"Έμαθα τον Εθνικό Ύμνο μέσα σε ένα απόγευμα!"

O Βίνσεντ Λαμπάν παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της FIFA όπου μιλά για την Εθνική Κύπρου, την Ανόρθωση, την Άστρα και το μέλλον του. Διαβάστε την απολαυστική του διεθνούς μέσου...

- Όταν γράψαμε Βίνσεντ Λαμπάν στο YouTube ξέρεις ποιο είναι το πρώτο βίντεο που βρήκαμε;
"Ωχ (γέλια). Φοβάμαι πως είναι μια άμυνα που έκανα στο ματς με την Σέλτικ. Ελπίζω η καριέρα μου να μην σημαδευτεί από εκείνη την πράξη! Είναι αλήθεια πως μερικές φορές είμαι επιθετικός, ελπίζω με την καλή έννοια αλλά και κάποιες φορές βγαίνει λίγο αρνητικό. Έχω εκρηκτικό ταμπεραμέντο μερικές φορές".

- Μετά τη Γαλλία και την Κύπρο, σήμερα είσαι στην Ρουμανία. Πως το βλέπεις;
"Κοίταζα για δουλειά! Ήμουν μια χαρά στην Κύπρο αλλά δυστυχώς η χώρα χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση και ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τους συλλόγους. Ήμουν τυχερός να έχω ένα ωραίο συμβόλαιο εκεί, όμως με την κρίση ο μισθός και το συμβόλαιο μου ήταν υπό αμφισβήτηση. Είχα καλή σχέση με τον σύλλογο και την διοίκηση γιατί ήμουν εκεί πολλά χρόνια και άφησαν μια ανοικτή πόρτα σε περίπτωση που είχα μια καλή πρόταση από το εξωτερικό. Ήρθε από την Ρουμανία και το πρώτο που προσπάθησα ήταν να συνεχίσω να έχω μια καλή ζωή. Τον πρώτο χρόνο κερδίσαμε το κύπελλο και ήρθαμε δεύτεροι στο πρωτάθλημα και παίξαμε στο Europa League. Ήταν μια πολύ καλή περιπέτεια".

- Με την Ανόρθωση κατάφερες κάποια καλά αποτελέσματα απέναντι σε Ίντερ, Βέρντερ και Παναθηναϊκό. Ήταν μια ανταμοιβή για τις θυσίες σου;
"Ήταν πολύ καλές ανταμοιβές. Πολλές φορές στην καριέρα μου σκέφτηκα... ουάο! Αυτά ήταν πράγματα που δεν τα είχα σκεφτεί ποτέ. Ήταν κάτι απίθανο να παίξω στο Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα της Αμμοχώστου".

- Επόμενη επιτυχία με την Κύπρο στο Βέλγιο;
"Γιατί όχι; Ποτέ δεν ξέρεις! Κάναμε μια καλή αρχή στα προκριματικά αλλά η συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη".

- Κερδίσατε την Βοσνία και προκαλέσατε προβλήματα σε Ουαλία και Ισραήλ; Αυτές οι εμφανίσεις σε ξάφνιασαν;
"Πάντα ήμασταν κοντά στο να πετύχουμε μεγάλα πράγματα. Ήταν μια μεγάλη εμφάνιση στην Βοσνία ενώ στις ήττες δεν φανήκαμε τυχεροί, ειδικά απέναντι στο Ισραήλ στην έδρα μας όπου είχαμε αρκετές ευκαιρίες και αξίζαμε κάτι καλύτερο. Πάντα ήμασταν κοντά αλλά μας έλειπε κάτι".

- Έχεις δει την ομάδα να προχωρά τα τελευταία τρία χρόνια;
"Είναι μια μικρή χώρα επομένως δεν έχουμε μεγάλη δεξαμενή για να διαλέξουμε παίκτες. Όταν έχουμε τραυματισμούς είναι πρόβλημα. Αλλά τώρα έχουμε μια νέα γενιά και υπάρχει ένα καλό μείγμα με νέους και πιο έμπειρους και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι".

- Τι στιγμές κρατάς μέσα από την Εθνική;
"Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η νίκη στη Βοσνία. Γιόρτασα τα 30ά γενέθλιά μου, μια συμβολική ηλικία. Αν μου έλεγε κάποιος όταν ήμουν νεαρότερος πως στα 30ά γενέθλια μου θα ήμουν στη Βοσνία με αρκετούς φίλους από την Κύπρο και στην Εθνική ομάδα... Είναι κάπως παράξενο! Επιπλέον, κερδίσαμε, ήταν μια όμορφη στιγμή και οι συμπαίκτες μου τραγούδησαν το Happy Birthday στα αποδυτήρια. Μια άλλη ανάμνηση ήταν όταν αντιμετώπισα τον Gareth Bale. Ήταν αρκετά ευγενικός ώστε να ανταλλάξουμε φανέλες. Έχω πάρει φανέλες από Βιειρά, Αντριάνο, Ντιέγο... Όχι και άσχημα, έτσι;".

- Τραγουδάς τον Εθνικό Ύμνο της Κύπρου;
"Από την πρώτη μου κλήση, έμαθα να τον τραγουδώ. Ήμουν αγχωμένος και φοβόμουν μην κάνω λάθος στα λόγια αλλά και γιατί καταλαβαίνω αλλά δεν μιλά Ελληνικά. Στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί ξένοι στο πρωτάθλημα. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι μιλάνε Αγγλικά. Είναι πρώην Βρετανική αποικία και ακόμα και κάποιοι Κύπριοι μιλάνε Αγγλικά. Έχω μάθει καλά Αγγλικά αλλά δεν είχα την ευκαιρία να μάθω καλά Ελληνικά. Σκέφτηκα τι μπορώ να κάνω για να είμαι πιο κοντά στους Κύπριους, έτσι αυθόρμητα έμαθα τον Εθνικό Ύμνο. Είναι ένα σημαντικό σύμβολο, δείχνει την σύνδεση μου με την χώρα και γι' αυτό τον έμαθα μέσα σε ένα απόγευμα!".

- Θυμάσαι την πρώτη φορά που πήγες στην Κύπρο;
"Ναι, πολύ καλά! Είχα φτάσει τον Αύγουστο για δοκιμαστικά και τραυματίστηκα! Μου είπαν να πάω για να υπογράψω αλλά μετά μου είπαν πως είναι απλά δοκιμαστικό. Έφτασα στο αεροδρόμιο με τη βαλίτσα μου, το κοντό μου παντελονάκι και δεν υπήρχε κανένας να με υποδεχθεί. Ήμουν μόνος και δεν ήξερα σε ποιό να τηλεφωνήσω. Τελικά πήρα τον μάνατζέρ μου και μίλησε με έναν ποδοσφαιριστή και ήρθε και με πήρε απ' το αεροδρόμιο. Μετά σε ένα φιλικό έβαλα ένα φοβερό γκολ και με κάλεσαν να υπογράψω για τρία χρόνια. Φαίνεται ήταν γραφτό...".


- Κυπριακή υπηκοότητα. Είναι απλά για τον αθλητισμό ή πραγματικά έγινες Κύπριος;
"Πολλές φορές με ρωτάνε αν νοιώθω Κύπριος ή αν είναι απλά ένα διαβατήριο για τον αθλητισμό. Όμως δεν έχω πρόβλημα. Είναι μια χώρα που είναι μέρος της ζωής μου. Πέρασα εκεί οκτώ χρόνια και είδα εκπληκτικά πράγματα. Πέρασα τις καλύτερες στιγμές μου, πήρα πρωτάθλημα, έπαιξα στο Τσάμπιονς Λιγκ, είδα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν εκεί. Η χώρα πάντα θα είναι μέρος μου. Έτσι νοιώθω πολίτης της Κύπρου. Αν και δεν ξέρω αν θα επιστρέψω για να ζήσω ή να παίξω εκεί, η Εθνική ομάδα είναι ένας σύνδεσμος ανάμεσα σε εμένα και την χώρα. Είναι ευχαρίστησή μου κάθε φορά που με καλούν και παίρνω την βαλίτσα για να επιστρέψω στην Κύπρο".

- Ποιό θα ήταν το ιδανικό τέλος στην καριέρα σου;
"Η Παρί Σαντ Ζερμαίν! (γέλια). Όχι, δεν ξέρω. Έχω ακόμα κάποια χρόνια σε καλό επίπεδο. Τελειώνει το συμβόλαιο που έχω στην Ρουμανία και πρέπει να σκεφτώ πολλά πράγματα, μαζί και η οικογένειά μου. Έχω δυο παιδιά τώρα και πρέπει να τα σκεφτώ. Μεγαλώνουν και πρέπει να είναι σε ένα καλό περιβάλλον".

- Είναι δυνατό να πας τώρα σε ένα μεγάλο σύλλογο;
"Νομίζω τώρα είναι δύσκολο. Εγώ συμφωνώ αλλά αυτοί; (γέλια). Υπάρχουν πολλοί παίκτες στην αγορά και εγώ σύντομα θα είμαι 31. Πρέπει να είσαι ρεαλιστής και να ξέρεις τη θέση σου στο ποδόσφαιρο. Τώρα ξέρω πως η δική μου θέση δεν είναι σε έναν μεγάλο Ευρωπαϊκό σύλλογο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν αφαιρεί από όσα πέτυχα αλλά ξέρω σε ποιο επίπεδο ανήκω".