«Είπα ψέματα για να ξεκινήσω το τζούντο»

Η «χάλκινη» Βασιλική Κούρρη μιλάει για τα συναισθήματα της μετά την επιτυχία και τους στόχους που έχει θέσει στην καριέρα της

Μεγάλη χαρά πρόσφερε στην κυπριακή αποστολή στο 13ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων, που διεξάγεται στην Τιφλίδα της Γεωργίας, η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από την αθλήτρια του τζούντο, Βασιλική Κούρρη. Η νίκη της στο μικρό τελικό της Τρίτης (28/07) απέναντι στη γερμανίδα Λάγια Μάιστερ πανηγυρίστηκε από τα μέλη της κυπριακής αποστολής που πήγαν στο γήπεδο του τζούντο.
Μια μέρα μετά την επιτυχία της, η Βάσια (όπως την αποκαλούν οι φίλοι της), στη συνέντευξη της, μας μίλησε για τα συναισθήματα της μετά την κατάκτηση του μεταλλίου, τους στόχους που έχει στην καριέρα της και το… ψέμα που χρειάστηκε να πει για να ξεκινήσει το άθλημα στην ηλικία των έντεκα ετών.

- Βασιλική, ποια είναι τα συναισθήματα σου, τώρα που είχες την ευκαιρία να αντιληφθείς τι πέτυχες;
«Νιώθω χαρούμενη και περήφανη που μπόρεσα και σήκωσα τη σημαία της Κύπρου ψηλά. Χάρηκα πολύ μόλις τέλειωσε ο αγώνας και πήρα το μετάλλιο, αφού προηγουμένως είχα αρκετά νεύρα επειδή έχασα έναν αγώνα (σ.σ. τον ημιτελικό) που έπρεπε και μπορούσα να κερδίσω».

- Πως ήταν για σένα η εμπειρία στην Τιφλίδα;
«Στην αρχή δυσκολεύτηκα πολύ επειδή έπρεπε να ρίξω τα κιλά μου (σ.σ. ήταν 800 γραμμάρια πάνω από το όριο, λίγες μέρες πριν τη ζύγιση) και πέρασα από σκληρή δίαιτα και γυμναστική. Μετά όμως ήταν καλύτερα, ηρέμησα λίγο και πήρα δυνάμεις. Με τις συναθλήτριες μου περάσαμε καλά, γίναμε φίλες».

- Στην τελετή έναρξης ήσουν σημαιοφόρος. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;
«Ένιωθα λίγο μπερδεμένα στην αρχή, μάλλον λόγω του άγχους. Μετά όμως ηρέμησα και πέρασα καλά. Μου άρεσε πολύ η όλη εμπειρία και ήταν τιμή για μένα».

- Πότε και πως ξεκίνησες το τζούντο;
«Ξεκίνησα κρυφά από τους γονείς, όταν ήμουν έντεκα. Ο αδελφός μου ο Κύπρος, που τότε ήταν εννιά, έκανε ήδη τζούντο για μερικά χρόνια και ήθελα να το δοκιμάσω και εγώ. Επειδή όμως ο πατέρας μου δεν με άφηνε να πάω, είπα ψέμα στον προπονητή μου όταν πήγα την πρώτη μέρα στην προπόνηση. Του είπα ότι ‘το ξέρει ο μπαμπάς μου ότι είμαι εδώ’, όταν με ρώτησε. Μου άρεσε τελικά πολύ και το συνέχισα. Τώρα, τζούντο κάνουν και τα άλλα δύο μου αδέλφια, ο Λεόντιος που είναι έντεκα και η Φλωρεντία που είναι οκτώ».

- Ποιος είναι ο προπονητής σου και που προπονείσαι;
«Προπονητής μου είναι ο Μαρίνος Πίπονας και προπονούμαι στο σωματείο τζούντο ‘Κίτιον’ στο Κίτι. Κάνω προπόνηση δύο φορές την ημέρα και γύρω στις 25 ώρες την εβδομάδα. Δουλεύω τόσο επειδή θέλω να γίνω καλή. Είναι το αγαπημένο μου άθλημα το τζούντο».

- Τι στόχους έχεις στην καριέρα σου;
«Θέλω πολύ να αγωνιστώ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι το όνειρο μου».
* Σε αυτό το σημείο, παρενέβη στη συζήτηση ο προπονητής Μαρίνος Πίπονας, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ορίζοντας για την Βασιλική είναι η Ολυμπιάδα του 2024, όταν θα είναι 24 χρονών.

- Τι άλλες επιτυχίες έχεις φέρει στην καριέρα σου;
«Πήρα την τρίτη θέση στο Πανευρωπαϊκό U18 στη Σόφια της Βουλγαρίας πριν μερικές εβδομάδες. Ήρθα πρώτη στο Πανευρωπαϊκό Κύπελλο στην Πορτογαλία τον Μάιο και Πέμπτη στα -44 κιλά στο Πανευρωπαϊκό Κύπελλο στη Ρουμανία τον Απρίλη. Το 2014 ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκα σε μεγάλη διοργάνωση όπου ήρθα έβδομη στο Πανευρωπαϊκό U18 στην Αθήνα, αγωνιζόμενη στα -44 κιλά».

Μικρά από την Τιφλίδα:
Τα 16α της γενέθλια είχε την Τετάρτη 29 Ιουλίου η Ηλιάνα Ευαγγέλου και η κυπριακή αποστολή της επεφύλαξε πάρτι-έκπληξη. Ο αρχηγός αποστολής, Γιώργος Κορέλλης, φρόντισε για την τούρτα, με όλα τα μέλη της αποστολής να περιμένουν την αθλήτρια στο διαμέρισμα του 3ου ορόφου για να της κάνουν έκπληξη. Η ίδια δεν το περίμενε και χάρηκε πολύ, με την όμορφη έκπληξη να της ανεβάζει και το ηθικό ενόψει του αγώνα της την Πέμπτη.

Με τέσσερα άτομα λιγότερα είναι από το πρωί της Πέμπτης (30/07) η κυπριακή αποστολή στο Χωριό των Αθλητών. Αυτό επειδή αναχώρησαν τα ξημερώματα για την Κύπρο οι Πόλυς Ιωαννίδης και Παναγιώτης Νεάρχου του τένις και οι Μαρίνος Πίπονας και Βασιλική Κούρρη του τζούντο.

Ημέρα ξεκούρασης ήταν η Τετάρτη (29/07), αφού δεν είχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις οι Κύπριοι, με αποτέλεσμα μερικά μέλη της αποστολής να βρουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Τιφλίδα. Οι αθλητές από την πλευρά τους έκαναν προπόνηση, ενώ ακολούθως ξεκουράστηκαν στο Χωριό.

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί με έναν αθλητή, τον επικοντιστή Δανιήλ Ιωάννου. Ο 16χρονος αθλητής του στίβου θα επιδιώξει να σπάσει το ατομικό του ρεκόρ, για να πλασαριστεί όσο πιο ψηλά γίνεται.