H Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων

Με μία αποστολή 31 ατόμων, από τους οποίους οι δεκαπέντε είναι αθλητές και αθλήτριες, θα εκπροσωπηθεί η Κύπρος στο 14ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων, που θα διεξαχθεί μεταξύ 24 και 29 Ιουλίου 2017 στο Γκιόρ της Ουγγαρίας.

Η αποστολή αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 Ιουλίου, και με ενδιάμεσο σταθμό τη Βαρσοβία (Πολωνία), αναμενόταν να φθάσει το πρωί στη Βουδαπέστη. Απ’ εκεί οδικώς στο Γκιόρ, μία πόλη των 130 περίπου χιλιάδων κατοίκων, που απέχει 121 χιλιόμετρα απ’ την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων λαμβάνουν μέρος αθλητές και αθλήτριες ηλικιών μεταξύ 14 και 18 ετών, από τις 50 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Στο εφετινό Φεστιβάλ, που διεξάγεται σταθερά ανά διετία από το 1991, αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 2500 αθλητές. 

Η κυπριακή αποστολή
Η Κύπρος θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων του Γκιόρ με δεκαπέντε αθλητές στα εφτά από τα δέκα αθλήματα των αγώνων. Συγκεκριμένα, τα κυπριακά χρώματα θα εκπροσωπηθούν από έξι αθλητές στο στίβο, από δύο αθλητές σε κολύμβηση, τζούντο και ποδηλασία, και από έναν αθλητή σε γυμναστική, τένις και καγιάκ.

Πρόκειται για τους: Ανδρέα Καζαμία (στίβος / επί κοντώ), Πέτρο Κούση (στίβος / 1500 μ. και 3000 μ.), Παναγιώτη Ιωαννίδη (στίβος / ύψος), Παναγιώτη Μυλωνά (στίβος / τριπλούν), Ρένο Χριστοφόρου (στίβος / 110μ. εμπόδια), Σοφία Χατζησάββα (στίβος / σφυροβολία), Σοφοκλή Μουγή (κολύμβηση / 100 μ. + 200 μ. ύπτιο, 50μ. + 100μ. ελεύθερο), Αμαλία Τσιτσεκλή (κολύμβηση / 200μ. + 400μ. + 800μ. ελεύθερο), Γαβριέλα – Γκλόρια Φυλασίδη (ενόργανη), Δήμητρα Κουκουμά (ποδηλασία / ατομική, αντοχής), Σάββα Ζένιου (ποδηλασία / ατομική, αντοχής), Ανδρέα Τζιακουρή (τένις), Κύπρο Κούρρη (τζούντο / -60κ.), Λουκά Λουκά (τζούντο / -55κ.) και Ορέστη Αγαθαγγέλου (καγιάκ).

Κυπριακή συμμετοχή δεν θα υπάρξει στα ομαδικά αθλήματα, όπως είναι η καλαθόσφαιρα, η χειροσφαίριση (χάντμπολ) και η πετόσφαιρα.

Μαζί τους ταξίδεψε και η διαιτητής Ελπίδα Μιχαήλ, ενώ την αποστολή συνοδεύουν δύο εκπρόσωποι της ΚΟΕ, οχτώ προπονητές, μία ιατρός, ένας φυσιοθεραπευτής, μία Young Ambassador, ένας δημοσιογράφος και ο αρχηγός αποστολής. Πρόκειται για τους Γεώργιο Χρυσοστόμου (αντιπρόεδρο ΚΟΕ), Ιωάννη Φωτίου (μέλος Ε.Ε. ΚΟΕ),  Πέτρο Πατσιά (αρχηγό αποστολής), Χρυσταλλένη Τρικωμίτη (Young Ambassador), Αντιγόνη Ρουσουνίδου (ιατρό), Αιμίλιο Σύζινος (φυσιοθεραπευτή), Ανδρέα Οδυσσέως (δημοσιογράφο), Ντέιβιντ Γεωργίου (προπονητή στίβου), Ορέστη Σοφοκλέους (προπονητή στίβου), Γιώργο Μυλωνά (προπονητή κολύμβησης), Γιώργο Γεωργίου (προπονητή ενόργανης), Ιωάννη Ταμουρίδη (προπονητή ποδηλασίας), Γιώργο Χριστοδούλου (προπονητή τένις), Λαυρέντιο Αλεξανίδη (προπονητή τζούντο) και Μιχάλη Κυριάκου (προπονητή καγιάκ).

Οι στόχοι της αποστολής
Με συμμετοχές χωρών που θεωρούνται… υπερδυνάμεις σε κλασικό αθλητισμό και όχι μόνο, όπως είναι για παράδειγμα η Ρωσία, γίνεται αντιληπτό πως ο ανταγωνισμός και ο βαθμός δυσκολίας θα είναι αρκετά υψηλός στο Φεστιβάλ. 

Η Κύπρος έχει φτιάξει μία καλή… «παράδοση» στον στίβο, αφού τα 13 απ’ τα 14 μετάλλια που έχει μαζέψει στους εν λόγω αγώνες, προήλθαν απ’ εκεί.

Δεν είναι όμως μόνο ο στίβος, στον οποίο στοχεύει η Κυπριακή αποστολή για καλές θέσεις. Όπως μας δήλωσε ο αρχηγός αποστολής Πέτρος Πατσιάς: «Γενικός στόχος είναι το πλασάρισμα όλων των αθλητών μας στους τελικούς. Με την αποστολή να αποτελείται κυρίως από παιδιά 17 ετών, θα είναι για τους ίδιους μία πολύ καλή εμπειρία. Βλέποντας τα διαδικαστικά και την όλη οργάνωση, μπορώ να πω πως πρόκειται για μία «μικρογραφία» των Ολυμπιακών αγώνων και έτσι προσφέρεται για πολύτιμες εμπειρίες σε όλους».