί οι οποιοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη για τα αποτελέσματα. Πήρα μόνο 3 βιογραφικά από ανθρώπους πρόθυμους να δουλέψουν στην ομάδα τους τελευταίους 8 μήνες. Που είναι οι άλλοι; Ελπίζω να μην είναι κιόλας στις παραλίες. Θα ανακοινώσουμε έναν διαγωνισμό για αυτούς που θέλουν να δουλέψουν μαζί μας τις επόμενες ημέρες, ενώ για το παρόν μπορείτε να στείλετε τα CV σας στο email μας.

- Κάνουμε αυτήν τη συνέντευξη, έπειτα από την επώδυνη ήττα από τον ΑΠΟΕΛ στα τελευταία λεπτά. Τι πιστεύετε για τον αγώνα αυτό; Ποιοι οι λόγοι της ήττας και πως νιώθετε για την αντίδραση του προπονητή του ΑΠΟΕΛ προς τον κ. Στίβεν Πρέσλι;

- Το παιχνίδι ήταν ενδιαφέρον και έντονο και πιστεύω παλέψαμε επάξια απέναντι στον ΑΠΟΕΛ. Ο ΑΠΟΕΛ είναι μία μεγάλη ομάδα και από τους πρωτοπόρους του πρωταθλήματος, με πολλούς οπαδούς και είναι πάντοτε ενδιαφέρον να αγωνίζεσαι απέναντι σε μία τέτοια ομάδα. Ως προς το αποτέλεσμα η νίκη του ΑΠΟΕΛ ήταν δίκαιη καθώς έχουν πιο υψηλού επιπέδου παίκτες δεμένους μεταξύ τους και είναι σίγουρα δύσκολο να τους ανταγωνιστείς. Εμείς όμως θα πλησιάζουμε σταδιακά σε αυτό το επίπεδο. Θεωρώ πως η ασέβεια του προπονητή του ΑΠΟΕΛ προς τον προπονητή μας θα μπορούσε να είναι αγωνία ή ένας μεγάλος φόβος. Καταλαβαίνει πως η ομάδα του έχει ενα προϋπολογισμό δέκα φορές υψηλότερο από το δικό μας, τρεις φορές υψηλότερο από εκείνο του Απόλλωνα, έχει τη στήριξη διαιτητών και μεγάλου μέρους του κυπριακού πληθυσμού, αλλά ίσως να μη μπορεί να κερδίσει το πρωτάθλημα. Τι προσπάθησε να δείξει με τα λόγια του; τι παράδειγμα δίνει στα παιδιά; το είδαν εκατοντάδες μικροί φίλοι του ΑΠΟΕΛ. Ο σεβασμός προς τον αντίπαλο και το συνάδελφο είναι η βάση για το ποδόσφαιρο. Είμαι σίγουρος ότι η διάρκεια της επαγγελματικής του επάρκειάς τελειώνει. Ο ποδοσφαιρικός Θεός δε συγχωρεί. Στοιχηματίζω ένα μπουκάλι ουίσκι ότι δε θα δουλέψει στον ΑΠΟΕΛ για περισσότερο από δύο έτη. Αλλά ας τον αφήσουμε στην ησυχία του, θα είναι ήδη πολύ πιο αγχωμένος από όσο είμαστε εμείς.

- Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον, τι θέλετε να πετύχετε με την ομάδα;

- Προφανώς είναι ένα επαγγελματικό πλάνο για εμάς και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε όλη του τη δυναμική. Από την πρώτη ημέρα δηλώσαμε πως δεν σκοπεύουμε να σοκάρουμε την Κύπρο με τους ισχυρισμούς μας, αλλά σε 3 με 4 χρόνια σκοπός μας είναι να μπούμε στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος, να κτίσουμε ένα ισχυρό οικοδόμημα, να βελτιώσουμε την Ακαδημία μας, να προσελκύσουμε κι άλλους φιλάθλους και να δοκιμαστούμε σε Ευρωπαϊκά τουρνουά. Πρέπει να είμαστε μαξιμαλιστές και ας θυμηθούμε τα λόγια, αν δεν κάνω λάθος, του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κατά την πρώτη του ημέρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Ήρθαμε εδώ να τους μετατοπίσουμε όλους από την πρώτη θέση».

- Πως σας αντιμετώπισαν οι Παφίτες; Είχατε καθόλου προβλήματα;

- Νιώθουμε έντονη τη στήριξη των πολιτών της Πάφου και των οπαδών της ομάδας, ακόμα και από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το άθλημα. Οι Δήμος της Πάφου και ο Δήμος Γεροσκήπου συνεχώς μας στηρίζουν και αυτό το εκτιμούμε αφάνταστα. Δεν έχουμε αρκετούς χορηγούς προς το παρόν αλλά δουλεύουμε προς την κατεύθυνση αυτήν. Όλους τους χορηγούς, όλους τους συνεταίρους θα τους θυμόμαστε για πάντα. Θα μοιραστούμε τη χαρά μας μαζί με όλους όσους έτειναν χείρα φιλίας από την αρχή. Η Korantina Homes είναι ένας σπουδαίος συνεργάτης - χορηγός. Καμιά άλλη ομάδα στην Κύπρο δεν τυγχάνει τόσης στήριξης ούτε οικονομικά, ούτε με συμβουλές, ούτε με κοινές εκδηλώσεις. Θεωρώ πως είναι μόνο η αρχή. Θα θυμόμαστε αυτήν την στήριξη για πάντα. Ελάτε λοιπόν στα παιχνίδια της ΠΑΦΟΣ FC, της ομάδας μας και υποστηρίξτε την! Αν έχετε κάποιες ιδέες για πιθανή συνεργασία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να τις ακούσουμε!