Τα βραβεία της ΚΟΠ (Δηλώσεις/Φώτος)

Πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ στο ξενοδοχείο «Hilton Park» στη Λευκωσία η καθιερωμένη γιορτή των ετήσιων βραβεύσεων της ΚΟΠ.

Η ιστοσελίδα μας www.kerkida.net έδωσε το παρών της και σας μεταφέρει ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό...

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κουτσοκούμνη στην κορυφαία εκδήλωση του ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε απόψε:

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και εγώ προσωπικά σας καλωσορίζω όλους στην κορυφαία γιορτή βραβεύσεων του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Παρ΄ όλες τις αντιξοότητες μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς, τελικά αυτό που σωστά μέτρησε ήταν το ποδόσφαιρο, το άθλημα, οι αγώνες και τα αποτελέσματα. Η καθημερινή επίπονη προσπάθεια, οι θυσίες και η θέληση είναι αυτά που μένουν και γράφουν την ιστορία. Αυτά είναι που μας δίνουν δύναμη και κουράγιο για το μέλλον.

Στέκομαι απέναντι σας περήφανός για το έργο που επιτελούμε ως Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Περήφανος και για το έργο που επιτελούν οι παράγοντές μας, για την αδιάκοπη τους πάλη με τα οικονομικά και την επιβίωση αλλά κυριότερα για τις επιτυχίες των ομάδων τους στο εξωτερικό. Επιτυχίες που τοποθέτησαν την Κύπρο στον ευρύτερο παγκόσμιο χάρτη και τις οποίες φθάσαμε στο σημείο να θεωρούμε σχεδόν τυπικές.

Δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ τον Πρωταθλητή και Κυπελλούχο ΑΠΟΕΛ, όπως επίσης τις ομάδες ΑΕΚ, Απόλλων και Ομόνοια που θα αγωνιστούν στην Ευρώπη, ευχόμενος περισσότερες επιτυχίες και είσοδο στους ομίλους. Τα συγχαρητήριά μου και σε όλους τους πρωταθλητές και κυπελλούχους σε όλες τις κατηγορίες αλλά και σε όλους όσοι έλαβαν μέρος, διανθίζοντας τα πρωταθλήματά μας με την παρουσία τους.

Επιβεβαιώνοντας τη ρήση ουδέν κακό αμιγές καλού η ΚΟΠ, μετά από τις όσες κριτικές δέχθηκε φέτος, πήρε αποφάσεις για θεσμικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της διαιτησίας αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της δικαστικής επιτροπής, με την υιοθέτηση του θεσμού του αθλητικού δικαστή. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές έχουν αποδώσει, θα κριθούν όμως καλύτερα σε βάθος χρόνου. Συνεχίζουμε και φέτος με νέο ξένο πρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας και ξένο σύμβουλο επί διαιτητικών θεμάτων, ο οποίος είναι παγκοσμίου εγνωσμένης φήμης και μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ.

Ούτε και αυτή την χρονιά ξεχάσαμε τον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Νέοι κανονισμοί σχεδόν υποχρεώνουν το κάθε Σωματείο να χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο Κύπριους στο αρχικό σχήμα σε κάθε αγώνα. Ήδη η κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά των Κυπρίων ποδοσφαιριστών, εκ προοιμίου μας δικαιώνει. Επιπλέον, πιστεύω, ότι στο θέμα αυτό θα δικαιωθούμε και από τα αποτελέσματα των Εθνικών μας ομάδων, για τις οποίες έχουμε ήδη εξαγγείλει αναδιοργάνωση.    

Ένα θέμα που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη, ήταν και η απόφαση για αύξηση των ομάδων στην Α΄ κατηγορία σε δεκατέσσερις. Θα πρέπει να αναφέρω πως σχεδόν όλοι θεώρησαν ότι το φετινό πρωτάθλημα και η ανταγωνιστικότητά του, ήταν απότοκο της μείωσης των ομάδων σε δώδεκα. Δυστυχώς για τους μη στατιστικολόγους, τα δύο δεν συνδέονται κατ΄ ανάγκη. Απλά φέτος έτυχε να έχουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος. Θα μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα και ο ανταγωνισμός ελάχιστος.

Μήπως τότε θα καταδικάζαμε την μείωση των ομάδων σε δώδεκα; Πιστεύω πως έχουμε υποχρέωση να αντιληφθούμε και να σεβαστούμε την λογική της Γενικής Συνέλευσης που ζήτησε αύξηση του αριθμού των ομάδων. Σε μια κοινωνία του ποδοσφαίρου όπου οικονομικά η πολιτεία έχει ουσιαστικά εξέλθει, εκτός από την είσπραξη φόρων, τα Σωματεία και οι παράγοντές τους που πληρώνουν τα χρέη, τη συντήρηση του οικοδομήματος και τους φόρους, έχουν το δικαίωμα της απόφασης. Σεβαστό. Εξάλλου, ο αριθμός των ομάδων σε δεκατέσσερις στην Α΄ κατηγορία, θα διατηρηθεί για μια μικρή μεταβατική περίοδο τριών ετών.  

Αφού έχω ανοίξει το κεφάλαιο των οικονομικών, οφείλω να υμνήσω τα του οίκου μας και τις προσπάθειες που καταβάλει η ΚΟΠ για να διορθώσει τα οικονομικά κακώς έχοντα των σωματείων μας. Φτάσαμε αισίως σε σημείο να ακούσουμε την εύσχημο μνεία από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαιριστών για τις ενέργειες και τους κανονισμούς που περάσαμε και οι οποίοι βοήθησαν στο να πληρώνονται οι υπάλληλοι του ποδοσφαίρου έγκαιρα. Σχετική μνεία έκανε και η ίδια η ΦΙΦΑ που είδε τις διαφορές μεταξύ ποδοσφαιριστών και σωματείων να μειώνονται στο ελάχιστο. Θυμίζω ότι πριν από μερικά χρόνια μας είχαν κατατάξει στις τρεις χειρότερες χώρες, μαζί με Ελλάδα και Τουρκία. Όχι πλέον.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο που βοήθησε στην οικονομική επιβίωση των σωματείων μας, μέσα σε μια περίοδο που τόσο οι χορηγοί αλλά και η γενικότερη οικονομία είναι στα πολύ χαμηλά, ήταν και οι ενέργειες της ΚΟΠ στα θέματα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των σωματείων μας. Δεν θα επαναλάβω ξανά την επιτυχία του σχεδίου. Απλά θα ευχαριστήσω την Cyta από καρδίας, διοικητικό συμβούλιο και προσωπικό, για την απόφασή της να πορευθούμε μαζί για το 2016-19. 

Φίλοι και φίλες,

Μοναδική μας έγνοια είναι η πρόοδος του ποδοσφαίρου και η στήριξη των Σωματείων μας, στον δύσκολο αγώνα που διεξάγουν. Ωστόσο, με θλίψη και έντονο προβληματισμό, βιώσαμε μια περίοδο λάσπης και αδικαιολόγητης αμφισβήτησης. Τελικά, οι όποιοι ισχυρισμοί, φήμες, ανυπόστατες διαπομπεύσεις ατόμων και σενάρια της φαντασίας έπεσαν περίπου στο κενό, όπου εξ αρχής ήταν η θέση τους. Λυπούμαστε πραγματικά για την ευκολία που ο κόσμος προστρέχει να πιστέψει τα όποια λεγόμενα χωρίς κανένα προβληματισμό και ίχνος στοιχείου. Λυπούμαστε ακόμα που με την μεγαλύτερη ευκολία και χωρίς απτές αποδείξεις, κόμματα και πολιτειακοί παράγοντες διαπομπεύουν το άθλημα, τα άτομα του αθλήματος και την ΚΟΠ.

Με περηφάνια στέκομαι απέναντί σας και με περηφάνια μπορώ να πω, όσο λίγοι Πρόεδροι Οργανισμών στην Κύπρο, ότι εμείς έχουμε περάσει από τον ενδελεχή έλεγχο της μόνης αρμόδιας αρχής, της αστυνομίας και του οικονομικού εγκλήματος, η οποία μετά από έξι μήνες ερευνών δεν έχει κανένα μεμπτό στοιχείο, ούτε για τις ισχυριζόμενες διαπλοκές , ούτε για τα δήθεν συμφέροντα, ούτε για τα όσα μας έχουν καταμαρτυρηθεί από καιρό σε καιρό. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνω πως σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος παραλάβαμε μόνο ένα φάκελο για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, κάτι που προσμετρά και ενδεχομένως να δικαιώνει μερικώς τα μέτρα που έλαβε η ίδια η Ομοσπονδία.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες. Αν αυτή η χρονιά θα μείνει στην ιστορία δεν θα είναι για τα αρνητικά της.

Κάποτε η ιστορία σου κτυπά την πόρτα, κάποτε οι συνθήκες είναι τέτοιες που η ιστορία αδυσώπητα απαιτεί να πάρεις αποφάσεις, να τοποθετηθείς. Μπορείς αυτά τα κτυπήματα να τα αγνοήσεις. Μπορείς να κλείσεις τα αφτιά σου. Αν το πράξεις θα έχεις χάσει μιαν τεράστια εθνική ευκαιρία να πας μπροστά, να κτίσεις με νέα δεδομένα, να μπορείς να κοιτάς τα παιδιά και τους νέους στα μάτια, είτε αυτοί ονομάζονται Ελληνοκύπριοι είτε ονομάζονται Τουρκοκύπριοι, Κύπριοι και οι δύο. Φέτος συμπληρώνουμε εξήντα χρόνια διαχωρισμού του ποδοσφαίρου. Το 1955 σε συνθήκες που ακόμη δεν είναι εντελώς ξεκάθαρες, ούτε και για τους ιστορικούς της εποχής, οι Τουρκοκυπριακές ομάδες αποχώρησαν από τη δύναμη της ΚΟΠ και ίδρυσαν την δική τους ομοσπονδία.

Κάποιες από αυτές τις ομάδες ήταν και από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ, γιατί το 1934 έτος ίδρυσης της ΚΟΠ δεν διαχωρίζαμε ούτε κοινότητες, ούτε ανθρώπους, ούτε και θρησκείες. Απλά παίζαμε ποδόσφαιρο όλοι συνέταιροι στην διοργανώτρια αρχή, σεβόμενοι μόνο το άθλημα πάντοτε μέσα στα πλαίσια αθλητικών αρχών. Τα δεδομένα άλλαξαν από το 1955.

2015. Η ΚΟΠ είναι έτοιμη να εντάξει και πάλι τους Τουρκοκύπριους στις τάξεις της. Οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να ενταχθούν. Το ποδόσφαιρο και πάλι θα γίνει ένα, κάτω από μια κοινή σκέπη, όπου κι αν παίζεται στην Κύπρο. Πρώτη η ΚΟΠ και η Τουρκοκυπριακή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, προχώρησαν στο μεγάλο τούτο όραμα, πρώτο το ποδόσφαιρο δημιουργεί γέφυρες, πρώτη η κοινωνία του ποδοσφαίρου ενώνεται.

Δεν τοποθετούμε το ποδόσφαιρο πάνω από την πολιτική. Γνωρίζουμε τα όρια που μας καθορίζει η πολιτική και η σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Γνωρίζουμε, όμως, ότι έστω και με τις υφιστάμενες συνθήκες μπορούμε να κάνουμε πολλά. Οι Τουρκοκύπριοι κατέθεσαν την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν. Σε αντίθεση με άλλες εποχές, πιστεύω ότι αυτή την φορά θα τα καταφέρουμε. Είναι εθνική απαίτηση αλλά και ανάγκη να τα καταφέρουμε.

Αγαπητοί φίλοι του ποδοσφαίρου, αγαπητοί συνάδελφοι

Νιώθω έντονα την ανάγκη να εκφράσω σήμερα την πεποίθησή μου ότι θα πρέπει όλοι εμείς, παράγοντες και φίλοι του ποδοσφαίρου, να προβληματιστούμε και να επανατοποθετήσουμε το άθλημα στο βάθρο που του αξίζει. Ας αφήσουμε τις όποιες διαφορές αλλά και την όποια εύκολη κριτική στο πλάι και μαζί ας θαυμάσουμε τις επιτυχίες του ποδοσφαίρου, μαζί ας βυθιστούμε στον υπέροχο κόσμο του αθλητισμού και των ιδανικών του, μαζί ας δείξουμε ανοχή στα λάθη όλων και μαζί ας δεχτούμε αυτό που εμείς δεν είμαστε, με κατανόηση, ισότητα και σεβασμό.

Ας αφήσουμε πίσω τις μεμψιμοιρίες και την κριτική, ας δούμε τα παιδιά μας με ελεύθερο πνεύμα και αρχές να απολαμβάνουν αυτό το κοινωνικό αγαθό, τόσο σαν θεατές αλλά και σαν ποδοσφαιριστές ή διαιτητές. Ας αφήσουμε τον φανατισμό να σβήσει, ας διδάξουμε τις αρχές του ευ αγωνίζεσθε και ας διαγνώσουμε και ωθήσουμε την ελπίδα που μια τέτοια κοινωνία θα μας δώσει. Ας νιώσουμε και ονειρευτούμε το αύριο. Γιατί οι προκλήσεις είναι πολλές και οι πληγές στον τόπο μας ακόμη περισσότερες.

Ας δώσουμε ο ένας το χέρι στον άλλο, να σπρώξουμε μακριά την ζούγκλα της υποψίας και της προκατάληψης. Ας ενωθούμε γιατί μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε μια νέα ποδοσφαιρική κουλτούρα, όπου οι δυνατοί θα ανέχονται και οι αδύνατοι θα διασφαλίζουν, όπου τα γήπεδά μας θα κατακλύζουν οικογένειες φιλήσυχες, όπου η περηφάνια και η αναγνώριση θα ξεχειλίζει για τα όσα με τόσο κόπο επιτελείτε. 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Βρισκόμαστε σήμερα σ΄ ένα σταυροδρόμι. Η πορεία που θα επιλέξετε θα καθορίσει το μέλλον του ποδοσφαίρου. Γνωρίζω ότι η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα, δεν αλλάζει η κουλτούρα σε μια μέρα, ούτε και σε εκατό, ούτε χίλιες. Αλλά ας ξεκινήσουμε, ας κάνουμε το πρώτο βήμα. Ας πάρουμε την απόφαση και ας τουλάχιστο προσπαθήσουμε». 

Αναλυτικά ο κατάλογος των βραβεύσεων:

*Πρωταθλήτρια Futsal Β’ Κατηγορίας / Εθνικός Λατσιών

*Πρωταθλήτρια Futsal  Α’ Κατηγορίας / ΑΠΟΕΛ

*Καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής Futsal U-21 / Kωνσταντίνος Ιακώβου (Ομόνοια)

*Kαλύτεροι ποδοσφαιριστές Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας Futsal / Leandro Feitoza (ΑΠΟΕΛ), Hugo Martins (Ανόρθωση)

*Πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής Εθνικής Futsal / Γιώργος Αλεξίου (ΑΠΟΕΛ)

*Πρωταθλήτρια Γυναικείου Ποδοσφαίρου / APOLLON  Ladies

*Καλύτερη Νεάνιδα Ποδοσφαιρίστρια / Κυριακή Βασιλείου (ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων)

*Καλύτερη ποδοσφαιρίστρια Πρωταθλήματος Γυναικών / Χριστιάνα Σολωμού  (APOLLON Ladies)

*Πολυτιμότερη ποδοσφαιρίστρια Εθνικής Γυναικών / Χριστιάνα Σολωμού  (APOLLON Ladies)

*Πρωταθλήτρια Δ’ Κατηγορίας / Αλκή Ορόκλινη

*Πρωταθλήτρια Γ’ Κατηγορίας / Ε.Ν. ΘΟΪ Λακατάμιας

*Πρωταθλήτρια Β’ Κατηγορίας / Ε.Ν. Παραλιμνίου

*Καλύτερος ποδοσφαιριστής στο Πρωτάθλημα U-13 /Αγάπιος Βρίκκης (ΑΠΟΕΛ)

*Καλύτερος ποδοσφαιριστής στο Πρωτάθλημα U-15 / Γιάννης Ανδρέου (ΑΠΟΕΛ)

*Καλύτεροι ποδοσφαιριστές στο Πρωτάθλημα U-17 / Παντελής Παντελή (ΑΕΛ), Μιχάλης Χαραλάμπους (ΑΠΟΕΛ)

*Καλύτερος ποδοσφαιριστής U-19 / Παναγιώτης Αρτυματάς (ΕΝ Παραλιμνίου)

*Καλύτερος ποδοσφαιριστής U-21  / Kωνσταντίνος Παναγή (Ομόνοια)

*Καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής Α’ Κατηγορίας / Kωνσταντίνος Λαϊφης (Ανόρθωση)

*Καλύτερος ποδοσφαιριστής Α’ Κατηγορίας / Νούνο Ασις (Ομόνοια)

*Καλύτερος προπονητής Α’ Κατηγορίας / Thomas Christiansen (ΑΕΚ)

*Ομάδα με τη μεγαλύτερη συμβολή στην Εθνική Παίδων U-17 (ΑΠΟΕΛ)

*Ομάδα με τη μεγαλύτερη συμβολή στην Εθνική Νέων U-19 (ΑΠΟΕΛ)

*Ομάδα με τη μεγαλύτερη συμβολή στην Εθνική Ελπίδων U-21 (Ομόνοια)

*Ομάδα με τη μεγαλύτερη συμβολή στην Εθνική Ανδρών (ΑΠΟΕΛ)

*Πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ανδρών (Δημήτρης Χριστοφή)

*Διαιτητής της χρονιάς (Χρίστος Νικολαϊδης)

*Βοηθοί διαιτητές της χρονιάς (Αθηνόδωρος Ιωάννου, Αριστείδης Χρίστου)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν επίσης ο Μίκαελ Ποτέ ως ο πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας, ο Απόλλωνας για την κορυφαία επίθεση καθώς  και η πρωταθλήτρια ομάδα του ΑΠΟΕΛ.