"Θαυμάζω την τόλμη του Σέρτογλου"

Η Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με την απόφαση της να στείλει επιστολή τόσο στην ΚΟΠ όσο και στην FIFA και στην UEFA, δείχνει την σοβαρότητα των προθέσεων της για υποβολή ένταξης της στην ΚΟΠ.

Αυτή ήταν η αρχική τοποθέτηση του προέδρου της ΚΟΠ κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι».

Θα χρειαστεί χρόνος 40 ημερών τουλάχιστον για να μπορέσει η Τ/Κ  Ομοσπονδία να προχωρήσει στις αλλαγές που πρέπει για εναρμόνιση του καταστατικού της με το καταστατικό της FIFΑ και μετά να υποβάλει την αίτηση, εκτιμά ο κ. Κουτσοκούμνης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις πολιτικών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ επισήμανε ότι ήδη άρχισαν τα όργανα και η ανάμιξη των πολιτικών και με κυρίως από τους Έρογλου και Ντενκτάς, τόνισε όμως πως ο Πρόεδρος της Τ/Κ Ομοσπονδίας κ. Χασάν Σέρτογλου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει.  

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ αναφέρθηκε σε κάποια βασικά στοιχεία της πιθανής ένταξης της τ/κ ομοσπονδίας στην ΚΟΠ...

«Οι Τουρκοκύπριοι θα ενταχθούν σ την ΚΟΠ και δεν τίθεται θέμα αυτόνομης διεθνούς αναγνώρισης τους ή εκπροσώπησης τους στο διεθνή χώρο. Αυτό μόνο μέσω της ΚΟΠ μπορεί να γίνει και έτσι θα διασφαλιστούν οι Τ/Κ ομάδες και οι ποδοσφαιριστές τους. Θα έχουν το δικαίωμα να παίζουν φιλικά παιγνίδια με Τουρκικές ομάδες ή και άλλων χωρών αλλά πάντα με άδεια της ΚΟΠ.

Δεν υπάρχει για τα προσεχή χρόνια θέμα συμμετοχής Τ/Κ ομάδων στα Πρωταθλήματα της ΚΟΠ. Θα λειτουργούν όπως η δική μας ΣΤΟΚ όπου έχουμε την εποπτεία αλλά δεν επεμβαίνουμε ούτε στην καθημερινότητα ούτε στις λεπτομέρειες διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της ΣΤΟΚ.

Δεν υπάρχει σκέψη στο τραπέζι για συμμετοχή της πρωταθλήτριας των Τ/Κ στο Πρωτάθλημα της ΚΟΠ. Υπάρχει επιθυμία των Τ/Κ να συμμετέχει η πρωταθλήτρια τους σε κάποιο θεσμό όπως για παράδειγμα  ασπίδα αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολα να γίνει με τα σημερινά δεδομένα αφού υπάρχουν θέματα ασφάλειας και πολιτικής που δεν θέλουμε να αναμίξουμε.

Πρέπει να λεχθεί ότι οι Τ/Κ κτύπησαν πολλές φορές την πόρτα της FIFA για αναγνώριση ή για καθεστώς ειδικών συνθηκών αλλά η απάντηση που έπαιρναν πάντα είναι ότι μόνο ως μέλη της ΚΟΠ μπορούν να τύχουν αναγνώρισης.

Η συμφωνία που υπογράφηκε είναι ατελής και μέσα στην συμφωνία υπάρχουν θέματα που συζητηθούν από επιτροπή που θα εργάζεται καθημερινά. Υπάρχουν θέματα διαιτητών, παρατηρητών, προπονητών και συμμετοχής σε κατοπινό στάδιο T/K  ομάδας σε κάποιο θεσμό της ΚΟΠ», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ για να καταλήξει στις δηλώσεις του ως ακολούθως:

«Αυτό το διάστημα, μέχρι να γίνουν οι αλλαγές και η αίτηση, θα περάσει δύσκολα ο πρόεδρος της Τ/Κ Ομοσπονδίας λόγω των πολιτικών αντιδράσεων που υπάρχουν στα κατεχόμενα και δεν σας κρύβω ότι τον θαυμάζω για την τόλμη και τη θέληση του να κάνει το καλό για τους νέους και το ποδόσφαιρο της κοινότητας του. Έχω την γνώση και πληροφόρηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Τ/Κ ομοσπονδίας είναι υπέρ της ένταξης τους στην ΚΟΠ».

Aπό ιστοσελίδα ΚΟΠ