Ανακοίνωση Αθλητών Εθνικής Ομάδας Σκητ

Ως αθλητές της εθνικής ομάδας σκοποβολής αισθανόμαστε την ανάγκη να δημοσιοποιήσουμε μέσα από το άρθρο αυτό την στήριξή μας αλλά και την βαθειά ευγνωμοσύνη που τρέφουμε για την ομοσπονδία μας, την Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου (ΣΚ.Ο.Κ) και ταυτόχρονα να εκφράσουμε την έντονη ενόχλησή μας για τις διαμαρτυρίες ορισμένων γονιών αθλητών και της Σκοπευτικής Οργάνωσης Λεμεσού σχετικά με αποφάσεις που έλαβε η ΣΚ.Ο.Κ.

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μέλη της Εθνικής Ομάδας Κύπρου την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία. Κατορθώσαμε μέσα από σκληρή δουλειά και αφοσίωση να τιμήσουμε κατ’ επανάληψη, σε μεγάλες διοργανώσεις, τη χώρα μας και ιδιαίτερα την ομοσπονδία μας, αναδεικνύοντάς την ως ίσως την ισχυρότερη ομοσπονδία παγκυπρίως. Η ομοσπονδία μας μέσα από την συνεχή στήριξή της, την οργανωμένη και συστηματική δουλειά της, κατάφερε διαχρονικά να έχει μια από τις ισχυρότερες ομάδες παγκοσμίως. Συναγωνιζόμαστε σε κάθε αγώνα επι ίσοις όροις τις εθνικές ομάδες της Αμερικής, της Ιταλίας, της Ρωσίας νικώντας τις μάλιστα τις περισσότερες φορές, πράγμα που φαντάζει σαν όνειρο σε οποιοδήποτε άλλο αγώνισμα.

Σας μιλάμε λοιπόν όχι θεωρητικά, αλλά σας μιλάμε εμπειρικά, μέσα από γεγονότα, μέσα από το δικό μας παράδειγμα και κυρίως σας μιλάμε ως ομάδα που εκπροσώπησε και ανέδειξε τη χώρα μας σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Η ΣΚ.Ο.Κ αποδεικνύει συστηματικά πως γνωρίζει να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις, αυτές που αναδεικνύουν τη χώρα μας ως υπερδύναμη στο παγκόσμιο σκοπευτικό στερέωμα. Γνωρίζουμε πως ο καθένας από εσάς που διαβάζει το άρθρο αυτό, έχει νιώσει έστω και για λίγο περήφανος, ίσως και συγκινημένος μετά από μια επιτυχία κύπριου σκοπευτή. Η κάθε μια από αυτές τις επιτυχίες ήρθε μέσα από σκληρή δουλειά και ομαδικό πνεύμα.

Μέσα από χρόνια δουλειάς και εμπειρίας μας με το αγώνισμα της σκοποβολής, σας διαβεβαιώνουμε πως χρειάζεται προσπάθεια και συνεργασία αθλητή και προπονητή, αλλά και στήριξη από την ομάδα για να επιτευχθεί η κατάκτηση μεταλλίου σε διεθνείς διοργανώσεις.

Τις τελευταίες μέρες με λύπη μας παρατηρήσαμε τις αδικαιολόγητες και αβάσιμες διαμαρτυρίες για αποφάσεις της ΣΚ.Ο.Κ και του προπονητή μας, από τη Σκοπευτική Οργάνωση Λεμεσού και από ορισμένους γονείς αθλητών -και εδώ είναι το περίεργο, όχι από τους ίδιους τους αθλητές- που δεν δίστασαν μάλιστα να εκφράσουν τις περίεργες αυτές απόψεις τους σε ραδιοφωνική εκπομπή. Βεβαίως αποτελούν εξαίρεση και είναι μεμονωμένα περιστατικά που όμως δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους. Κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος όταν την προηγούμενη της αναχώρησής μας για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, πριν από δύο περίπου εβδομάδες, η Σκοπευτική Οργάνωση Λεμεσού έκανε δημοσιογραφική διάσκεψη αφήνοντας αιχμές εναντίον του ομοσπονδιακού μας προπονητή και της ΣΚ.Ο.Κ για λανθασμένες αποφάσεις. Αποφάσεις που δημοκρατικά πάρθηκαν μετά από ψηφοφορία, όπως άλλωστε συμβαίνει για κάθε απόφαση. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που έγινε η διάσκεψη (μια μέρα πριν την αναχώρηση μας για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) έγινε εσκεμμένα, αλλά σίγουρα θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους πως την επομένη αναχωρούσε η εθνική ομάδα για να αγωνιστεί στο Πανευρωπαϊκό. Λυπούμαστε αλλά αυτό κάθε άλλο παρά fair play και κάθε άλλο παρά σεβασμό δείχνει στις προσπάθειές μας.

Σαν παλαιότεροι και πιο έμπειροι αθλητές καλούμε τους γονείς να συνεχίσουν να στηρίζουν τα παιδιά τους όμως ταυτόχρονα να μην εμπλέκονται στις αποφάσεις της ομοσπονδίας και του ίδιου του ομοσπονδιακού προπονητή γιατί έτσι ζημιώνουν όχι μόνο τα ίδια τους τα παιδιά αλλά και το άθλημα στο σύνολό του. Την ίδια στιγμή καλούμε τους αθλητές που αποσχίστηκαν από την ομάδα να την ακολουθήσουν, να δουλέψουν με τον ομοσπονδιακό προπονητή Πιέρο Τζένγκα που κατά γενική ομολογία βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους προπονητές παγκοσμίως. Μέσα από ενότητα και ομαδικό πνεύμα έρχονται μόνο επιτυχίες, η απομόνωση και ο ετσιθελισμός δεν χωρούν στον αθλητισμό και δεν θα πρέπει να αποτελούν χαρακτηριστικό κανενός αθλητή που θέλει να επιτύχει και να τιμήσει την χώρα του. Οι επιτυχίες είναι αποτέλεσμα ομαδικού πνεύματος, σεβασμού στην ομάδα και σκληρής δουλειάς.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσαμε από το να σας κρύψουμε πως τα παραπάνω περιστατικά όχι μόνο μας εξέπληξαν αλλά και μας στεναχώρησαν ιδιαίτερα. Αυτό λοιπόν που δημόσια πλέον πράττουμε είναι να προτρέπουμε τους αθλητές αυτούς να ενσωματωθούν στην ομάδα, να εργαστούν ομαδικά, να επιδείξουν σεβασμό και πίστη στον ομοσπονδιακό μας προπονητή, αλλά και στην ομοσπονδία μας, που τόσα πρόσφερε για όλους μας.

Σας ευχαριστούμε για τη πίστη που έχετε σε μας και εμείς σας υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά κάνοντας σας περήφανους.

Εθνική Ομάδα Ανδρών
Ανδρέας Χάσικος
Αντώνης Ανδρέου
Γιώργος Αχιλλέως

Εθνική Ομάδα Γυναικών
Άντρη Ελευθερίου
Παναγιώτα Ανδρέου
Κωνσταντίνα Νικολάου

Εθνική Ομάδα Εφήβων
Νικόλας Βασιλείου
Σωτήρης Αντωνίου
Παναγιώτης Πούλλος