Δεύτερη μέρα με έξι αθλητές σε δράση

Τζούντο, στίβος, γυμναστική και ποδηλασία είναι στο πρόγραμμα για την Κύπρο την Τρίτη 28 Ιουλίου.

Η μέρα με την περισσότερη δράση για την κυπριακή ομάδα στο 13ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων είναι η Τρίτη 28 Ιουλίου. Πάνω από τη μισή κυπριακή ομάδα θα βρίσκεται σε εγρήγορση στη δεύτερη μέρα των αγώνων, με έξι αθλητές σε τέσσερα αγωνίσματα να έχουν υποχρεώσεις.

Η σημαιοφόρος της κυπριακής αποστολής, η Βασιλική Κούρρη, θα αγωνιστεί στα -40 κιλά στο τζούντο. Στις 12:00 ξεκινά την προσπάθεια της και αν φτάσει μέχρι τέλους -κάτι που αποτελεί τον στόχο της, αλλά και εφικτό λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται-, οι τελικοί θα διεξαχθούν στις 16:00. Η αθλήτρια πέρασε από μια εντατική δίαιτα τις τελευταίες μέρες, με σκοπό να χάσει 800 γραμμάρια ενόψει της ζύγισης της Δευτέρας. Όπως μας ενημέρωσε ο προπονητής της Μαρίνος Πίπονας, η ίδια έχει σκοπό να… περάσει αρκετή ώρα στο εστιατόριο του χωριού αμέσως μετά τη ζύγιση, το βράδυ πριν τον αγώνα!

Δύο αθλήτριες θα ριχτούν στη μάχη του στίβου. Η Χριστίνα Πετρή θα αγωνιστεί στις 10:15 το πρωί στον προκριματικό των 800μ., με  στόχο την πρόκριση στον τελικό της 1ης Αυγούστου. Η Δάφνη Γεωργίου θα αγωνιστεί στις 10:50 στον προημιτελικό των 100μ. εμπόδια, με την ίδια να έχει τις δυνατότητες -βάση του χρόνου της- να περάσει στον ημιτελικό της 30ης Ιουλίου.

Στη γυμναστική, στις 17:00 οι Ηλίας Γεωργίου και Νεόφυτος Κυριάκου ξεκινούν την προσπάθεια τους με τον τελικό του σύνθετου ομαδικού. Οι δύο αθλητές θα κάνουν και τα έξι όργανα, έχοντας τριπλό στόχο: Να τερματίσουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά στο σύνθετο ομαδικό, να εξασφαλίσουν θέση στους πρώτους 24 για το σύνθετο ατομικό της 30ης Ιουλίου, αλλά και να μπουν στην οκτάδα του τελικού του κάθε οργάνου, όπου στις 31 Ιουλίου θα διεξαχθούν το έδαφος, ο πλάγιος ίππος και οι κρίκοι και στην 1η Αυγούστου το άλμα ίππου, το δίζυγο και το μονόζυγο.

Τέλος, ο ποδηλάτης Πέτρος Προκοπίδης θα αγωνιστεί στις 16:00 στο Time Trial, που θα διεξαχθεί στο δρόμο γύρω από τη λίμνη της Τιφλίδας, στα ανατολικά της πρωτεύουσας. Ο ανταγωνισμός είναι ψηλός στο άθλημα και ο στόχος είναι ένα ψηλό πλασάρισμα.

Μικρά από την Τιφλίδα:
Με αρκετά ευτράπελα σημαδεύτηκε η τελετή έναρξης των Αγώνων την Κυριακή 26 Ιουλίου. Όταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης στο τζούντο στην Αθήνα 2004, Ζουράμπ Ζβιανταούρι, τοποθέτησε τη δάδα στο βωμό, αυτό δεν άναψε (ίσως λόγω του ψιλόβροχου που έπεσε προηγουμένως), προκαλώντας μια βουβαμάρα στο στάδιο. Στιγμές μετά, φωτιά πήραν μερικές δεκάδες καθίσματα στην άδεια -απέναντι- κερκίδα από το σόου των πυροτεχνημάτων, με αποτέλεσμα να τρέχουν οι διοργανωτές με τους πυροσβεστήρους ανά χείρας…

Όπως μας ενημέρωσαν οι αθλητές, πριν την παρέλαση, την ώρα που περίμεναν στο χώρο προθέρμανσης πίσω από το στάδιο, θραύσματα από τα βεγγαλικά έπεφταν πάνω τους! Ταλαιπωρία σημειώθηκε και την ώρα της αναχώρησης, όπου λόγω   συνωστισμού υπήρχε δυσκολία στην εξεύρεση λεωφορείων. Τελικά οι αθλητές μπήκαν στο χωριό περίπου δύο ώρες μετά τη λήξη της τελετής.

Πάντως, παρά τα απρόοπτα, οι Κύπριοι αθλητές έμειναν εντυπωσιασμένοι από το όλο σκηνικό, την τελετή και τον παλμό του κόσμου. «Ήρθαν για μας όλοι αυτοί;» ρώτησε ένας νεαρός την ώρα που προσέγγιζε το λεωφορείο το στάδιο και ο κόσμος είχε ήδη γεμίσει τις κερκίδες. Να υπενθυμίσουμε ότι η κυπριακή ομάδα είναι στελεχωμένη από 15χρονους και 16χρονους, που πρώτη φορά ζούνε την εμπειρία τέτοιων αγώνων.

Αρκετά αγχωμένος ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής (που εισήλθε πρώτη ως είθισται στο στάδιο), ο Δημήτρης Τσουμήτας. Ο τζουντόκα μας ενημέρωσε ότι περιμένουν πολλά απ΄ αυτόν, όμως παρά το άγχος, μας φάνηκε αποφασισμένος.
Ηρόδοτος Μιλτιάδους (Απεσταλμένος ΕΑΚ)