Τέλος στο φοβερό σερί

Δεν τα κατάφερε η Εθνική Κύπρου το Σάββατο στο Παφιακό και ηττήθηκε από την πρωτοπόρο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράγκμπυ Κατηγορίας 2Β την ομάδα της Λιθουανίας. Είναι η πρώτη ήττα της Εθνικής Κύπρου σε εντός αγώνα, ένα σερί 17 νικών που άρχισε με την νίκη επί της Ελλάδος στο πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής Κύπρου στην Πάφο το 2007.

Ο αγώνας που άρχισε με τις δυο ομάδες να κάνουν αρκετά λάθη αλλά με τους Λιθουανούς να παρουσιάζονται πιο καλά στο γήπεδο και να καταφέρνουν στο 20ο λεπτό να ανοίγουν το σκορ με το Zygimantas (8) 0-5 . Με επιτυχημένο conversion από το Vytaras και το σκορ στο 7-0 οι Λιθουανοί πήραν το πάνω χέρι και ανέβασαν το παιχνίδι τους  με αποτέλεσμα στο 26ο λεπτό να αυξήσουν το σκορ σε 12-0 με τον Mantautas. Με επιτυχημένο conversion και πάλι από το Vytaras το σκορ υπέρ της Λιθουανίας έγινε 14-0.

Η Κύπρος ανέβασε τους ρυθμούς της και μετά από αρκετή πίεση άνοιξε το σκορ στο 34ο λεπτό με πέναλτι του Matthew King 14-3 υπέρ τις Λιθουανίας. Δυστυχώς όμως για την Κύπρο στην τελευταία φάση του 1ου ημιχρόνου οι Λιθουανοί κατάφεραν να ανοίξουν περισσότερο τη διαφορα με τον Zibolis και να έχουν πλέον μεγάλο προβάδισμα 21-3.

Η Κύπρος άρχισε το 2ο ημίχρονο δυνατά αλλά με γρήγορη αντεπίθεση οι Λιθουανοί σκόραραν το 4ο  try στο 42ο λεπτό με τον Justinas  αυξάνοντας σημαντικά την διαφορά σε 26-3. Η Κύπρος αντέδρασε και άρχισε να πιέζει για να μπει στο παιχνίδι και στο 47ο λεπτό από ασίστ του Γιάννη Λοιζία ο  Matthew King βρήκε ευκαιρία και πέτυχε το 1ο try της Κύπρου κάνοντας το σκορ 26-8. Η Κύπρος συνέχισε να πιέζει τους Λιθουανούς που φάνηκαν να είχαν κουραστεί και με την Κύπρο να έχει αρχίσει να κάνει αλλαγές και να έχει φρεσκάρει την ομάδα. Στο 50ο λεπτό η Λιθουανία κέρδισε πέναλτι το οποίο όμως αστόχησε. Η Κύπρος μείωσε το σκορ με try του Φιδία Ευθυμίου στο 63ο  λεπτό μετά από ασίστ του Μιχάλη Άσπρου, σκορ 13-26. Ο Άσπρου μετά από διαδοχικές επιθέσεις της ομάδας πέτυχε το 3ο try της Κύπρου στο 72ο λεπτό με τον  Matthew King να πετυχαίνει το conversion και να μειώνει τη διαφορά στο σκορ 20-26. 

Εκεί που δεν φαινόταν να υπάρχει η δυνατότητα από την Κύπρο να γυρίσει το παιχνίδι, έφτασε στα τελευταία λεπτά του αγώνα σε απόσταση αναπνοής από την νίκη αφού με try και conversion μπορούσε να πάρει τη νίκη. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε η Κύπρος που είχε αμφισβητούμενο try στο 80ο  λεπτό που δεν κατακυρώθηκε από τον διαιτητή του αγώνα τον Κροάτη κ. Μάριο Γελαβιτς. Τελικό σκορ Κύπρος 20 Λιθουανία 26.

Οι αθλητές της Κύπρου απογοητευμένοι έφυγαν από το γήπεδο καθώς με την ήττα έχει χαθεί η πιθανότητα ανόδου αν και υπολείπονται οι αγώνες του δευτέρου γύρου με την Κύπρο να αναμετράται εκτός με την Ανδόρρα και την Λιθουανία και εντός με Ουγγαρία και Λετονία. Οι ημερομηνίες των αγώνων δεν έχουν καθοριστεί ακόμα.

Ο πρόεδρος της ΚΟΡΑ κ. Βασιλειάδης εξήρε τους αθλητές και προπονητές της Κύπρου δηλώνοντας «Τα παιδιά μας έκαναν όλους περήφανους όπως πάντα. Εκεί που στο ημίχρονο είμαστε με την πλάτη στον τοίχο (3-21) τα παιδία το πάλεψαν και γύρισαν το σκορ και αν μετρούσε το αμφισβητούμενο τέρμα στην εκπνοή του αγώνα μπορούσαμε να πάρουμε την νίκη. Δεν πειράζει όπως είπε και ο αρχηγός μας Μάρκος Mladenovic χάσαμε επειδή δεν αποδώσαμε στο πρώτο ημίχρονο και η Λιθουανία μας τιμώρησε. Δεν είμαι απογοητευμένος το παλέψαμε συγχαρητήρια στους Λιθουανία μια αξιόλογη ομάδα και δίκαια πρώτη στον όμιλο και υποσχόμαστε ότι με την βοήθεια τω φιλάθλων και του Κράτους το Κυπριακό Ράγκμπυ θα προχωρήσει και θα ανέβει ακόμα ψηλότερα. Παράδειγμα αυτού ο αγώνας που έδωσε η ομάδα νέων της ΚΟΡΑ ενάντιων της ομάδας των Βρετανικών Βάσεων πριν την έναρξη του αγώνα με την Λιθουανία όπου οι νεαροί μας αθλητές κέρδισαν με σκορ 28-20. Επ ευκαιρίας καλούμε τους νέους να δοκιμάσουν το άθλημα του Ράγκμπυ στις ακαδημίες των ομάδων της Λεμεσού της Πάφου και της Λευκωσίας. Σαν σχετικά νέο άθλημα στην Κύπρο υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ανέλιξης των νέων μας με παράδειγμα τον Μάρκο και το Φιδία Ευθυμίου που άρχισαν το άθλημα στα 16 τους στην ακαδημία της Λεμεσού και τώρα εκτός από διεθνείς αγωνίζονται και σε ομάδα της Σκωτίας ( Currie FC) επαγγελματικά. Νέοι αθλητές και παλαίμαχοι, όπως το Γιώργο Αγαθοκλέους (ο οποίος συμπλήρωσε το Σάββατο 31! συμμετοχές με την Εθνική Κύπρου), είναι που συμβάλει στην επιτυχία της ομάδας.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω των πρώτο αρχηγό της Εθνικής Ομάδας τον Jonathan Pettemeride ο οποίος μετά των αγώνα ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση στην ηλικία των 35 ετών. Ήταν τιμή μας να έχουμε τον Petts στην ομάδα έναν αξιόλογο αθλητή και του ευχόμαστε το καλύτερο στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Η ΚΟΡΑ αποφάσισε να τιμήσει το Pettemeride με τον τίτλο του επίσημου πρέσβη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ράγκμπυ.