Πρωτάθλημα των Εθνών: Χρονιά ορόσημο το 2018

Σημαδιακή χρονιά για το ποδόσφαιρο σε επίπεδο Εθνικών ομάδων Ανδρών είναι το 2018 αφού φέτος αρχίζει η νέα διοργάνωση Εθνικών ομάδων της UEFA, το Πρωτάθλημα των Εθνών.

Πρόκειται για μια διοργάνωση για την οποία έγινε προετοιμασία από την Ευρωπαϊκή  Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου εδώ και χρόνια με στόχο, την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου σε επίπεδο Εθνικών ομάδων Ανδρών και την προσέλκυση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από τους φιλάθλους. 

Οι πρώτες συζητήσεις για την ανάγκη καθιέρωσης μιας νέας διοργάνωσης Εθνικών Ομάδων άρχισε το 2011, η τελική απόφαση λήφθηκε στο Κογκρέσο της UEFA στο Καζακστάν το Μάρτιο του 2014 και επικυρώθηκε το Δεκέμβριου του 2014 από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA.

Πλέον, αφού έχει γίνει όλη η απαραίτητη προετοιμασία, μετράμε λίγες μέρες πριν από την κλήρωση της νέας διοργάνωσης με τη συμμετοχή των 55 χωρών μελών της UEFA και μερικούς μήνες πριν από την έναρξη της, το Σεπτέμβριο του 2018. 

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στις 13:00 ώρα Κύπρου στη Λοζάνη της Ελβετίας. 

Οι 55 χώρες μέλη της UEFA έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες βάσει της θέσης τους στην κατάταξη της UEFA όπως αυτή είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβριο του 2018. 

Η Κύπρος θα αγωνιστεί στην Γ' Κατηγορία της διοργάνωσης και θα κληρωθεί σε όμιλο  τεσσάρων ομάδων. Είναι στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας της Κατηγορίας της και στον όμιλο της θα υπάρχει μια ομάδα από τα υπόλοιπα γκρουπ δυναμικότητας. 

Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας στην Κατηγορία που συμμετέχει η Κύπρος:

1ο γκρουπ: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία

2ο γκρουπ: Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία

3ο γκρουπ: Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία

4ο γκρουπ:  Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία

Οι ομάδες που συμμετέχουν στις υπόλοιπες Κατηγορίες:

Α΄ Κατηγορία: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Ισλανδία και Ολλανδία.  

Β' Κατηγορία: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, ΕΪΡΕ, Βοσνία, Β. Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία και Τουρκία.    

Δ' Κατηγορία: Αζερμπαϊτζάν, Σκόπια, Λευκορωσία,  Αρμενία, Γεωργία, Λετονία, Νησιά Φαρόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Ανδόρα, Κόσσοβο, Σαν Μαρίνο και Γιβραλτάρ

Σε κάθε κατηγορία, θα σχηματιστούν τέσσερις όμιλοι. Οι τέσσερις νικήτριες των ομίλων θα αγωνιστούν σε αγώνες play-off το Μάρτιο του 2020 και μια χώρα από κάθε κατηγορία, θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο EURO 2020. 

Οι αγώνες των ομίλων του Πρωταθλήματος των Εθνών θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2018 και οι ημερομηνίες έχουν καθοριστεί ως ακολούθως:

1η αγωνιστική: 6 - 8 Σεπτεμβρίου 2018
2η αγωνιστική: 9 - 11 Σεπτεμβρίου 2018
3η αγωνιστική: 11 - 13 Οκτωβρίου 2018
4η αγωνιστική: 14 - 16 Οκτωβρίου 2018
5η αγωνιστική: 15 - 17 Νοεμβρίου 2018
6η αγωνιστική:  18 - 20 Νοεμβρίου 2018