«24 επαγγελματικές ομάδες, χωρισμένες σε α΄ και β΄ κατηγορία»

Ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., Σπύρος Νεοφυτίδης, διατυπώνει τη θέση ότι θα τον συνέφερε αύξηση των ομάδων, ωστόσο το ιδεώδες θα ήταν να υπήρχαν 24 επαγγελματικές ομάδες, χωρισμένες σε α΄ και β΄ κατηγορία.

Το άρθρο του που αποτελεί την προσωπική του άποψη για τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, έχει ως ακολούθως:

«Μέσα απ’ όλα αυτά που ακούμε τις τελευταίες μέρες για αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματος μέσο της αύξησης των ομάδων που συμμετέχουν στην πρώτη κατηγορία, προβληματίστηκα πολύ ποιά θα μπορούσε να είναι η καλύτερη απόφαση.

Καταρχήν ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΠ, έχω να δηλώσω ότι θα συνέφερε στον Σύνδεσμο να έχουμε όσες το δυνατόν περισσότερες ομάδες στις μεγάλες κατηγορίες γιατί πολύ απλά αυτό θα σήμαινε περισσότερα μέλη –ποδοσφαιριστές.

Από την άλλη όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα θάλαμε να έχουμε σωματεία όπως ήταν ο ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας και η Αλκή, που άφησαν εκτεθειμένους όλους τους εργαζόμενους και διεγράφησαν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη γιατί δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις της α΄ κατηγορίας.

Ακόμη, πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η α΄ κατηγορία έχει απαιτήσεις και πρέπει να μπορείς να ανταποκριθείς και ότι δεν γίνεται να έχεις συμβόλαια με μηνιαίες απολαβές 100 ευρώ, χωρίς φυσιοθεραπευτές, γιατρούς, ασφαλιστικές καλύψεις για το προσωπικό, εξειδικευμένο προσωπικό και πολλά άλλα και την ίδια στιγμή να απαιτείς να συμμετέχεις βλέποντας μόνο τα λεφτά που θα πάρεις από τα τηλεοπτικά. Εάν ένα σωματείο μπορεί να τα έχει όλα αυτά τα ελάχιστα, τότε είναι ευπρόσδεκτο.

Η άποψη μου βάσει των δεδομένων είναι ότι μπορούμε να έχουμε 24 ομάδες πλήρως επαγγελματικές, χωρισμένες σε δυο κατηγορίες, Α΄ και Β΄, οι οποίες θα έχουν όλες οικονομικό όφελος –στήριξη με διάφορους τρόπους ούτως ώστε να μπορούν να λειτουργούν επαγγελματικά, πάντα κάτω από τον αυστηρότατο έλεγχο της ΚΟΠ. Για να πετύχουμε, όμως, κάτι ουσιαστικό χρειάζεται σοβαρή μελέτη όλων των δεδομένων και όχι βιαστικές αποφάσεις. Επίσης, η μελέτη αυτή θα πρέπει να έχει στόχο την οικονομική σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία των σωματείων. Δέκα σημεία που θεωρώ ότι είναι βασικά για την τροχοδρόμηση μιας σωστής απόφασης είναι τα πιο κάτω που παραθέτω:

1. Οικονομική ευημερία των σωματίων-οικονομικό κέρδος στους ισολογισμούς τους.

2. Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ελκυστικό προς τον κόσμο.

3. Διατήρηση υψηλού επιπέδου απόδοσης των ποδοσφαιριστών.

4. Διατήρηση-προσέλκυση στις ομάδες υψηλού επιπέδου ποιοτικών ξένων και κύπριων ποδοσφαιριστών.

5. Προώθηση ένταξη στις ομάδες νεαρών κύπριων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.

6. Διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζονται και τα σωματεία της Β΄ κατηγορίας (μεταδόσεις αγώνων και της Β κατηγορίας).

7. Σοβαρή οικονομική ενίσχυση των σωματείων  που θα είναι στην β΄ σε θέματα αναβάθμισης των γηπεδικών εγκαταστάσεων από την ΚΟΠ, μέσο ειδικού προγράμματος στήριξης.

8. Διαχωρισμός της οικονομικής στήριξης των ακαδημιών από τις πρώτες ομάδες με ειδική διαχειριστική επιτροπή που θα διασφαλίζει ότι τα λεφτά πάνε εκεί που πρέπει, εργοδότηση εξειδικευμένων πτυχιούχων προπονητών στις ακαδημίες.

9. Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στα γήπεδα για καλύτερη εξυπηρέτηση των φιλάθλων, απομάκρυνση των ανεγκέφαλων οπαδών.

10. Αλλαγή τρόπου σκέψης, επένδυση στα σωματεία και κάθαρση όπου χρειάζεται στην ΚΟΠ».

Σπύρος Νεοφυτίδης

Πρόεδρος ΠΑ.Σ.Π.